Řasa wakame, která se vyloupla z Tichého oceánu, má v Asii dlouholetou tradici – v Japonsku a Koreji ji pěstují na mořských polích už od 8. století! Dá se jíst teplá i studená a Japonci ji konzumují na vícero způsobů, třeba v sushi, salátu nebo i v polévce miso.
Botanické okénko
Zelená řasa wakame je jednoletka rostoucí v hloubce do 7 metrů. Má až 80 cm dlouhé pásovité listy, které jsou celé určené k jídlu a snadno je poznáš podle jemně nasládlé chuti. Kromě zmíněného Japonska a Koreje obklíčila wakame i Nový Zéland, USA a několik evropských států. Jde totiž o 1 ze 100 globálně nejinvazivnějších druhů!
Vitamínová bomba
Wakame je plná vitamínů, minerálů a antioxidantů. Získáš z ní třeba sodík, vápník, jód, železo a vitamín C, B, vitamín K, vitamín A a vitamín E. Její vysoký obsah omega-3 mastných kyselin určitě ocení ti, kteří z jídelníčku vynechávají ryby. Obdobně jako jiné řasy neobsahuje wakame skoro žádný tuk, zato z ní vytěžíš spoustu vlákniny. Je proto zdravější než většina zeleniny!
Zelený doktor
Wakame má pozitivní účinky zejména na kardiovaskulární systém. Umí čistit krev, odbourávat cholesterol a upravovat krevní tlak. Pomáhá i k pravidelné menstruaci a její konzumace v šestinedělí vede ke kvalitnějšímu mateřskému mléku. Kromě toho podporuje celkovou obranyschopnost organismu, funkci štítné žlázy, růst vlasů a pevnost pokožky, a dokonce prý i preventivně působí proti rakovině!
Míříme do kuchyně
Řasu wakame koupíš nejčastěji sušenou, ale můžeš sáhnout i po solené nebo mražené. K dostání by měla být v obchodech se zdravou výživou, ve specializovaných asijských prodejnách nebo na internetu.
Předtím, než ji přidáš do nějaké polévky, poke bowl nebo salátu, bys ji měla nakrájet na menší kousky. Řasa se totiž musí připravovat ve vodě, kde nabyde na objemu.
bigstock-traditional-japanese-wakame-sa-423628724.jpg
Recept na superrychlý wakame salát
Příprava wakame salátu ti zabere jen 10 minut a je opravdu jednoduchá. Můžeš si ho dát jako předkrm, hlavní jídlo, ale i jako přílohu. Nabízíme ti recept s chuťově výrazným dresinkem, ale pokud nejsi fanynka pálivého jídla, nahraď zázvor, česnek a chilli třeba listovou zeleninou. A teď už pojďme na to!
Co potřebuješ (na 4 porce):
- 50 g sušené řasy wakame
- 3 čajové lžičky sójové omáčky
- 1 čajovou lžičku rýžového octa
- 1 čajovou lžičku mirinu
- 1 čajovou lžičku cukru
- 1 čajovou lžičku strouhaného zázvoru
- ½ čajové lžičky strouhaného česneku
- 1 čajovou lžičku sezamových semínek
- ¼ čajové lžičky chilli
- ¼ hadové okurky (se slupkou), nakrájené na tenké plátky
Jak na to?
- Nakrájej wakame na menší kousky a vlož ji do středně velké mísy. Pak ji zalij vlažnou vodou a nech 10 minut odstát, aby se řasa rehydratovala.
- V mezičase si připrav dresink. V jiné středně velké misce smíchej sójovou omáčku, rýžový ocet, mirin, cukr, zázvor, česnek a chilli.
- Až bude wakame rehydratovaná, sceď vodu a řasu opláchni. Pak ji pořádně osuš, aby ses maximálně zbavila vody.
- Přidej řasu, nakrájenou okurku a sezamová semínka do misky s dresinkem a pořádně promíchej.
Toť vše! Můžeš servírovat hned, nebo ještě nechat odležet v ledničce pod potravinovou fólií. Dobrou chuť!
Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5
Autor článku: redakce