Nejlepší terapie zaměřené na léčbu traumatu, úzkostí nebo deprese: Vyzkoušely jsme na vlastní kůži

Bigstockphoto
|
05. 12. 2022
|
Pokud tě trápí deprese, stres, trauma, úzkosti, psychosomatika nebo další problémy, pomoc je nablízku. Stačí vyzkoušet tyhle efektivní druhy terapií. Která je vhodná právě pro tebe?

Není se za co stydět. Své strašáky máme ve skříni každý. Dobrou zprávou je, že psychické potíže různého druhu je možné úspěšně léčit. Nejdřív je ale potřeba si své problémy přiznat a nebát se říct si o pomoc.

Základem každé léčby je psychoterapie. Výborné výsledky uvádí i kognitivně-behaviorální terapie. Vybírat můžeš buď z psychologů hrazených zdravotní pojišťovnou, nebo soukromých terapeutů. Hrazení psychologové jsou k dispozici zcela zdarma. Počítej ale s delší čekací dobou a povinností psychologa evidovat záznamy o pacientovi pro zdravotní pojišťovnu.

Pokud si tedy během sezení psycholog něco datluje do počítače, nepanikař, jde o normální proces. Soukromý terapeut si tyhle záznamy vede jen pro svou vlastní potřebu, ale připlatíš si. Holt něco za něco.

Díky psychoterapiím se ti každopádně může hodně ulevit. Následující typy terapií slouží jako doprovodné léčebné metody k psychoterapeutické léčbě. Doporučuje se vybrat si jednu až dvě, které praktikuj pravidelně.

Kraniosakrální terapie: Jednička v léčbě psychosomatiky

Kraniosakrální terapie je jemná relaxační metoda, která pracuje s uvolněním blokád v těle za pomoci neinvazivní manipulace s mozkomíšním mokem. Ten v těle pravidelně pulzuje a následkem například prožitého traumatu nebo chronického stresu může docházet k jeho blokaci.

Výhodou kraniosakrální terapie je, že pomáhá i při zpracování traumat, která si už nepamatujeme, například z dětství, nebo dokonce z prenatálního období. A jak terapie probíhá? Terapeut se nejdřív krátce seznámí s tvým typem problému a pak jemným tlakem blokády ve tvém těle rozpouští. Při terapii ležíš oblečená na lehátku.

Kraniosakrální terapie má skvělé výsledky při práci se zdravotními a psychickými potížemi různého druhu. Používá se například v léčbě psychosomatických onemocnění, při bolestech zad, migrénách, problémech se zrakem, sluchem nebo čichem, případně poruchách imunitního nebo hormonálního systému. Kraniosakrální terapie taky pomáhá při stresu, úzkostech, depresích nebo zpracování traumatického šoku. V západních zemích vzrostla popularita kraniosakrální terapie natolik, že je hrazená ze zdravotního pojištění. U nás to tak zatím bohužel není, ale doporučujeme ji všemi deseti.

bigstock-close-up-young-women-patient-435802343.jpg

Traumata, úzkosti i deprese. Terapie dokáže pomoct s ledasčím.
Bigstockphoto
Požádat dneska o pomoc ohledně psychických problémů, to už není žádné tabu.

EFT terapie: První pomoc při úzkostech a depresích

Metoda EFT (zkratka pro Emotional Freedom Techniques) neboli metoda emočního osvobození, spočívá v úvodní konzultaci s terapeutem, který následně poklepává akupresurní body na těle, které jsou ve východní medicíně označovány za energetické kanály.

Výhodou EFT je, že funguje prakticky okamžitě. Vyplatí se tedy při depresích, úzkostech, panických atakách nebo stresu. EFT už zachránila hodně lidí před používáním antidepresiv. Dá se díky ní zbavit i naučených vzorců z minulosti, pocitů viny nebo strachu.

Pozor, většinou bývá potřeba víc pravidelných sezení, aby účinky EFT byly trvalé. S trochou trpělivosti se EFT používá jako podpůrná metoda při posttraumatické stresové poruše, obsedantně-kompulzivní poruše, poruchách příjmů potravy, fobiích, problémech se sexualitou a podobně.

Léčba traumatu? Pomůže EMDR terapie

Pokud máš dojem, že tvé problémy mohlo způsobit prožité trauma, absolutní jedničkou v léčbě tohoto druhu je EMDR terapie. Jedná se o poměrně novou metodu, která je podle WHO označována za nejefektivnější terapii v léčbě posttraumatické stresové poruchy. EMDR se využívá i při zpracování menších traumat, které nás můžou negativně ovlivňovat (může jít o nízké sebevědomí, deprese, fobie nebo obsesivní myšlenky).

Jak už napovídá název metody, Eye Movement Desensitisation and Reprocessing, jde o přepracování náhledu na traumatickou událost za pomocí pohybu očí. Díky této stimulaci mozku jsou aktivovány samoléčebné procesy vypořádání s traumatem. Výhodou EMDR terapie jsou její rychlé výsledky.

Zaujala tě některá z těchto metod, nebo máš s některou z nich zkušenosti?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Související články