Jak snížit teplotu? Máme 10 osvědčených babských rad

Bigstockphoto
|
11. 01. 2023
|
Čas od času to potká každého z nás. Tělo se pere s bacily, zvládla ses někde nachladit… A najednou je tu zvýšená teplota. Co s ní, aby ses netrápila?

Hned na začátku ovšem musíme připomenout, že teplotu nebo horečku bys neměla srážet hned při propuknutí nemoci. Právě zvýšenou tělesnou teplotou se imunitní systém brání virům nebo bakteriím, kterými byl napaden. I když to není nic příjemného, příšerně se potíš, nebo tě drtí zimnice, měla bys chvíli vydržet, zalézt do postele a odpočívat, aby organismus načerpal dost sil. Maká totiž na plné obrátky, aby ses z toho dostala.

Když tě ale teplota nebo horečka trápí víc dní nebo se dotýká 39 °C, je na čase to řešit. Mnohdy ani není třeba sahat po chemických vymoženostech. Pokud dáváš přednost přírodní léčbě, můžeš vyzkoušet následující babské rady.

Základem je odpočinek a vzdušnost

Při teplotě jsme ještě jakž takž schopní nějaké běžné činnosti, ale když je hůř, jsme rádi, že se svalíme do postele. Než tak učiníš, vyvětrej místnost, vezmi si na sebe bavlněné oblečení (jasně, ideálně pyžamo) a bavlněné bys měla mít i ložní prádlo. Odvod potu je důležitý. Nezdráhej se převlékat.

Místo zábalů vlažná sprcha

Zábaly jsou docela drastická věc, protože než se v nich člověk dostane do „normálu“, přeje si rychle umřít. Mnohem příjemnější je častější vlažná sprcha. Ta trvá jen chvíli a po jejím absolvování, utření a oblečení ses ještě dlouho jako znovuzrozená.

Vitamíny, dostatek tekutin a aspoň něco k jídlu

Zapomeň na alkohol, jako že „vypálíš červa“. Ani omylem. Měla bys pít vodu, minerálku, ovocný a bylinkový čaj, výjimečně černý nebo zelený – pozor, nespoléhej na ně, nezapočítávají se do pitného režimu.

Do vody si můžeš přidat citrónovou, limetkovou nebo pomerančovou šťávu (máme na mysli tu čerstvě vymačkanou).

Během zvýšené teploty to ještě nebývá tak hrozné, ale s příchodem horečky nás většinou opouští chuť k jídlu. I tak bys měla něco sníst, abys nebyla úplně zesláblá. Skvělé jsou vývary, které ti dodají tekutiny i živiny. Dobře ti může udělat i šťavnaté jablko, sladký kompot nebo ovesné vločky, které jsou bohaté na kvalitní sacharidy, takže ti dodají energii, a ještě mají schopnost vytáhnout z těla přebytečnou horkost.

pexels-polina-tankilevitch-3873188.jpg

Zvýšenou teplotu a horečku není radno srážet hned po propuknutí nemoci.
Pexels
Zvýšená teplota nebo horečka je příznak toho, že organismus bojuje s bakteriemi nebo viry.

Pij zázvorový čaj

Ten je při zvýšené teplotě i horečce skvělý. Stačí centimetr zázvoru nastrouhat do hrnku, zalít ho vroucí vodou, nechat chvíli luhovat a pak vypít. Můžeš si do něj přidat i citrón a med.

Připrav si nálev z bylinek

Máš doma černý bez, řebříček, bazalku nebo mátu? Udělej si z ní nálev a popíjej ho 3x denně. Tyhle dobroty podporují pocení, kterým se – jak známo – tělo ochlazuje.

Nandej si octové punčochy

Stará dobrá klasika. Vezmi si obyčejné bavlněné ponožky a namoč je studené vody s octem. Na 0,5 l vody použij 6 lžic octa. Ponožky si pak nandej na nohy, přes ně dej ještě jedny suché a takhle běž spát.

Zkus heřmánkový nebo levandulový olej

Jestli máš k dispozici aspoň jeden z těchhle olejů, přidej pár kapek do vody, v ní namoč houbičku nebo žínku a pravidelně se s ní otírej. Uvidíš, jak příjemné to je.

Udělej si odvar z dubové kůry

Uznáváme, že to asi není nejčastější součást moderních domácností, ale co kdyby? Stačí vzít 4 litry vody, hrst dubové kůry a dvě lžíce soli, to všechno smíchat, vařit 10 minut a pak počkat, až odvar trochu vychladne. Potom ho přelij do jiné nádoby a namoč si do něj nohy.

Tradiční kouzlo s tvarohem

Na tenhle trik nesmíme zapomenout, kdybys na něj náhodou zapomněla ty. Tvaroh namačkej do šátku nebo gázy, nech ho vychladnout a pak, dokud je studený, si ho přikládej na tělo. Potom ho zase můžeš vrátit do lednice a proceduru opakovat.

Měsíček na lýtka

Měsíčková mast taky dokáže ulevit od horečky. Poctivě si jí potři lýtka, klidně i několikrát denně. Než to ale uděláš znovu, předchozí nátěr setři mokrým hadříkem.

Kdy je to ještě zvýšená teplota a kdy už horečka

Do 37 °C je naše teplota normální. Od 37 do 37,9 °C jde o zvýšenou teplotu, od 38 °C pak o horečku, která značí těžší průběh onemocnění. K lékaři by ses měla bez diskuze vydat, pokud teplota vyšplhá na 40 °C a výš nebo máš horečku aspoň 4 dny.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články