Digitálním nomádem za dob covidu-19? Jednodušší než kdy dřív!

Bigstockphoto
|
14. 08. 2021
|
S digitálními nomády se roztrhl pytel. Aby ne, možnost pracovat na home office je jednodušší než jindy. Taky tě láká vyzkoušet pracovat na dálku ze zahraničí? Přinášíme návod, jak se stát digitálním nomádem.

Kam vyrazit jako digitální nomád

Zatímco dřív táhly destinace jako Thajsko, Vietnam nebo Bali, koronavirová opatření kartami trochu zamíchala. Exotické destinace nahrazují evropská letoviska, která lákají na méně turistů než v dobách před pandemií, dostupnější ceny a srovnatelnou zdravotní péči.

Například v oblíbeném městě Puerto de la Cruz na Kanárských ostrovech během letošní zimní turistické sezony zely jindy narvané ulice prázdnotou, digitální nomádství však zažilo boom jako nikdy. Ve městě o 30 000 obyvatelích jich bylo několik stovek!

A jaké destinace jsou mezi digitální nomády momentálně nejoblíbenější? Vedou už zmíněné Kanárské ostrovy pro příjemné klima po celý rok a podobné životní náklady jako u nás. Další populární destinací je ostrov Madeira, kde existuje dokonce celá vesnice pro digitální nomády.

Následují další jihoevropské destinace jako Španělsko (konkrétně Andalusie nebo okolí Valencie), Portugalsko (Algarve, Lisabon, Porto) nebo jižní Itálie a její ostrovy. Oblíbenými jsou taky balkánské země. Tyto lokality mají jedno společné – příjemné klima a přijatelné ceny.

Co si zabalit na cestu jako digitální nomád

Tohle je velmi individuální. Záleží, jak jsi náročná, na jak dlouho vyrážíš a jak moc se plánuješ přesouvat. Někteří nomádi s sebou tahají třicetikilový kufr, zatímco jiným stačí jen malý batoh. Doporučujeme to nepřehánět. Pokud nerazíš vyloženě mimo civilizaci, většinu věcí pořídíš na místě.

Určitě se ale vyplatí nepodcenit technické vybavení do práce. Základem je spolehlivý laptop, u kterého nehrozí, že se ti na cestách pokazí. Někteří nomádi tahají pro klid duše i náhradní notebook. Oblíbeným doplňkem je taky skládací podstavec na notebook a cestovní monitor.

bigstock-friends-drinking-spritz-at-coc-369133324.jpg

Digitální nomádi pracují odkudkoli na světě.
Bigstockphoto
Digitální nomádství může být nesmírně obohacující. Najít přátele stejného ražení je snadné!

Jak si najít ubytování v zahraničí

Záleží na tom, kolik jsi ochotná utratit a jak moc se chceš přesouvat. Pokud plánuješ zůstat na jednom místě aspoň měsíc, vyplatí se hledat ubytování s měsíčním nájmem. Vyjde tě mnohem levněji než platit po týdnech. Tohle řešení volí hodně nomádů, kteří mají jednu základnu a ve volném čase prozkoumávají okolí.

Nejlepší možností je zamluvit si na první dva týdny krátkodobé ubytování (např. přes Booking nebo Airbnb) a zkoušet hledat na místě. Nabídky najdeš například na facebookovém Marketplace, místních webových portálech nebo inzerátech u domů. Někteří nomádi kontaktují přímo majitele bytů přes Airbnb a smlouvají s nimi výhodnější cenu za měsíční nájem. V každém případě platí – u dlouhodobého pronájmu se zajdi na byt podívat osobně!

Coliving: Ano, nebo ne?

Pokud dáváš přednost spolubydlení s dalšími digitálními nomády, tzv. colivingu, sleduj sociální sítě, kde můžeš najít zajímavé nabídky. Pozor, někteří majitelé colivingů spoléhají na nevědomost nomádů o místních životních nákladech a za nájem pokoje chtějí někdy i dvojnásobek ceny jednopokojového bytu! Než někomu kývneš na coliving, najdi si informace o cenách nájmů v dané lokalitě.

Jak je to s internetem v zahraničí?

Většina ubytování poskytuje spolehlivé Wi-Fi připojení, ale není to automatické. Například ve Španělsku se pronajímá hodně bytů bez internetu. V tomhle případě se nenech odradit – cena tarifů bývá v zahraničí zpravidla mnohem nižší než u nás. Například španělský operátor Lebara nabízí 80 GB a 1000 volných minut na mezinárodní hovory za 30 euro měsíčně, DIGI Phone 40 GB a 2000 volných minut za 20 euro měsíčně. Často se tak vyplatí vzít levnější ubytování bez internetu než předražené ubytko s Wi-Fi.

Sociální život digitálního nomáda

Najít si přátele v zahraničí není nic složitého. Naopak! Pamatuj, že většina digitálních nomádů taky nikoho nezná, o to jednodušší je navázat nové kontakty. Základem je ale dobře zvolená destinace. Počítej s tím, že ve městě bude jednodušší kápnout na mezinárodní komunitu než ve vesničce uprostřed ničeho.

Před zvolením destinace zkus zapátrat například na Facebooku, jestli daná lokalita nabízí skupinu pro digitální nomády. Ve většině destinací dávají přednost komunikaci přes WhatsApp, případně Slack, nicméně Facebook je dobrým způsobem, jak tyto skupiny najít. A kdyby bylo nejhůř, přátelé se dají najít i na místě, třeba na různých akcích, případně přes aplikace jako Couchsurfing nebo Tinder.

A hlavně – moc neplánuj!

Zaplaťpánbůh za flexibilní letenky. Většina nomádů dorazí do zahraničí na pár týdnů a potom zpáteční let odsouvá, až se z pár týdnů stane pár měsíců, nebo dokonce let. Aby sis tedy digitální život opravdu užila, radíme ti moc neplánovat a užít si to. Pokud máš možnost, kup si radši jednosměrnou letenku. Život digitální nomádky tě může hodně obohatit a inspirovat. Tak vzhůru do toho!

Máš zkušenosti s digitálním nomádstvím? Napiš nám své zkušenosti do diskuze pod článkem!

Zdroje informací: zdroj 1, digitální nomádka Veronika M.

Související články