Co bys měla vědět, než si pořídíš chlupáče z útulku

Bigstockphoto
|
24. 03. 2021
|
Jsi zavřená sama doma a kytky ti už začínají odpovídat? Chceš mít parťáka, který tě bude milovat přesně takovou, jaká jsi, i všech tvých 354 variant?

Tak to jsi už určitě zauvažovala nad tím, že by sis pořídila domácího mazlíčka. My v Kočkách podporujeme heslo „nekupuj - adoptuj“. Na co si dát pozor než si pořídíš pejska z útulku, ti prozradíme v následujícím článku.

Budeš na něj mít čas?

Narovinu, pokud chceš chlupáče jen proto, abys mohla v době lockdownu na procházku i v noci, tak na živé stvoření zapomeň. Stejně tak pokud jsi aktuálně na home-office a po covidu se vrátíš do kanceláře, kde budeš častokrát i 10 hodin denně. Zvaž také svůj běžný životní styl, cestuješ, paříš tři dny v kuse, máš nabitý program od rána do pozdního večera? Představ si,  že se toho vzdáš nebo se budeš muset přizpůsobit.

Můj dům, můj hrad

Pokud bydlíš v podnájmu a paní bytná nemá s mazlíčky problém, máš částečně vyhráno. Další otázka je dispozice tvého bytu, do 1+kk není tibetská doga úplně nejlepší volbou… Taky si uvědom, že pes obvykle líná, skáče na gauč i postel, zpočátku nemusí mít vypilované hygienické návyky. Jestli je pro tebe tvůj byt místem, které si vyšperkováváš, a kdykoliv přijde kámoška se svými dětmi, které ti opatlávají tvoje neoblíbenější art-deco křeslo svýma ručkama, tak bereš do ruky SAVO, pak pro tebe pes nebude ideálním parťákem.

bigstock-silhouettes-of-runner-and-dog-376226794.jpg

Při výběru psa nejen z útulku se zajímej o rasu a náročnost chovu.
Bigstockphoto
Se psem můžeš zažít neuvěřitelná dobrodružství. A ten z útulku ti bude nesmírně vděčný.

Nic není zadarmo

Jednorázový adopční poplatek je jen začátek. To máš pelech, vodítko, obojek, krmení, očkování, ošetření na parazity, poplatek městu… Někteří psi mají zdravotní problémy, které vyžadují pravidelné podávání léků. Taky musíš počítat s tím, že se může přihodit jakákoliv situace, jež tě přivede do veterinární ordinace se psem, který byl doteď zdravý. Každopádně je to pořád levnější než si pořídit dítě.

Hledám pana pravého

Prostudovala sis pečlivě všechno uvedené a stále si za svým rozhodnutím pořízení čtyřnohého kamaráda pevně stojíš? Paráda, můžeš začít projíždět weby útulků a hledat toho pravého. Ber v potaz velikost psa, věk i jeho povahové rysy, které většinou u každého inzerátu bývají popsané.

Našla jsi inzerát, u kterého se ti při pohledu do těch hlubokých očí rozbušilo srdce? Domluv si návštěvu v útulku, ať se se svým vyvoleným poznáš osobně. Dejte si pár rande, a pokud vám bude všechno fungovat, gratulujeme, právě jsi získala někoho, kdo tě bude milovat bezpodmínečně a celým svým srdcem!

Může to vypadat, že tě od pořízení psa odrazujeme, ale tak to rozhodně není. Jen je důležité, aby sis uvědomila, že se jedná o velký závazek, který s sebou nese spoustu povinností. Pokud se ale rozhodneš si útulkáče pořídit, věř, že to bude jedno z tvých nejlepších rozhodnutí v životě. Nikdo totiž nebude vděčnější, oddanější a věrnější než právě pejsek z útulku. Packu na to!

Máš zkušenosti s pejskem z útulku, nebo o jeho pořízení uvažuješ? Poděl se o to s námi v diskuzi pod článkem!

Související články