Jak trénovat všímavost? Zkus jednoduchá cvičení, která ti pomůžou žít v přítomnosti

Shutterstock
|
08. 10. 2023
|
Stává se ti někdy, že v myšlenkách až příliš zabíháš do minulosti nebo budoucnosti nebo děláš víc věcí najednou a nedokážeš si užívat přítomný okamžik? Vyzkoušej trénink všímavosti.

Moderní doba vyžaduje rychlé myšlení a multitasking. Proto běžný den často vypadá tak, že přeskakujeme z jedné činnosti na druhou a často ani nedokážeme čekat na autobus, aniž bychom neprojížděly nové fotky na sociálních sítích. Ve stresových chvílích se taky často nevědomě necháváme přemoct emocemi.

S takovými situacemi by měl pomoct trénink všímavosti neboli mindfulness. Lidi se jí učí proto, aby dokázali věnovat pozornost tomu, co se v nich odehrává v přítomném okamžiku. Díky tréninku si pak dokážou víc užívat toho, co se děje zrovna teď, víc se zaměřovat své současné emoce a chápat je a pak se netrápit minulostí nebo budoucností. Lektorky všímavosti slibují vnitřní klid, zlepšení kreativity, větší soustředěnost a lepší zvládání stresových situací.

Jak na to? Není to vůbec složité. Trénovat všímavost můžeš ve skutečnosti kdekoliv a kdykoliv. Důležité je, aby sis na trénink vyhradila čas, nejlíp každý den ve stejnou dobu. Potom se ze cvičení stane zvyk, nad kterým už ani nebudeš muset přemýšlet. Vyzkoušet můžeš jednu nebo klidně všechny následující praktiky.

Pozorné tříminutové dýchání

Posaď se na klidné místo a začni se soustředit na svůj dech. Zhluboka se po dobu tří sekund nadechni a pak zase po dobu tří sekund vydechni. Pracuj se svým dechem jako s kotvou. Pokud se ti začnou myšlenky toulat jinam, vrať se ke svému dechu a celé cvičení opakuj. Dělej ho aspoň po dobu tří minut. Když budeš chtít, můžeš dýchání cvičit déle, a udělat z něj kratší meditaci na klidně i na půl hodiny.

Soustředění se na tělo

Během cvičení se snaž soustředit jen na své tělo a na to, jak se cítí. Zhluboka dýchej a buď si vědoma tělesných pocitů. Nesnaž se je změnit. Bolí tě noha? Máš hlad a kručí ti v břiše? Snaž se všechno uvědomit a naplno své tělo poslouchat.

shutterstock_1494959993.jpg

Mindfulness se zaměřuje na žití v přítomném okamžiku.
Shutterstock
Stačí pár minut tréninku všímavosti denně a celkově ti může být mnohem líp.

Všímavé stravování

Trénovat všímavost můžeš třeba i během konzumace oběda nebo jiné automatické činnosti, nad kterou už ani nepřemýšlíš. S jídlem nespěchej, udělej si čas a vychutnej ho. Zaměř se na jeho strukturu, úsilí vynaložené na jeho přípravu a jeho chuť v puse. Soustřeď se na to, jestli je v jídle něco, co ti obzvlášť chutná nebo naopak vůbec nechutná.

Jaké pocity v tobě jídlo vyvolává? Je to štěstí, bezpečí, teplo, vina, nebo dokonce smutek? Plně si uvědomovat můžeš zkusit třeba i řízení, sprchování, cvičení nebo obyčejnou chůzi. Všímej si detailů a buď si vědoma svých myšlenek a pocitů. Při jejich vnímání se zbav jakékoli chutě je posuzovat.

Myšlenkové mraky

Všímavost je i o odstoupení od vlastních myšlenek a o umění je spíš pozorovat než se jimi nechat ovlivňovat. Často se totiž i bez našeho vědomí mohou přetvořit na negativní pocity. A jak na to? Zkus své myšlenky sledovat, jako bys sledovala mraky. I tady bez posuzování a s naprostou lhostejností. Dej jim prostor, aby přišly a zase odešly. A když se ztratíš, vrať se zase pomocí soustředění na pravidelné dýchání.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články