Den sv. Valentýna: proč ho slavíme a jak na to?

bigstockphoto.com
|
14. 02. 2021
|
Jedni ho milují, druzí ho zatracují jako nesmysl a komerční svátek, který má jenom vymámit peníze ze zamilovaných – za dárečky, za květiny, za večeře, za cokoli. Nedej se ale zmást. Nejde o „americký výmysl“, jak se často říká!

Asi není třeba připomínat, že svátek zamilovaných se slaví 14. února. Proč ale zrovna v tenhle den a kdo ho má vlastně na svědomí? A jak si udělat nezapomenutelnou soukromou oslavu pro tebe a tvého miláčka? Prozradíme vzápětí!

Kde se vzal, tu se vzal…

Den sv. Valentýna se sice slaví v anglosaských zemích, kde ho lidé zbožňují, ale zároveň v posledních letech zažívá velký úspěch i u nás a v okolních zemích. Svůj původ má však už ve Starověkém Římě, údajně vychází od svátku Lupercalia, k němuž se váže zajímavý zvyk – v předvečer tohoto dne házeli do „urniček“ chlapci lístky se jmény děvčat. Dívka, jejíž jméno si ten který chlapec pak vytáhl, se měla během roku stát jeho!

bigstock-213960667.jpg

Nevšední den? Připravíte ho snadno!
bigstockphoto.com
Udělejte si hezký den a nic víc neřešte!

Později se začalo tomuto dni říkat Den svatého Valentýna. V době vlády Claudia II. se nesměli vojáci zasnoubit, natož pak oženit, protože by pak chtěli zůstat se svými drahými polovičkami doma místo toho, aby se šli bít. Svatý Valentýn je ale i přes tento zákaz oddával. Za to byl později zatčen a následně byl i popraven, a to právě 14. února.

Kdo byl vůbec svatý Valentýn? Byl to katolický kněz, ale dál se toho o něm neví moc. Víme však, že byl popraven v roce 269 nebo v letech kolem tohoto data a také že byl svatořečen dříve, než ve 13. století vyšla Zlatá legenda, v níž je zmíněn jako jeden ze svatých.

Valentýn nebyl jenom tím, kdo potají oddával vojáky, ale také ho lidé považovali za ochránce proti padoucnici a pakostnici. Údajně se mu podařilo vrátit i zrak dceři soudce, který měl jeho život v rukách po uvěznění. On sám ho k tomu Valentýna vyzval, povedlo se, ale kněze si nakonec „vzal do parády“ dav pohanů rozlícený tím, že se dějí takové zázraky.

Slavit, nebo neslavit? Toť otázka

Oslavit každý rok 14. února svou lásku je hezký zvyk. Patří k tomu květiny, večeře, sladkosti, nejrůznější dobroty, šperky, jiné dárečky, samozřejmě romantika – hudba, film, něžnosti, sex. Není nic lepšího než pro svého miláčka připravit krásné překvapení podle toho, co máte oba rádi. Den si máte užít oba, tak ho do ničeho netlač – třeba do toho, aby se s tebou díval na nějaký slaďák, když on má rád Supermana.

Na druhou stranu programoví odpůrci tohoto svátku říkají, že oslavit to, že se mají dva lidé rádi, se dá kdykoli a nemusí se s tím čekat na 14. únor a pak slavit na povel. Něco pravdy na tom je, ale proč si tuhle tradici neužít? Zvlášť když padá argument, že „to je zase nějaká americká blbost“. A ano, máme 1. máj – ten můžeme s chutí slavit taky.

bigstock-young-couple-making-heart-shap-159769859.jpg

Valentýn letos nejspíš strávíte doma. To ale nevadí!
bigstockphoto.com
Jste předem domluvení, co budete dělat, nebo se pokusíte jeden druhého překvapit?

Aby ale nedošlo k nepříjemnému překvapení, domluvte si s miláčkem předem, jestli budete Valentýna slavit, nebo ne. Asi bys nechtěla zažít to zklamání, kdy bys od drahouška něco očekávala, ale ono se nic nekonalo. Přitom to v žádném případě nemusí znamenat, že si tě snad neváží nebo tě nemiluje. Možná jenom tenhle svátek neuznává.

Slavíš se svým miláčkem Svátek zamilovaných, nebo ne? A pokud ano, jak? Dej nám o tom vědět do diskuze pod článkem!

Související články