Co nejíst a nepít, když jsme nemocní: zapomeň na řízek a „panáka“

Pexels
|
12. 12. 2022
|
Škrábe tě v krku, z nosu se ti pomalu spouští nekontrolovatelné cosi a ty bys nejradši snědla kbelík zmrzliny na posezení? Pokud na tebe „něco leze“, můžeš si samozřejmě dát, co chceš. Některá jídla léčbě ale opravdu neprospějí.

Je pravda, že když v krku začne pořádně řezat, za zmrzku bychom vraždili. Nebo taky za slané chipsy, protože „osolit“ si bolavý krk na chvíli pomáhá. Jenže seznam potravin, které je vhodné při léčbě jakékoli infekce jíst, mluví docela jinak. Čemu se tedy vyhnout?

Alkohol a kofein

Fuj, fuj a ještě jednou fuj. Pokud cítíš, že ti začíná být nedobře, nedávej si silnou kávu a už se ani nepokoušej „vypálit bacila“ tvrdým alkoholem. Obojí tě sice možná na chviličku nakopne, ale vzpruha nebude mít dlouhého trvání a pak ti bude ještě hůř. Kofein i alkohol totiž dehydratuje, takže budeš muset myslet ještě na to, aby ses dostatečně zavodnila.

Instantní jídla všeho druhu

Konzervy, instantní polévky, polotovary typu mražená pizza. Možná patříš k těm, na které s příchodem nemoci přichází taky ohromný hlad a pocit, že se tělo musí „nafutrovat“, aby mohlo bojovat s bacily. Těmihle dobrotami si ale moc nepomůžeš. Obvykle totiž obsahují nehoráznou fůru soli, a když náhodou sáhneš po džusu, tak i pořádnou hromadu cukru. Mnohem líp uděláš, když si uděláš fresh a zeleninový salát.

pexels-kenneth-carpina-1653877.jpg

Při nemoci potřebuješ hlavně vitamíny, tak na to mysli.
Bigstockphoto
Tělo má co dělat samo se sebou. Nepřitěžuj mu nesprávnou stravou.

Dráždivá jídla

Tady je to diskutabilní. Zatímco někomu „bodne“ silný aromatický zázvorový čaj, jiný nesnese ani citrón v čaji. To samé platí o mléčných výrobcích, které můžou jednomu prospět a druhého vražedně zahlenit.

Tučná a smažená jídla

Je libo řízek? Pokud máš chuť na maso, vol to kuřecí a na přírodní způsob. Mastný řízek v trojobalu by dal tvému zažívání extra zabrat a tvoje tělo je oslabené i beztak. To samé platí o hranolkách nebo smažáku.

bigstock-fried-wiener-schnitzel-from-ve-322418449.jpg

Smažená jídla během nemoci jen zatíží trávení.
Bigstockphoto
Tělu bys měla pomoct, ne ho přizabít nevhodným jídlem.

Čím víc ovoce, tím líp? Kdepak!

Pozor si dej taky na množství konzumovaného ovoce. Zmíněný citrón v čaji nebo fresh je sice super, ale všeho s mírou. Cukry v ovoci mají schopnost zhoršovat průběh zánětlivých onemocnění. S ovocem tedy opatrně, odborníci doporučují čerpat vitamíny taky ze zeleniny. Ale ruku na srdce – která z vás má během nemoci chuť na česnek, cibuli, hlávkové zelí, dýni nebo okurku?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články