Přírodní dobroty, které čistí krev a chrání před mrtvicí

Bigstockphoto
|
29. 03. 2022
|
Čisté cévy jsou alfou a omegou pevného zdraví. Bohužel pokrmy, které občas jíme, je zbytečně zanáší. Co jíst, aby ses nemusela bát mrtvice nebo infarktu?

Čistými cévami k dlouhému životu

Kyslík po celém těle rozvádí právě kardiovaskulární systém, který napomáhá odbourávání škodlivin a řídí naši termoregulaci. Pokud pravidelně konzumuješ tučná jídla, může se u tebe rozvinout ateroskleróza, což je proces postupného zužování cév.

Co může nastat, když se tepny začnou ucpávat? V první řadě dojde k tomu, že se v těle nerozvádí dostatečné množství kyslíku a začnou se tak tvořit usazeniny, které se při uvolnění mohou dostat do srdce a způsobit tím infarkt myokardu. Sraženina ale taky může doputovat až do mozku, kde způsobí mrtvici.

Není náhodou, že tohle onemocnění patří k nejčastějším příčinám úmrtí v České republice. Věkový průměr obětí je ke všemu čím dál nižší. Pokud se chceš vyhnout infarktu nebo mrtvici, měla bys do svého jídelníčku zařadit následující potraviny.

Česnek

Česnek se už po tisíce let využívá v lidové medicíně k léčbě problémů spojených se srdcem a vysokým tlakem. Tenhle aromatický všelék totiž podle několika studií čistí cévy, čímž snižuje riziko vzniky infarktu nebo mrtvice. Kromě toho působí jako přírodní antibiotikum, snižuje hodnoty „špatného“ cholesterolu a zlepšuje prokrvení tkání a cév.

Brokolice

Brokolice je bohatá zejména na vitamín K a vlákninu. Kromě toho obsahuje i sulforafan, který napomáhá tělu s tvorbou bílkovin. Konzumací vyššího množství bílkovin si vytváříš preventivní obranu proti ucpávání tepen a vzniku sraženin. Vitamín C, který brokolice taky obsahuje, navíc prokazatelně bojuje proti oxidačnímu stresu.

bigstock-doctor-use-stethoscope-checki-340481164.jpg

Brokolice, česnek nebo kurkuma. To jsou skvělé potraviny, které můžou riziko infarktu a mrtvice minimalizovat.
Bigstockphoto
Nezdravá strava neprospívá, což většina lidí zjistí až s odstupem času.

Kurkuma

Kurkuma obsahuje speciální látku zvanou kurkumin, která je užitečným nástrojem v boji proti infarktu. Zlaté koření, jak je kurkumě častokrát přezdíváno, umí léčit zánět a zabraňuje tvorbě krevních sraženin a cévních plaků. Doporučené množství kurkumy je 1,5–3 gramy denně. Polyfenol obsažený v tomto koření navíc přispívá k rozšíření cév a ke zlepšení funkce endotelu (cévní výstelky).

Chřest

Chřest obsahuje velké množství vlákniny a minerálů, které napomáhají ke snížení vysokého krevního tlaku a umožňují předcházet tvorbě krevních sraženin. Pomocí antioxidantu glutathionu navíc chřest zmírňuje v tepnách a žilách zánět. Proti kornatění tepen pak chrání kyselina alfa-linolová spolu s kyselinou listovou, které je v chřestu značné množství.

Meloun

S tímhle oblíbeným letním ovocem, které se navíc skvěle hodí do hubnoucích jídelníčků, nemůžeš šlápnout vedle. Meloun v sobě ukrývá aminokyseliny L-citrulinu, které zvyšují výrobu oxidu dusnatého v těle. Ten napomáhá k uvolnění tepen, snižování zánětu a krevního tlaku.

A čemu se naopak vyhýbat?

Abys předešla ucpávání tepen, vyvaruj se kouření, vyhni se margarínu a dalším živočišným tukům, omez konzumaci červeného masa, uzenin, tučných sýrů, průmyslově zpracovaných potravin a pokrmů z fast foodů.

Pozor dávej i na přílišnou konzumaci cukru, který se schovává i v na první pohled zdravých potravinách (např. snídaňových cereáliích, jogurtech, pečivu a dalších dobrotách). Zkrátka i tady platí, že jsme to, co jíme…

Máš nějaké vlastní způsoby, jak bojovat s ucpáváním tepen?

Zdroj

Související články