Neztrácej čas. Víš, co nám ho zbytečně vezme nejvíc?

Bigstockphoto
|
16. 10. 2023
|
V dnešní uspěchané době snad neznáme nikoho, kdo by si denně nepostěžoval na to, že nemá čas na všechno, na co by ho mít chtěl. Času je ale spousta, dovolujeme si oponovat. Jde jen o to zbytečně ho neztrácet. Jací jsou nejčastější žrouti času?

Nejčastějších a nejzbytečnějších žroutů času jsme vybrali sedm. A je skutečně radno se nad nimi zamyslet. Kdo by nechtěl získat víc času na své koníčky, na partnera a na přátele? Pojďme na to.

1. Sledování televize

Proč? Jasně, je skvělé si občas pustit pěkný film nebo napínavý seriál, zachumlat se do deky a dát si dvojku červeného. Trávit ale u televize čas naprázdno, když v ní ani není nic, co by nás extra zaujalo, je úplně zbytečné. Dělají to důchodci, kteří už nemůžou žít aktivně, ale my to dělat nemusíme. Vyjdi si radši ven na procházku, osvěž se čerstvým vzduchem a uvidíš, že budeš mít najednou víc energie, všechno ti půjde líp a zbytek času využiješ mnohem efektivněji.

bigstock-typical-woman-weakness-extrem-213835408.jpg

Televize patří k největším žroutům času.
Bigstockphoto
Neustále si stěžuješ, že v televizi nic pořádného není, ale stejně u ní sedíš? Špatně!

2. Řešení cizích problémů

Ne že bys řešila problémy někoho, koho neznáš. Možná se ale moc často zaobíráš problémy své kamarádky, tchyně nebo kolegyně z práce. Proč? Některé věci stejně nevyřešíš, maximálně s nimi můžeš poradit. Neměla bys přemýšlením nad nimi ale trávit moc času. Nakonec je rozhodnutí stejně na dotyčném.

3. Setrvávání v nefunkčním vztahu

Tohle je teprve pořádná ztráta času. Plánovat budoucnost s někým, s kým ti vlastně není až tak moc dobře, jak sis nejdřív myslela, že bude, investovat do vztahu čas a energii, to je cesta do pekel. Jestli cítíš, že to není ono, zalov v jiných vodách nebo buď chvíli single. Čas tím získáš a dost možná tě to obohatí. Pak si najdeš někoho, s kým ti bude líp.

bigstock-annoyed-couple-ignoring-each-o-116322089.jpg

Máš nevyhovující vztah? Buď klidně radši sama a věnuj čas sobě.
Bigstockphoto
Setrvávání ve vztahu, který nemá budoucnost, je snad tou nejsmutnější ztrátou času.

4. Plnění přání tvých rodičů

Přejí si rodiče, abys nikdy nepřestala hrát na klavír, protože ti odmalička platili hudebku a hlavně se jim tvoje hraní hrozně líbí? Nebo tě s sebou tahají na kolo, jenže tebe už to nebaví, spíš to děláš ze setrvačnosti, otravuje tě to, ale myslíš si, že musíš, protože jim dělá radost? Prostě to přestaň dělat, je to tvůj život. Vysvětli jim, že doba se změnila, ty ses změnila a tvoje zájmy se změnily. Poděkuj jim za to, co tě naučili, ale taky se vůči tomu vymez.

5. Stěžování si na (ne)řešitelné problémy

Zaobírat se vlastními problémy je normální. Pokud nejde o něco, co nemůžeš změnit, nebo pokud to můžeš změnit. Když něco změnit nemůžeš, je nejlepší se s tím smířit, naučit se s tím žít a nehrabat se v tom. Když něco změnit můžeš a chceš, prostě to změň. Neztrácej ale čas fňukáním nad tím, jak to máš těžké. Každý máme nějaký problém, jen je potřeba umět se s ním vypořádat.

6. Snaha vyhrát každou slovní přestřelku

Nebo jakoukoli debatu. Nesnaž se působit tak, že máš vždycky pravdu. Nebudeš si muset dlouze připravovat argumenty na den dopředu na všechno, co by tě mohlo potkat. To totiž musí být opravdu vyčerpávající. Pokud jsi natolik chytrá a inteligentní, že každou argumentaci ustojíš a vyhraješ ji, nebude ti to brát čas. Pokud tak schopná nejsi, přestaň s takovým divadlem, je to zbytečné. Šetři síly na něco, co tě bude bavit a nabíjet. Nikdo není dokonalý, tak proč by ses o to měla snažit?

7. Přesvědčování o lásce

Už dlouho se snažíš o někoho, kdo o tebe skoro ani nezavadí pohledem, a pořád to nechceš vzdát? Pokud to trvá už několik měsíců, vykašli se na to. Vyčerpáváš tím svou osobní energii a samozřejmě ztrácíš čas. Pokud po tobě tvůj idol netouží, zřejmě na tom měsíce přesvědčování nic nezmění – a tím myslíme nadbíhání, ne úplně vtírání. Na to si dávej sakra pozor, abys neztratila nejen čas, ale taky důstojnost.

Jak šetříš svůj čas ty? 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články