Právě citrónová chuť je skvělá na horké dny. Kdo by odolal citrónové zmrzlině? A ty se můžeš chuťově osvěžit i koláčem. Postup je jednoduchý a výsledek bude určitě chutnat nejen tobě, ale návštěvám nebo kolegům v práci (když na ně zbyde).
Co potřebuješ: na těsto 2 žloutky, 140 g másla, 210 g hladké mouky, kůru z celého citrónu, špetku soli, 70 g cukru moučky a trošku vanilkového aroma; na náplň 280 g cukru krupice, kůru ze 3 nebo 4 citrónů, 6 vajec, 110 másla, špetku soli a 125 ml citrónové šťávy
orange-cake-decorated-with-fresh-orange-slices-mimosa-flowers-light.jpg
Jak na to?
- Vytvoř kyprou pěnu ze změklého másla, cukru, vanilky, soli a žloutků. Pak do ní zapracuj mouku.
- Vytvoř těsto a nech ho 30 minut odpočívat v ledničce. Potom ho vyndej a rozválej mezi dvěma fóliemi tak, aby bylo vysoké asi 0,5 centimetru.
- Jednu fólii sundej a pomocí druhé těsto překlop do formy na koláč o průměru 25-27 centimetrů. Vmáčkni ho všude do krajů.
- Na korpus polož pečicí papír a na něj pak dej fazole nebo keramické korálky. Tak zajistíš, aby nevyběhlo a zůstalo pěkně rovné.
- Peč ho na 170 °C asi 15 minut, pak z něj sundej papír se zátěží a vrať ho do trouby na 8-10 minut.
- Upečený korpus nech vychladnout a vyndej ho z formy.
- Citrónovou šťávu vyšlehej s vejci, cukrem, špetkou soli a kůrou. Směs zahřívej asi na 70 °C, dokud nebude mít podobu tekutějšího pudinku. Pozor, nesmí projít varem!
- Hotovou směs sceď do mísy, aby v ní nezůstaly případné hrudky.
- Do krému vmíchej na kostičky nakrájené máslo a pak krém vlij do vychladlého korpusu.
- Koláč nech aspoň 48 hodin chladit. Před podáváním ho můžeš dozdobit šlehačkou nebo rozvařeným ovocem.
Žádná velká věda a výsledek tě určitě uchvátí. Citrónový koláč se jednoduše stane vítaným osvěžením nejen v horkých, ale i jinak náročných dnech.
Máš ráda citrónový koláč a dáváš přednost jinému receptu? Napiš nám ho do diskuze pod článkem!