Potřebuješ zahřát? Zkus originální houbový čaj

bigstockphoto.com
|
09. 02. 2021
|
Že se ti po přečtení titulku zkroutily vnitřnosti a žaludek hledá místo, kam by vrhnul? Ale kdeže! Houbový čaj není žádný moderní výmysl, ale recept, který znaly už naše babičky.

Čaj z hub totiž popíjeli dokonce předci před tisíci lety. A měli pro to dost dobré důvody. Jedním z těch nejčastěji zmiňovaných je obsah probiotik, která pomáhají udržovat dobrou průchodnost střev. Právě zdravé střevní prostředí je navíc úzce spojeno s naší imunitou a zdravím jako celku.

Houby obsahují i beta-glukany – rozpustnou vlákninu, která pomáhá snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu a posiluje imunitní systém. Spousta hub navíc patří mezi tzv. adaptogeny – rostlinné produkty, které zvyšují odolnost organismu vůči stresu, nebo naše tělo posilují při únavě.

Čtyři zástupci z houbového světa

A jakou houbu si pro přípravu speciálního čaje vybrat? Vedle nešlápneš třeba s lesklokorkou lesklou, známou spíš jako reishi, která působí na naše tělo protizánětlivě, pomáhá udržet pod kontrolou krevní tlak a dokonce posiluje imunitní systém. Oblíbená je zejména v tradiční čínské medicíně.

Za zmínku stojí určitě taky korálovec ježatý (lví hříva), který má tendence snižovat hladiny cukru v krvi. Doporučuje se taky pro zpomalení nástupu nebo příznaků demence, pro posílení nervového systému a dobré fungování mozku. Pokud tě trápí deprese, naordinuj si intenzivní korálovcovou kúru.

Houbový čaj si můžeš připravit taky z rosolovky řasotvaré (tremella). Ta podporuje správné fungování imunitního systému a dokonce má schopnost posilovat naši dýchací soustavu. Účinky rosolovky zaručeně ocení i tvoje pokožka. Tu totiž tahle zázračná houbička vyživuje a projasňuje.

bigstock-natural-organic-chaga-mushroo-336406114.jpg

Houbový čaj není úplně nejlahodnější, ale stojí za vyzkoušení.
bigstockphoto.com
"Normální houbový čaj" rázem získává jiný význam...

Rezavec šikmý (chaga) je naopak vhodný pro tělo oslabené virem nebo bakterií. Podporuje totiž kardiovaskulární systém, čistí střeva a působí protizánětlivě.

Jak si houbový čaj připravíš?

Cesty jsou celkem dvě. Ta jednodušší spočívá v zakoupení už hotového sypaného čaje v obchodě se zdravou výživou, ta druhá vyžaduje trochu času a pár surovin.

Připrav si větší hrnec, do kterého nasypeš několik lžic výše uvedených sušených hub. K nim přidej asi dva centimetry strouhaného zázvoru, mátu, tymián, snítku kopru, chilli a lžičku hrubozrnné (ideálně himálajské) soli.

A teď přijde to nejdůležitější! Všechny suroviny nech společně prohřívat (nevař) po dobu několika desítek minut. Hotový čaj nech vychladnout a popíjej několikrát v průběhu dne. Uznáváme, chuť houbového čaje není zrovna dvakrát příjemná, za zmíněné benefity ale stojí pro jednou zatnout zuby.

Máš houby ráda, nebo se jim obloukem vyhýbáš? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Tagy: 
Související články