Následky koronaviru: hrozí sraženiny, infarkt i cukrovka

pexels.com
|
30. 07. 2020
|
Koronavirus a covid-19 už od jara skloňujeme ve všech pádech a zdá se, že jen tak nepřestaneme. Zatímco příznaky už dokážeme slušně rozpoznat, otázkou jsou ještě pořád následky. Ty se zřejmě dozvíme až s větším odstupem času.

Prodělat nemoc covid-19 totiž bohužel neznamená získat protilátky a odškrtnout si „zážitek“. Odborníci se obávají, že koronavirus zanechává v lidském organismu nesmazatelné stopy, které se projeví později, a to i u těch osob, které měly lehký průběh.

Mezi příznaky, se kterými už dneska tak nějak kalkulujeme, patří vysoká horečka, slabost, bolest hlavy, kloubů a svalů. Jako když útočí nefalšovaná chřipka. Někdo ale zaznamenává tak ztrátu čichu a hodně nepříjemné dýchací potíže. Tak nepříjemné, že řada lidí nejen ve světě, ale i u nás skončila na dýchacích přístrojích.

Ohroženy jsou plíce, ale i ledviny a srdce

Právě dýchání může být ale problematické i po uzdravení. Na plicích totiž může zůstat choroba, která je podobná astmatu. Prodělaný zánět po sobě zkrátka zanechá stopy. A poškození se týká i dalších orgánů, nejen plic. V ohrožení jsou údajně ledviny a srdce. Člověk, který se popral s koronavirem (ať už s těžkým, nebo lehkým průběhem), může mít záněty srdečního svalu, který bohužel může skončit smrtí – srdce se totiž následkem poškození nedokáže správně stahovat.

Nepříjemným následkem setkání s koronavirem může být i těžko uchopitelný únavový syndrom. Obecně dokáže koronavirus postihnout a poškodit taky cévy. U osob, které mají nadváhu a vysoký krevní tlak, hrozí dokonce vlivem poškození selhání více orgánů.

U nemocných se prokázaly mimo jiné i četné krevní sraženiny. Ty můžou vyvolat třeba infarkt. Jeho vyšší riziko bohužel nejde vyloučit ani u vyléčených. Riziko žilní trombózy a plicní embolie, to je strašák, který už s vyléčeným taky nejspíš zůstane. Někteří odborníci se obávají i o činnost mozku všech, kteří onemocnění prodělali.

bigstock-sick-young-caucasian-woman-lyi-281631589.jpg

Nemoc covid-19 vyléčením nekončí.
bigstockphoto.com
Koronavirus se může projevovat jako chřipka. Ale je i spousta jiných příznaků.

Koronavirus ti může rozjet cukrovku

Cukrovka je něco, co fakt nechceš. A přitom k ní můžeš přijít jako slepý k houslím. V Německu byl zaznamenán případ mladého muže, který k ní takhle v souvislosti s onemocněním opravdu přišel. Koronavirus totiž napadá buňky, které produkují inzulín. Zmíněný pacient byl přitom absolutně bezpříznakový. Na to, že má covid-19, se přišlo, až když si stěžoval na neustálou žízeň a náhlé vyčerpání a jeho lékař zjistil, že má diabetes.

A co na to imunitní systém?

Následky koronaviru a nemoci covid-19 jsou skutečně dalekosáhlé a to je výzkum teprve v začátku. Jisté už ale je, že imunitní systém přítomností koronaviru v těle trpí. Může totiž dojít k tzv. cytokinové bouři, při níž se aktivují bílé krvinky, jež začnou ničit infekční buňky, ale i buňky zdravé. Konečným důsledkem může být pokles krevního tlaku a selhání životně důležitých orgánů.

Reaguje i pokožka. Pozor na covidové prsty

Napadení organismu koronavirem se může projevit i na pokožce. Typické jsou červené hrboly, které se vytvoří na prstech zejména u nohou. Na dotek jsou bolestivé a dost svědí. Tahle vyrážka vzniká jako reakce na antigen viru. V souvislosti s tím může dojít k onemocnění tepen v postižených končetinách a můžou se tvořit už zmíněné krevní sraženiny. Tyhle příznaky můžou být jediným projevem a zatím postihly asi 20 % nakažených.

K dalším kožním potížím, které se pojí s koronavirem, patří malé krevní výrony na dolních končetinách, kopřivka nebo mramorovaná kůže.

Bojíš se koronaviru, nebo už ho máš na háku? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Související články