Jídlo a cvičení: 3 tipy, jak z tréninku dostat co nejvíc

Shutterstock
Komerční článek
|
05. 12. 2022
|
Vědět, co a kdy jíst, může výrazně ovlivnit váš trénink. Zejména to, jak se během cvičení cítíte, ať už jde o příležitostné cvičení, či aktivní trénink. Volbou vhodné stravy můžete podpořit své výkony a celkově zlepšit to, jak se cítíte.

Zdravá snídaně

Pokud cvičíte ráno, a nedovedete si představit kvalitní výkon s prázdným žaludkem, je vhodné nasnídat se,  ale aspoň hodinu před tréninkem. Získáte tak potřebnou energii pro sportovní výkony. Díky vyvážené snídani plné kvalitních sacharidů, bílkovin a tuků můžete zlepšit výkon při cvičení, cvičit delší dobu nebo s vyšší intenzitou. Nemá cenu riskovat, pokud se nenajíte, může se objevit točení hlavy či únava a zpomalenost. Trénink nalačno není pro každého. Pokud chcete cvičit během hodiny po snídani, volte raději lehkou snídani plnou sacharidů nebo proteinovou kaši. Případně můžete zvolit energizér, který nabízí Extrifit.

Nepodceňujte svačinu

Pokud cvičíte během dne, je vhodné si před tréninkem dát lehkou svačinu. Svačina krátce před cvičením vám pravděpodobně nedodá další energii, pokud váš trénink trvá méně než 60 minut, ale může zabránit rušivým pocitům hladu. Pokud je váš trénink delší než 60 minut, jídlo či nápoj bohatý na sacharidy je důležitým zdrojem energie. Dobrou volbou je proteinová tyčinka, ovocné smoothie, ovoce a jogurt, či třeba sportovní proteinový nápoj.

Jídlo po cvičení

Aby se svaly po zátěži mohly zotavit a doplnily zásoby glykogenu, je důležité dát si jídlo bohaté na sacharidy a bílkoviny – ideálně do dvou hodin po cvičení. Může jít o oběd či večeři. Pokud však do tohoto jídla zbývá více než dvě hodiny, dopřejte si svačinu. Je dobré se po tréninku odměnit něčím dobrým. Big boy nabízí arašídová másla a další oříškové krémy, ale i drobné pochutiny, které dodají energii po tréninku.

Aby byl trénink úspěšný, je třeba věnovat pozornost vyvážené stravě. Právě díky kvalitnímu jídlu ze sebe dostanete to nejlepší, aniž by tělo strádalo.

Tagy: 
Související články