Bolest při sexu: Jaké jsou příčiny a kdy vyhledat lékaře?

Bigstockphoto
|
21. 08. 2023
|
Sex by měl být příjemnou událostí pro oba partnery. Když tomu tak ale není, nevěš hlavu. Odstranění problému je většinou jednodušší, než si myslíš.

Není nutné se stydět, s bolestí při sexu se během života setkají až dvě třetiny žen. Někdy je na vině nedostatečná předehra, jindy menopauza nebo příliš vybavený partner. Občas je ale nutné vyhledat specialistu, protože bolestivý sex může signalizovat i vážnější zdravotní onemocnění nebo psychický blok. Většina problémů má však jednoduché řešení. Jaké jsou tedy konkrétní příčiny bolestivého pohlavního styku u žen?

Nedostatečná lubrikace

Nedá se nic dělat, my ženy se zkrátka potřebujeme dostatečně naladit, než jsme připraveny jít na věc. Odfláknutá předehra tak bývá nejčastějším důvodem bolestivého sexu. Jak z toho ven? Neboj se si s partnerem promluvit a předehru prodlužte. Pomoct si můžete i lubrikačním gelem. Nedostatečné zvlhčení poševní sliznice má i další příčiny, například menopauzu, kojení, hormonální výkyvy nebo užívání určitých léků (např. antihistaminika).

Příliš vybavený partner

Ano, na velikosti záleží. Když je partner abnormálně obdařený, nemusí to být vždy výhra. Hloubka vagíny je totiž průměrně 13 cm. Pokud má tvůj partner příliš velký penis, je vhodné předehru protáhnout a vyzkoušet různé sexuální pozice, ve kterých můžeš regulovat hloubku průniku (např. na koníčka).

Psychický blok

Hodně případů bolestivého sexu má psychosomatický původ. Důvodů může být hned několik – sexuální trauma z minulosti, strach z intimity nebo odpor k partnerovi. Pokud máš dojem, že to může být tvůj problém, není se čeho obávat. Tyhle potíže jsou dočasné, a pokud na nich zapracuješ, dají se snadno odstranit. Neboj se vyhledat pomoc terapeuta nebo sexuologa, který ti poradí, jak z toho ven.

bigstock-upset-mature-couple-ignoring-e-390455357.jpg

Za bolestí při sexu může stát třeba psychický blok nebo nemoc.
Bigstockphoto
S bolestí při sexu se potýká spousta žen. Neotálej s řešením!

Poloha

Anatomie každého těla je trochu jiná. Určitá sexuální poloha tedy nemusí sednout všem. Například přibližně 20 % žen má obrácenou dělohu, takže není otočená dopředu k břišní stěně, ale dozadu. Jedná se o neškodný jev, který tě v běžném životě nijak neomezí, ovšem některé sexuální pozice ti můžou být nepříjemné. Když ti tedy některá sexuální poloha nesedne, nestyď se a vyberte s partnerem něco jiného.

Hormony

Hormony s námi dokážou dost zamávat a bývají častou příčinou, proč ti sex není zrovna příjemný. Trpět při sexu můžeš zejména před menstruací, po porodu nebo potratu, případně po vysazení hormonální antikoncepce. V těchto případech netlač na pilu a nech své tělo odpočinout. Problémy určitě brzy přejdou. Mezitím můžete s partnerem vyzkoušet jiné sexuální experimenty, při kterých nebudeš trpět.

Zdravotní problémy

Bolest při sexu můžou způsobit i různé druhy zánětů, zejména pokud míváš pravidelný pohlavní styk. Zavařit ti může nejen zánět močových cest, ale i kvasinkové infekce nebo sexuálně přenosné choroby. Někdy může za nepříjemnosti i cysta na vaječníku nebo rakovina děložního čípku. Pokud trpíš bolestmi při sexu pravidelně, rozhodně je neignoruj. Promluv si o problému s partnerem a neváhej vyhledat gynekologa. Většina příčin je snadno léčitelná.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Autor článku: redakce

Související články