Přehledně: Všechno, co potřebuješ vědět o třetí dávce vakcíny proti covidu-19

Bigstockphoto
|
12. 12. 2021
|
Covid-19 je tady s námi už dva roky. Stále o něm ale víme málo. Naději nicméně vkládáme do očkování. Pokud tě čeká třetí dávka, přečti si o ní to nejdůležitější.

Třetí dávka dostupná od září

V pondělí 20. září 2021 se poprvé otevřela registrace na třetí dávku očkování vakcínou proti koronaviru. V první řadě byl booster dostupný pro osoby starší 60 let, pacienty s chronickým onemocněním nebo se sníženou imunitou a pro lidi se zdravotním postižením. Posilovací dávka ale byla od září dostupná taky pro zdravotníky nebo pracovníky v sociálních službách a pro klienty pobytových sociálních zařízení.

Registrovat na booster se nicméně můžeš i v případě, kdy do žádné z výše uvedené skupiny nespadáš. Počítej ale s tím, že registrace se uvolní v den nároku na tuhle posilovací dávku. Jakmile má tebou vybrané očkovací místo volnou kapacitu, přijde ti PIN 2 k rezervaci konkrétního termínu. Pak už stačí vhodný termín zarezervovat a dostavit se ve smluvený čas na vybrané očkovací místo.

Na posilovací dávku upozorní SMS

O tom, že máš nárok na posilující dávku, tě bude informovat zvací SMS nebo e-mail, který jsi zadala při registraci na první dávku/dávky. U osob, které byly očkovány mRNA vakcínou od firem Pfizer/BioNTech a Moderna vznikne nárok na booster po 6 měsících od druhé dávky. U osob, které byly očkovány jednodávkovou vakcínou Janssen se lze přeočkovat už po 2 měsících.

Posilovací dávka je dobrovolná a hrazená zdravotní pojišťovnou. Přeočkování ale bude u praktiků i ve větších očkovacích centrech probíhat už pouze mRNA vakcínami, tzn. vakcínami Comirnaty (Pfizer/BioNTech) a Spikevax (Moderna). Jiné vakcíny k přeočkování využívány nebudou.

Pokud jsi byla očkována vakcínou od společnosti Astra Zeneca nebo Johnson, posilovací dávka ti bude aplikována jednou z mRNA vakcín.

Má booster vliv na platnost covid certifikátu?

Za platný (při kontrole přes QR kód bude svítit zeleně) je covid certifikát považovaný 14 dnů po poslední dávce. Ještě donedávna platilo, že dvě dávky (u dvoudávkových vakcín Pfizer/BioNTech a Moderna) nebo jedna dávka u vakcíny jednodávkové (Janssen) budou stačit k neomezené platnosti covid pasu.

Dneska je už ale zase všechno jinak. Ministerstvo zdravotnictví na návrh Evropské komise zkrátilo od ledna 2022 platnost očkovacích certifikátů na 9 měsíců. Lidem bez posilující dávky tak nebude certifikát po uplynutí zmíněné lhůty platit. Pokud si nechají dát posilující dávku, platnost certifikátů bude zatím stanovena na dobu neurčitou.

Jak se ke třetí dávce zaregistrovat?

Pokud ti už přišla SMS (případně e-mail) o posilující dávce nebo se chceš k aplikaci boosteru s předstihem registrovat, mrkni na stránky centrálního rezervačního systému, kde se jednoduše zorientuješ a ještě snáz zaregistruješ.

Jakmile si vybereš vhodné očkovací místo a vyplníš informace o sobě, registraci odešleš a počkáš si na zvací SMS, v níž bude PIN 2. Pak si zvolíš konkrétní termín, ve který se dostavíš na vybrané očkovací místo.

Náš tip: V rezervačním formuláři můžeš zaškrtnout i očkovací místa bez registrace a rezervace, kde ti posilovací dávku podají, pokud na ni máš podle nastaveného schématu nárok.

Nejčastější otázky o posilující dávce

„Mám se nechat očkovat posilovací dávkou?“

Rozhodnutí je dobrovolné, nicméně z webu Ministerstva zdravotnictví vyplývá, že podání posilovací dávky pravděpodobnost případné nákazy a jejího závažného průběhu mnohonásobně sníží a zabezpečí tak vyšší ochranu zdraví u rizikových osob.

Pokud bys booster ignorovala, je potřeba taky počítat s vypršením platnosti covid pasu (očkovacího certifikátu) 9 měsíců po podání první dávky (případně prvních dvou dávek u dvoudávkových vakcín).

„Chrání posilovací dávka očkování i proti novým variantám koronaviru?“

Jak Ministerstvo zdravotnictví uvádí: „Významný nárůst protilátek po podání posilovací dávky současně posílí i ochranu proti dosud známým novým variantám viru, například proti variantě delta.“

K nově objevené variantě omikron se pro změnu vyjádřil třeba odborník Světové zdravotnické organizace (WHO) Michael Ryan, který doslova řekl: „Není důvod pochybovat o tom, že současné vakcíny chrání nemocné napadené koronavirovou variantou omikron před vážnými formami nemoci covid-19.“

bigstock-covid-vaccine-in-doctor-han-425135702.jpg

Kolem vakcíny proti covidu-19 se stále šíří spousta nepravdivých informací.
Bigstockphoto
Třetí dávka vakcíny proti covidu-19 má posílit protilátky.

„Proč je teď třetí dávka jenom od firem Moderna a Pfizer/BioNTech?“

Důvodem je údajně nízký zájem veřejnosti a zároveň nižší účinnost jednodávkové vakcíny od firmy Johnson & Johnson. Ministerstvo lidem naočkovaným jednodávkovým Janssenem doporučuje, aby si zašli pro takzvaný booster už po 2 měsících od očkování.

„Jaké vedlejší účinky můžu očekávat po třetí dávce?“

Podle dostupných studií jsou nežádoucí účinky po třetí dávce velmi podobné jako ty po druhé dávce. Patřit mezi ně mohou například bolesti, zarudnutí nebo otoky v okolí vpichu vakcinační látky. Objevit se ale může také vyrážka, která podle zkušeností pacientů a lékařů může přetrvat i víc než týden.

Lékaři taky upozorňují na to, že se po očkování může objevit zduření mízních uzlin, a to nejčastěji v podpaží. Odeznít by mělo do několika dnů. Pokud přetrvává a člověk si není jistý, jestli je všechno v pořádku, má se obrátit na praktického lékaře.

Přestože drtivá většina vedlejších příznaků odezní sama a bez potřeby vyhledat pomoc, lékaři a praktici zmiňují, že vzácně mohou nastat i závažné komplikace. Mezi méně časté, ale nebezpečné projevy patří například svědění kůže, vyrážka, otok jazyka nebo hrdla, dušnost, nevolnost a prudký pokles krevního tlaku.

Náš tip: Pokud se u tebe některý z výše uvedených vedlejších účinků vakcín projevil, informuj o téhle skutečnosti personál očkovacího centra nebo praktického lékaře.

„Co když jsem před posilující dávkou prodělala covid-19?“

V takovém případě je opět na místě zkonzultovat svůj zdravotní stav s praktikem, který doporučí další postup.

Jak to máš se třetí dávkou? Uvažuješ o boosteru?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články