Je fajn být normální aneb Proč se nesnažit o dokonalost

Bigstockphoto
|
06. 07. 2021
|
Z televize se na nás kření modelka se zuby bílými jako čerstvě padlý sníh, moderátorka zpráv má make-up a účes bez chybičky a na reklamních bannerech je to samá vymakaná běžkyně. A ty taková nejsi. Jestli tě to trápí, čti dál.

Zatímco ve dvaceti se touha po dokonalosti ještě dá pochopit, i když i v tomhle věku je zbytečné se s její absencí trápit, během dalšího desetiletí už by si každá žena měla uvědomit, že dokonalá nikdy nebude, ani kdyby kvůli tomu zaprodala duši ďáblu. Naopak by se měla zaměřit spíš na to, aby vyzdvihla svá pozitiva a uměla jich využít ve svůj prospěch, ať už mluvíme o pozitivech týkající se postavy nebo duše.

Chvilka na výsluní versus celý den v jednom těle

Zatímco ta modelka, co se na tebe z reklamy na řasenku zazubila tak, až tě ta bělost jejích zubů málem oslepila, ty se snažíš všemožně zbavit fleků na zubech o kávy, čaje a dalších dobrot, bez kterých si neumíš představit život. A víš jistě, že ona má skutečně takhle bílé zuby? Triků, jak jich dosáhnout na jedno natáčení, je fakt hodně. Ale jsou opravdu takové, když jde modelka domů?

Stejně tak moderátorka zpráv absolvovala před přímým vstupem hodiny v maskérně a u firemní kadeřnice a pak výběrem oblečení, aby k sobě všechno perfektně pasovalo. „Takhle bych chtěla vypadat celý den,“ zřejmě si občas povzdychneš. Věř ale, že ona takhle celý den nevypadá, a kdyby strávila osm hodin v kanceláři nebo kdekoli jinde, make-up ani účes by takhle krásný nezůstal. To jen teď má všechno čerstvé. A i tahle moderátorka se ráno budí se stejným pocitem zmuchlanosti jako ty.

Kolegyně, o kterou by sis neopřela ani kolo

Jsou dny, kdy si možná říkáš, proč vlastně nikoho nemáš (pokud to tak je), když jedna z tvých kolegyň, na kterou je už samotný pohled nepříjemný až odporný, neustále básní o tom, jak ji ten její skoro nosí na rukou. „Fakt může mít takhle ošklivá ženská, s předkusem, tlustými brýlemi a bradavicí na nose, chlapa?“ říkáš si asi a pokračuješ: „Tak jak to, že já ne?“

Krása je naštěstí relativní. To, že se občas nelíbíš sama sobě, neznamená, že se nebudeš nikdy líbit nikomu jinému. A pokud jsi to ty, která má tlusté brýle a předkus, něco s tím udělej. Třeba brýlí je teď tolik, že si můžeš vybrat takové, které z tebe udělají kočku! A dospělý člověk s rovnátky je dneska fakt cool.

bigstock-astonished-female-looking-with-201534433.jpg

Na oblečení a vizáži záleží. Ale ne tolik jako na tvé vnitřní spokojenosti.
Bigstockphoto
Říkáš, že to, co sis před týdnem koupila na sebe, už se ti na tobě nelíbí? Ale jdi. Vypadá to stejně dobře jako před týdnem.

Snažím se, ale pohled do zrcadla je žalostný

Možná pro tebe. Jsi to ty, komu se nelíbí ty kilogramy tuku navíc, ale pokud jich není extrémně moc, je lepší být spokojená a mohutnější než hubená, ale nepříjemná a nervózní. Možná se ti nelíbí to, jak ti rostou vlasy a že ti z nich nejde vytvořit účes, jaký bys chtěla. Možná bys chtěla mít větší oči, užší nos… Ale nemáš, a jestli nehodláš podstoupit plastickou operaci, tak mít nebudeš. Smiř se s tím a výraznější prvky své postavy buď zvýrazni a využij ke svému prospěchu, nebo je umně zamaskuj. Rozhodně se jimi ale navenek netrap. Víš, že i ta nejkrásnější žena, kterou znáš, se nejspíš takhle kriticky dívá sama na sebe?

Sebevědomí a úsměv vždycky sluší

Jasně, taky se takhle kriticky hodnotí. Jenže na rozdíl od tebe ví, že je jedinečná a že vypadá tak, jak vypadat má a v rámci pravidelných návštěv salónů krásy vypadat může, aniž by tím narušila svou přirozenost. Pozor, na přirozenost klademe důraz. Mužům se líbí spíš přirozený vzhled než pět centimetrů dlouhé umělé nehty, obočí široké jako koleje a tuny make-upu, jehož struktura je rozeznatelná ze dvou metrů.

Je to sebevědomí, co dělá ženu krásnou. A je to její úsměv. Pokud náhodou trpíš sebeklamem, že jsi ošklivá, vsadily bychom se hned teď, že kdybychom společně šly po ulici a zeptaly se několika lidí, co si o tvém vzhledu myslí, našel by se někdo, kdo by řekl, že jsi „normální“, nebo dokonce „hezká“. Takže klid.

bigstock-full-length-portrait-of-a-happ-203135317.jpg

Sebevědomí a úsměv je to, co ženám nejvíc sluší.
Bigstockphoto
Důležitější než být hubená a mít perfektně vytvarované obočí, je být šťastná a umět si užívat života.

Pro život a pro muže tvých snů je jistě důležitější (pokud to není snob a pitomec), jak se cítíš, jestli jsi šťastná a umíš si užívat každodenního života, než jestli sis včera oholila nohy, zhubla kilo nebo docházíš s železnou pravidelností na kosmetiku. Jo, jasně, je důležité o sebe pečovat. Ale trápit se malými nedokonalostmi je naprosto zbytečné. Dokonalá totiž není ani jediná žena na celém širém světě.

Můžeme se učit od pánů

Všimla sis někdy, jakým mohutným sebevědomím oplývá spousta mužů, kteří k tomu rozhodně nemají důvod? Neohroženě se producírují obchoďákem s pivním pupkem jako mistři světa nebo vyjdou jednou z posilovny a mají pocit, že jim všechny ženy padnou k nohám. Jiní jsou zase nepolíbení deodoranty, ale přesto se domnívají, že jsou neodolatelní, když z nich čpí pot. A tak bychom mohly pokračovat dál a dál. Takže – proč by sis nemohla věřit ty a každá jiná žena?

Co se ti na tvé postavě nejvíc líbí a co ne? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Související články