Nejrozšířenější mýty o kávě, kterým bys neměla věřit

Bigstockphoto
|
17. 07. 2022
|
Káva k našemu životu patří tak neodmyslitelně, že se kolem ní musí neustále točit nějaký mýtus, jinak by to ani nebylo ono. Některým bychom ale opravdu neměli věřit, protože nás jen zbytečně děsí. Posviťme si na sedm velmi rozšířených společně!

Jeden z nejoblíbenějších nápojů světa si dneska můžeš dopřát takřka všude. Můžeš se setkat s rozmanitými způsoby přípravy, s lahodnými kávovými specialitami pro mlsné jazýčky, ale i s tak silnou kávou, po které máš oči jako tenisáky půl dne. Jak je to tedy s těmi nepravdami o tomhle milovaném pití?

Káva není zdravá

Hahaha. Dneska už je vědecky dokázané, že káva se hodí do zdravého a vyváženého jídelníčku. V dietě si ji taky nemusíš odpouštět, pokud si do ní neliješ litr mléka a neklopíš půl cukřenky. Odborníci tvrdí, že 3–5 šálků denně nemá obecně na lidské zdraví negativní dopad.

Káva poškozuje srdce a způsobuje vysoký tlak

Že by? Ani náhodou, pokud nepiješ jen a jen kafe. To sice obsahuje kofein, a tak působí na kardiovaskulární systém a nervovou soustavu, nicméně prokázalo se i to, že káva v množství, které najdeš o pár řádků výš, nezvyšuje riziko infarktu nebo cévní mozkové příhody. Lidé, kteří o sobě vědí, že mají problémy s vyšším tlakem, by ale rozhodně měli konzumaci kofeinu omezit, zvlášť pokud nejsou tak úplně poslušní ve zbytku životosprávy. Je to všechno se vším.

Káva může za problémy se spánkem

Tak určitě. Asi jako limonáda. Takže nejspíš vůbec. To, že nemůžeš usnout po kávě, není problém se spánkem. Pokud na tebe působí tak silně, že po ní neusneš, musíš sama vysledovat, do kdy si ji můžeš dát, abys usnula ve svou obvyklou hodinu. A pokud máš na kafe chuť i večer, zkus variantu bez kofeinu.

bigstock-closeup-image-of-male-barista-246984304.jpg

Potíže se spánkem? Káva na vině nebude.
Bigstockphoto
Pokud nemůžeš po kávě usnout, nejde o problémy se spánkem. Prostě vysleduj, kdy nejpozději si ji můžeš dát, abys usnula ve svou obvyklou dobu.

Na kocovinu je káva to nejlepší

Nenene, na to je jednou pro vždy třeba zapomenout. Káva tě při kocovině nakopne, ale jen na chvíli. Jakmile účinky kofeinu pominou, budeš tam, kde jsi byla. Nebo ti bude ještě hůř. Opravdu ti nepomůže k vystřízlivění – neurychluje totiž vstřebávání alkoholu. A basta. Radši do sebe lij vodu nebo mulťák.

Těhotné ženy by neměly pít kávu

Opatrnosti v těhotenství možná není nazbyt, ale nač si odepřít požitek z dobré kávy, když nemusíš? Poslední výzkumy ukazují, že umírněné pití kávy v těhotenství se na kondici plodu nijak nepodepisuje. Nesmíš ale konzumovat víc než 200–300 mg kofeinu denně (nejen z kávy, ale i z dalších potenciálních zdrojů), přičemž jedno normální espresso v sobě má asi 60 mg kofeinu.

Na kávě může být člověk závislý

Kofein je droga, o tom není pochyb. Dokonce ta nejrozšířenější na světě. Při vypití avizovaných 5 šálků denně nebo menšího množství kávy se na něm ale nestaneš závislá. Pravdou je, že pokud tuhle dávku ustavičně přesahuješ, za pár týdnů otupíš a budeš kofeinu (a je jedno, jestli v kávě nebo kdekoli jinde) potřebovat víc, aby u tebe působil jako stimulant. Když pak třeba několik dní kofein do těla nedostaneš, bude tě bolet hlava. Obvykle jde ale o projev psychické závislosti, která se s tou na nikotinu nebo alkoholu (nebo dalších drogách) nedá srovnávat.

bigstock-girl-in-a-cafe-with-a-cup-of-c-246918982.jpg

Kofein obsažený v kávě je nejrozšířenější drogou na světě.
Bigstockphoto
Závislost na kávě bývá psychického rázu.

Káva s mlékem člověka tolik „nenakopne“

No, jak se to vezme. Espresso nebo ristretto nastoupí během chvilky a člověk by dokázal dělat i pět věcí najednou – brzy to ale vyprchá. Mléko nebo smetana tlumí účinek kofeinu na žaludeční sliznici, ne však celkově. To znamená, že nástup účinků kofeinu je po kávě s mlékem pomalejší a doba působení je delší než u kávy bez mléka. Proto se může zdát, že káva s mlékem není tak silná jako ta bez něj.

Který mýtus o kávě je podle tebe ten nejabsurdnější?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články