Je to nemoc, nebo alergie? Poznej nepřítele a vytáhni do boje

Bigstockphoto
|
17. 03. 2022
|
Jaro už se razantně hlásí o slovo a umlčovat ho by byla škoda. Příroda v rozpuku dokáže pohladit po duši, ale taky pěkně potrápit. Alergie se přitom často může jevit jako nemoc.

Jen si to představ. Začnou tě pálit oči, teče ti z nosu nebo ho máš zacpaný až hrůza. Ale to není všechno. Po krásném odpoledni venku tě večer skosí šílená únava, sotva stihneš spadnout do postele, už spíš. A ráno se probudíš s bolestí v krku. Takže… Nastydla jsi? Je možné, že ne. I tohle jsou totiž příznaky alergie.

Nachlazení vs. alergie: v čem je rozdíl?

Nejčastěji si alergii pleteme s nachlazením, už kvůli výš zmíněným příznakům. Rozpoznat jedno od druhého není vždycky snadné, ale není to ani nemožné. Nejdřív je důležité vědět, co je co.

Nachlazení je obrana organismu, těla, proti viru. Tělo virus napadne a snaží se s ním vypořádat. Nachlazení je nakažlivé. Stačí, když vedle někoho mluvíš, kýchneš, zakašleš, nebo se ho dotkneš. Pomáhá přísun vitamínů, čaj, teplo.

Oproti tomu alergie je reakce imunitního systému. Ten se začne bránit látce, která je pro většinu z nás neškodná – jde třeba o pyl, některé potraviny, roztoče a další alergeny. Alergie není nakažlivá. Můžeš na někoho kýchnout třeba stokrát, ale pokud jsi zdravá, ničím ho nenakazíš. Vitamíny, čaj a teplo nepomáhají, jen ti možná trošku zmírní trápení, zvlášť pokud tě bolí v krku.

bigstock-healthcare-cold-allergy-and-370710997.jpg

Rozdíly mezi alergií a nemocí jsou, i když se občas dají rozeznat jen těžko.
Bigstockphoto
I alergie může způsobit stav, kdy jsi úplně marná. A klidně i víc dní.

Jak rozpoznat alergii od nachlazení?

Některé rozdíly jsou víc než patrné. Například u alergických reakcí není zvýšená teplota, i když se můžeš subjektivně cítit jako při chřipce v plné palbě. U nachlazení teplota může být vyšší (ale taky nemusí).

Druhým ukazatelem je hlen. Ten bývá při alergii světlý až čirý a vodnatý, kdežto při nachlazení se spíš objeví hustý žlutý nebo zelený hlen.

Příznaky alergie se obvykle projeví všechny najednou nedlouho po kontaktu s alergenem. Při nachlazení často nejdřív přijde jeden (třeba hleny a pálení očí), pak druhý (například bolest v krku) a pak i další.  

Doba, po kterou potíže trvají, ti taky může napovědět. Bylo by totiž krajně nezvyklé, kdybys měla alergii jen jeden týden v roce. Když budeš za týden fit, nejspíš to bylo nachlazení.

A svou roli samozřejmě hraje i roční období. Pylová sezóna je u nás v plném proudu od března do října, přičemž důležitou roli hraje to, na co je konkrétní člověk alergický. Někomu skončí období trápení v červnu, jinému až na podzim. Nicméně platí, že pokud máš příznaky typické pro alergii a je jaro, tím spíš to skutečně může být alergie.

Co s tím? Nejdřív zajdi k praktikovi

Když si nebudeš jistá, co tě trápí, navštiv svého praktického lékaře. Ten tě případně může odeslat na alergologii, kde podstoupíš testy. Tam si s tebou už budou vědět rady a navrhnou, jak ti pomoct. Skvělou zprávou je, že kromě klasických antihistaminik, která se berou denně, aby pomáhaly od nejhoršího (stejně jako oční kapky a nosní spreje), jsou dostupné i účinné vakcíny, které stačí podstoupit několikrát mimo pylovou sezónu a po nichž se tvůj stav může citelně zlepšit.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články