Kdy je nejlepší otěhotnět: Čím dřív, tím líp? Neplatí

Bigstockphoto
|
11. 05. 2021
|
Zajímá tě, kdy je nejlepší počít dítko? Kdy je na to tělo připravené, kdy máš největší šanci dítě v pořádku donosit a vyhnout se obávaným problémům? Je to ve dvaceti, třiceti nebo dokonce ještě později? Zjisti to v následujících řádcích!

Zatímco život nás někdy nenechá si vybrat a dítě přijde zcela neplánovaně nehledě na náš věk, jindy si to můžeme naplánovat dokonale – podle toho, jestli máme dobré zázemí, práci, která nás uživí, i podle toho, jestli už jsme na to připraveni fyzicky i psychicky. Máme pro tebe porovnání jednotlivých etap a jejich vhodnosti k početí.

Když je ti méně než 20 let

Na těhotenství je v tomhle případě sakra brzo a obvykle k němu dochází neplánovaně, bývá důsledkem mladické nerozvážnosti nebo nedostatku osvěty (což, doufáme, u nás už nehrozí). Může například dojít k selhání antikoncepce v jakékoli formě.

Do 20 let je většinou menstruační cyklus u ženy nepravidelný, tělo se s ním pozvolna vyrovnává. Snad většina gynekologů potvrdí, že organismus není na těhotenství ještě pořádně připravený – vaječníky nepracují tak jako u starších žen a děloha ještě taky nevydrží tolik, co později ano.

bigstock-beautiful-pregnant-woman-162144704.jpg

Odborníci se shodují, že těhotenství před 20. rokem života je pro tělo přílišnou zátěží.
Bigstockphoto
Těhotenství před dvacítkou je rizikové, ale dá se zvládnout.

Otěhotnět v tomto věku pochopitelně lze, ale šance není příliš vysoká – i když těm, kteří dítě neplánovali, se může zdát přímo obrovská. Spousta těhotenství v tomto věku bývá riziková a doprovází je mnoho problémů. Bez zajímavosti není ani to, že potíže mají především hubené dívky s nedostatečnou zásobou tuků, podle nichž tělo pozná, zda je schopno „uživit“ ještě plod v břiše.

Když je ti 20-24 let

Po dvacítce už je to o něco lepší, srovnává se cyklus a menstruaci, jakou máš teď, budeš mít pravděpodobně až do menopauzy. Otěhotnět se v tomto rozmezí dá snadno, ale děloha na těhotenství ještě nemusí být úplně připravená, těhotenství bývá rizikové a porod nesnadný. Zralá na těhotenství je žena až kolem 24 let, a to jak psychicky, tak fyzicky.

Když je ti 25-30 let

Pozor, tohle je skutečně ten nejlepší věk pro otěhotnění. Tělo už je připravené a je dostatečně silné jak na těhotenství, tak na porod. V tomto období je šance na početí nejvyšší a rizikovost je nejnižší. Problémy odborníci zaznamenávají jen u příliš hubených nebo naopak obézních žen.

Když je ti 31-35 let

Tady už to začíná být trochu složitější – jak samotné otěhotnění, tak celé těhotenství. Chce to pevné zdraví, správnou životosprávu a normální váhu. Po třicítce se zvyšuje hladina FSH hormonu, což je náznak toho, že dochází ke zhoršení funkce vaječníků. Asi 10 % žen má potíže s předčasným selháním funkce vaječníků – stává se to u náruživých kuřaček a u žen, které mají problémy s imunitou a štítnou žlázou. Stejně tak ohrožující je požívání alkoholu ve větší míře nebo užívání drog.

Ženy v tomto věku rodí většinou normálně, ale lékaři je během těhotenství zařazují mezi rizikové, zvlášť pokud jde o ty, které jsou těhotné poprvé.

bigstock-pregnant-young-women-doing-pre-135562994.jpg

Ještě v období 31-35 let je těhotenství "docela v pohodě".
Bigstockphoto
V tomto období je vhodné dodržovat zásady zdravého životního stylu. A pak to může v klidu jít.

Když je ti 36-40 let

Menstruace je v tomto období sice pravidelná, ale zvyšuje se hladina FSH hormonu a snižuje se hladina estrogenu. Vajíček ve vaječnících stále ubývá nebo se případně zhoršuje jejich kvalita. Pokud se ti nedaří otěhotnět, není vlastně žádný div. Když je ti víc než 38 let a nepovede se ti otěhotnět do 3 měsíců, je na čase zajít na vyšetření. Plodnost klesá z měsíce na měsíc. Ale pokud se ti povede otěhotnět, připrav se na to, že se ti nejspíš narodí dvojčata a vícerčata.

V tomto životním období roste šance na předčasný porod a také se zvyšuje nutnost císařského řezu.

Když je ti více než 40 let

FSH hormonu je v těle stále více a všechna vajíčka může dokonale zničit. Už po čtyřicítce mnoho žen pociťuje návaly a příchod menopauzy, která znamená jen jedno – už žádné děti. Sice se to stává až kolem padesátky, ale blíží se to a otěhotnění je komplikovanější a komplikovanější.

Otěhotnění v tomto období je spíše výjimkou, zvlášť pokud ještě žena dítě neměla. Co však výjimečné není, to je otěhotnění u žen, které už děti mají a v tuto dobu už další neplánují. Často musí u potenciálních prvorodiček dojít k umělému oplodnění a k porodu nedochází přirozenou cestou.

Jak jsi na tom ty?

Jestli chcete s drahouškem zplodit potomka a táhne ti na třicet, máte ideální předpoklady. Později už to může jít těžko a mohlo by tě to mrzet. Držíme palce!

Související články