Psychopat versus sociopat. Jak je od sebe rozeznat?

Pexels
|
26. 08. 2021
|
Mít tu čest s psychopatem nebo sociopatem asi nechceme nikdo. Přesto se jim párkrát za život nevyhneme. Jak tyhle poruchy osobnosti včas rozeznat a jak se proti nim bránit?

Lidi s disociální poruchou osobnosti (tedy psychopati a sociopati) se obecně vyznačují tím, že vůbec neberou ohledy na druhé. Běžná je pro ně manipulace a vykořisťování bez špetky empatie nebo svědomí. Mezi námi se pohybují zhruba 4 % sociopatů a 1 % psychopatů, což je 5 lidí ze 100. Jak se tedy sociopatům a psychopatům ubránit?

Základní rozdíl mezi psychopatem a sociopatem

Zatímco psychopat se s poruchou osobnosti už narodil, sociopat si ji vybudoval v průběhu života. Často za tím stojí vliv prostředí nebo traumatická událost, například zneužívání nebo týrání v dětství. Sociopat tedy tuší, že jeho chování není v pořádku, ale nemůže si pomoct. Naopak psychopat nemá vůbec ponětí o tom, že dělá něco špatně. Nemá totiž vyvinutou oblast mozku, která souvisí s emocemi.

Jak poznat psychopata: převažuje chlad a rafinovanost

Poznat psychopata není vůbec jednoduché. Na první pohled působí jako normální lidi, se stabilní prací a často i rodinou. Vyznačují se ledovým klidem za každé situace, rozhodností a sebejistotou. Jsou cílevědomí a na cestě za úspěchem jsou ochotní jít přes mrtvoly. Není tedy divu, že mnozí psychopati jsou úspěšní podnikatelé, politici nebo majitelé velkých firem. Za psychopata byl považován třeba Steve Jobs nebo Mark Zuckerberg.

Na druhou stranu, vztah s psychopatem bývá peklo na zemi. Přestože se psychopati navenek prezentují jako charismatičtí jedinci, ve skutečnosti jde o manipulátory bez špetky svědomí, empatie nebo ohleduplnosti. Tenhle mix nahrává tomu, že psychopati mají tendence k tyranii nebo kriminálním činům, které promýšlí rafinovaně, aby utrpěli minimální újmu.

Protože psychopati mají velké kouzlo osobnosti, často bývá jeho obětem těžké uvěřit. Pokud tedy zpozoruješ na svém partnerovi psychopatické chování, vezmi nohy na ramena!

Jak poznat sociopata? Je to okouzlující bouřlivák

Sociopat na rozdíl od psychopata postrádá ledový klid při stresových situacích. Bývá impulzivní a náchylný k záchvatům vzteku, pokud se věci nedějí podle jeho plánu. Lidmi sociopati pohrdají a stejně jako psychopati nemají žádné svědomí nebo empatii. Sociopati mají velké charisma, bývají inteligentní a rádi se opájí pocitem nadřazenosti (příkladem je třeba hlavní hrdina ze seriálu Sherlock nebo Barney Stinson z Jak jsem poznal vaši matku). Přesto mívají problém se zodpovědným životem, udržením vztahů nebo zaměstnání. Kvůli absenci svědomí a výbuchům agrese můžou mít někteří sociopati problémy se zákonem.

bigstock-cocktail-party-with-bearded-ma-407434853.jpg

Sociopat ví, že nehraje fér, ale stejně to dělá.
Bigstockphoto
Tenhle týpek může být okouzlující až za roh. Nebude to s ním ale nic moc.

Sociopat navenek působí charismaticky a díky svým sociálním dovednostem se dokáže změnit v laskavého člověka, kterého budeš chtít mít nablízku. Ale pozor, z jeho strany jde jen o zkaženou hru! Sociopat vyniká v manipulaci a snadno tě dostane tam, kam chce. Je to výborný lhář a dokáže předstírat city. Sociopati ale bezpodmínečně milovat neumí. Když dosáhnou svého, často svou partnerku pustí k vodě a hledají si novou oběť.

Jak se bránit před psychopatem a sociopatem

V první řadě je potřeba si uvědomit, že se chování lidí s disociální poruchou osobnosti nedá změnit ani vyléčit. Komunikace s psychopatem nebo sociopatem proto vyžaduje pevné nervy a pořádnou dávku asertivity. Neboj se říkat NE a nastav si hranice, za které nepůjdeš.

Dobře funguje například technika zkažené gramodesky, tedy opakovat pořád dokola své požadavky. Obecně se snaž konfrontacím s těmihle lidmi co nejvíc vyhýbat, případně během jejich manipulací odejdi z místnosti. Pokud jsi ale s člověkem s touhle poruchou ve vztahu, radíme vyhledat terapeuta a zamyslet se nad tím, jestli by ti nebylo líp bez něj.  

Potkala jsi někdy sociopata nebo psychopata? Jak se jejich chování projevovalo? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Související články