Valentýn počesku. Co si přejeme, co dostáváme a za co nejvíc utrácíme?

Shutterstock
|
28. 01. 2023
|
Svátek svatého Valentýna se nezadržitelně blíží a ty nejspíš vymýšlíš dárek pro svého miláčka. Zároveň máš určitě i představu o tom, co by potěšilo tebe.

Bohužel si ale vzájemně neumíme číst myšlenky, a tak můžeme být často dost zklamaní. My už ale víme, co si Češi a Češky nejvíc přejí, na kolik je Valentýn vyjde a za co všechno utrácejí. Podívej se na to s námi!

Kolik nás vlastně svátek slaví a kolik utratíme?

Podle poměrně zevrubného výzkumu, jehož výsledky spatřily světlo světa v roce 2021, aktivně slaví Valentýna 62 % Čechů. O něco víc, 65 % Čechů, dá své drahé polovičce aspoň nějaký ten dáreček. Muži utratí průměrně skoro 1 000 Kč a ženy zhruba o 200 Kč míň (jde ale o ceny před inflací).

Muži si k téhle příležitosti přejí hlavně zajít na dobrou večeři do restaurace (36 %), ocení lístky do kina nebo na koncert (17 %), parfém (13 %), kupodivu i květiny (12 %) a někteří si nepřejí vůbec nic (16 %). Oproti tomu ženám udělají radost hlavně květiny (55 %), večeře v restauraci (45 %), lístky do kina nebo na koncert (24 %). Něžnější pohlaví dál touží po špercích (30 %) a parfému (28 %).

A co nakonec kupujeme? Muži nejvíc utratí květiny (21 %), následuje večeře (19 %), sladkosti nebo jiné dobroty (8 %), parfémy a šperky (9 %). Ženy obdarovávají své partnery hlavně sladkostmi a dalšími laskominami (15 %), něco investují do večeře v restauraci (14 %), něco do parfému (12 %). Snaží se ale potěšit i jídlem na rozvoz (10 %) a vstupenkami na kulturní akce (7 %).

shutterstock_1859216896.jpg

Tenhle svátek není žádná zhýralost!
Shutterstock
Na netu je spousta inspirace, tak pátrej. Rozhodně nic nezkazíš vůní nebo lístky do kina.

Hitparáda nejhorších valentýnských dárků? Vévodí jí plyšáci

Jestli nemáš nápad, zapátrej aspoň na netu. Radost totiž nejspíš neuděláš, když sáhneš po kýčovitém plyšákovi, který se hodí spíš pro puberťáky (neocení to celá čtvrtina mužů), při téhle příležitosti pány nepotěší ani peníze (36 %), alkohol (18 %), bytové doplňky (15 %) a květiny (14 %).

Dámy taky nechtějí dostávat peníze (36 %) ani plyšáky (35 %), o něco míň jsou znechucené z alkoholu, malých domácích spotřebičů a elektroniky (shodně 24 %). Ale darovat k Valentýnu žehličku… To aby dárce za chvíli neměl „omylem“ spálenou nejoblíbenější košili.

Za Valentýna dáme tolik co Rusové a Argentinci

Svátek svatého Valentýna se slaví ve spoustě států napříč světem. Zatímco nejvíc za něj utratí v Hongkongu (v přepočtu na eura průměrně 102 eur na osobu), ve Velké Británii (96 eur) a v Irsku (92 eur), na chvostu je v průzkumu Indie (28 eur), následují Filipíny a Nigérie (obě země 24 eur).

My zase utrácíme asi tolik, co za Valentýna vydají Rusové a Argentinci (32 eur). Jen o trochu vyšší sumy pak padají v Mexiku, Turecku a Chile (shodně 35 eur).

Zdroj

Související články