Šatník snů: inspirace a nápady na design

agatanabytek.cz
Komerční článek
|
14. 05. 2024
|
Samostatná šatna je snem mnoha lidí, kteří se potýkají s omezeným prostorem v bytě. Otevřenou šatní skříň s funkcí úložného prostoru na oblečení lze zařídit v oddělené části zádveří. Je to nejen místo pro oblečení, ale také prostor, kde můžeme vyjádřit svůj styl a funkčně uspořádat věci. Zde je několik inspirací a nápadů na design šatní skříně.

Šatní skříň s posuvnými dveřmi pro šatny 

Pokud se rozhodnete pro šatní skříň s posuvnými dveřmi, je vhodné zvážit, zda se bude lépe vyjímat ve výklenku nebo jako volně stojící skříň v šatně. Pokud máte více prostoru, můžete se rozhodnout pro šatní skříň s dveřmi. Jedná se o samostatnou místnost nebo oddělený prostor v ložnici. Dveře vám umožní skrýt oblečení před prachem a světlem, ale vyžadují úpravu prostoru uvnitř. Uzavřená šatní skříň je diskrétnější a umožní vám uložit více oblečení. Skříně s posuvnými dveřmi jsou funkčním nábytkem, který si získal velkou oblibu v interiérovém designu. Jsou vynikající alternativou k uzavřené šatní skříni v omezeném obytném prostoru. 

Výhody šatní skříně s posuvnými dveřmi: 

  • Úspora místa - posuvné dveře nepotřebují k otevření další prostor, což je ideální pro malé místnosti, jako je ložnice; 
  • Estetika designu - šatní skříň může být ozdobou místnosti díky rozmanitosti materiálů, barev a textur;
  • Funkčnost - dobře naplánovaná skříň může plnit různé funkce, od úložného prostoru na oblečení až po knihovnu nebo skříňku na televizi; 
  • Přístupnost - šatní skříň nabízí rychlý a snadný přístup k obsahu skříně, i když v místnosti není dostatek místa pro otevření dveří.

Při rozhodování o tomto typu skříňového nábytku bychom měli zvážit nejen jeho výhody, ale také nevýhody. Šatní skříně s posuvnými dveřmi vyžadují přesnou montáž. Posuvné dveře musí být přesně namontovány, aby se hladce pohybovaly po pojezdech. Nevýhodou, na kterou uživatelé tohoto šatního nábytku poukazují, je omezená viditelnost. Celou skříň nelze otevřít najednou, což může být nepohodlné při organizaci oblečení a výběru oblečení. 

Co třeba otevřená šatní skříň? 

Šatník by měl být především funkční a přizpůsobený našim potřebám. Vybíráme řešení, která nejlépe vyhovují našemu životnímu stylu a osobním preferencím. Pokud máte malý prostor a nerozhodnete se pro skříň s posuvnými dveřmi, stojí za to zvážit také otevřenou skříň. Jedná se o oddělený prostor v místnosti, kde je oblečení vidět nahoře. Můžete použít vestavěné skříně sestávající z polic a zavěšených zrcadel a opticky tak zvětšit interiér. Otevřená šatní skříň usnadňuje přístup k oblečení, ale vyžaduje častější úklid. Na otevřených policích se může prášit, proto byste měli častěji vysávat a povrch otírat vlhkým hadříkem. Čistotu pomůže udržet také čistička vzduchu, která pohlcuje prachové částice a roztoče. 

Praktickým řešením pro šatny je modulární nábytek. Umožňují optimální hospodaření s prostorem a využívají 100 % dostupného prostoru od podlahy až ke stropu po celé výšce místnosti. Pohodlné police s koši a přihrádkami na spodní prádlo, doplňky a boty výrazně zvyšují funkčnost šatní skříně. K návrhu funkční otevřené šatní skříně budete potřebovat správný nábytek. V tomto případě se můžeme omezit pouze na korpusy, protože dveře jsou v otevřené skříni zbytečné. Při výběru šatních nábytkových systémů stojí za to věnovat pozornost jejich barvám, kvalitě provedení a doplňkům, jako jsou tyče, háčky, koše a věšáky. Díky nábytku ve světlých barvách bude šatní skříň na pozadí světlých stěn příjemná na pohled. Velké zrcadlo kromě své praktické funkce opticky zvětší prostor.

Barvy a osvětlení v šatně 

Modulární šatní skříně jsou k dispozici v obchodech s domácím nábytkem v široké škále barev, které snadno sladíte s interiérem. Modulární nábytek v bílé barvě nám umožňuje flexibilně přizpůsobit šatní skříň našim měnícím se potřebám. Police, tyče a zásuvky můžeme libovolně přeskládat v závislosti na množství oblečení a doplňků. Vhodně zvolené osvětlení (např. nástěnná svítidla, zrcadlové lampy, LED pásky) zvýší funkčnost a estetičnost prostoru.

Šatní zrcadla 

Zrcadla v šatně pomáhají nejen při každodenním oblékání, ale také vnášejí do interiéru eleganci a světlo. Všichni víme, jak zrcadla dokonale opticky zvětšují prostor! Proto jsou důležitým designovým prvkem, zejména v místnostech, kterým chcete opticky dodat objem. Stojící zrcadla v dřevěném nebo ocelovém rámu se skvěle hodí do každé šatny. Objímají celou siluetu a jejich umístění v blízkosti okna umožňuje odraz světla a optické zvětšení prostoru. Některé modely mají přídavná ramínka, na která lze zavěsit například župan. Vyplatí se zajistit, aby vedle zrcadla byl věšák na zavěšení oblečení nebo osušky. Závěsná zrcadla jsou klasické modely, které lze umístit vedle nebo do volného prostoru. Je důležité, aby zakrývala celou siluetu. Vybírejme vybavení šatní skříně, které vyhovuje našemu životnímu stylu. K dispozici jsou minimalistické, moderní nebo efektně zdobené modely.

Tagy: 
Související články