Mleté maso 3x jinak: Zkusíš masové koule, ukrajinské holubce nebo hamburgery?

Shutterstock
|
12. 07. 2023
|
Že už tě nebaví sekaná na sto způsobů a plněné papriky s rajskou ti pomalu lezou krkem? Mleté maso dokážeš zpracovat i jinak a mnohem chutněji!

Vyzkoušej legendární švédské masové kuličky, ukrajinské holubce nebo si u příležitosti letních grilovaček připrav dokonalé hamburgery, po kterých se jenom zapráší. Tady jsou naše tipy!

Švédské masové kuličky

Je jen málo pokrmů, které přerostou svého výrobce a stanou se synonymem povedeného víkendového oběda. Jeden takový můžeš ochutnat v legendárním žluto-modrém obchodě s nábytkem. A protože je po zdejších kuličkách obrovská sháňka, došlo i ke zveřejnění originálního receptu.

shutterstock_1868559790.jpg

Tyhle masové kuličky jsou prostě legendární.
Shutterstock
Pokud miluješ švédské masové kuličky, dopřej si je klidně častěji než jednou za čas ve žluto-modrém obchodě.

Co potřebuješ (na kuličky): 0,5 kg mletého hovězího masa, 250 g mletého vepřového, oloupanou cibuli, stroužek česneku, 100 gramů strouhanky, vejce, plnotučné mléko, sůl, čerstvě mletý pepř; na omáčku pak ještě 40 g másla, 40 g hladké mouky, 150 ml zeleninového vývaru, 150 ml hovězího vývaru, 150 ml smetany, 2 lžičky sójové omáčky, lžičku dijonské hořčice

Jak na to?

  • Ve větší míse důkladně smíchej hovězí a vepřové maso, přidej vejce, strouhanku, najemno nakrájenou cibuli, česnek, pět lžiček mléka, osol a opepři. Směs důkladně promíchej.
  • Modeluj stejně velké kuličky, kterých bude z uvedeného množství asi 20 kousků. Hotové kuličky nech dvě hodiny odpočinout v ledničce. Během tepelné úpravy budou držet líp pohromadě.
  • Uleželé kuličky osmahni na pánvi s rozpáleným olejem ze všech stran. Pak je na plechu dalších 30 minut peč v troubě na 180 stupňů. Jakmile se budou kuličky péct, připrav si omáčku.
  • Na pánvi rozpusť máslo, přimíchej k němu mouku a dvě minuty míchej. Pak přidej oba druhy vývaru a přiveď směs k varu. Nakonec přilij smetanu, přidej dvě čajové lžičky sójové omáčky a jednu lžičku dijonské hořčice. Nech provařit, promíchej a vař do zhoustnutí.
  • Kuličky podávej přelité smetanovou omáčkou. Servírovat je můžeš s bramborami nebo hranolky. Jídlo ozdob čerstvou petrželkou a brusinkami.

Poctivé ukrajinské holubce

Holubce (holubci, golubci) jsou slavnostním ukrajinským jídlem, které se připravuje ze spařených zelných listů naplněných směsí, která je umíchaná z několika druhů mas, koření a vařené rýže. Holubce se podusí v páře doměkka a podávat je můžeš se lžící zakysané smetany, přelité rozškvařenou slaninou.

shutterstock_746902441.jpg

Holubce jsou tradiční ukrajinské jídlo.
Shutterstock
Slavnostní ukrajinské jídlo můžeš mít klidně u sebe doma. Zkus ho!

Co potřebuješ: bílé zelí, 250 g mletého vepřového masa, 250 g mletého hovězího masa, 500 g rýže, mrkev, cibuli, rostlinný olej, rajský protlak, sůl, mletý pepř, čerstvé bylinky

Jak na to?

  • Do vroucí vody vlož hlávku zelí. Spařené listy postupně odtrhávej a nachystej si je do mísy.
  • Náplň připravíš z na kostičky nakrájené a na oleji osmažené cibulky a mrkve.
  • Rýži uvař a vystydlou přendej do velké mísy spolu s mletým syrovým masem a orestovanou zeleninou.
  • Směs osol, opepři, přidej nadrobno nasekané bylinky a všechno důkladně rukama promíchej.
  • Do spařených listů přidávej náplň a zabal je jako psaníčko.
  • Připrav si velký hrnec, do kterého naskládej zbytek zelí a holubce těsně vedle sebe.
  • Všechno zalij osolenou vodou, ve které rozmícháš 2 lžíce rajského protlaku.
  • Holubce vař na mírném ohni zhruba 30–40 minut.
  • Podávej se smetanou a smaženou slaninou.

Maso na hamburgery, po kterých se zapráší

Chceš na další grilovačce excelovat? Přines strávníkům vlastnoručně připravené maso na dokonalé hamburgery! Dáme ruku do ohně za to, že po nich budou mlsně pokukovat i ti, kteří masu příliš neholdují.

shutterstock_1075567460.jpg

Maso na burger se musí připravovat pečlivě.
Shutterstock
Chceš chuťově dokonalé burgery? S takhle připraveným masem rozhodně budou!

Co potřebuješ: 600 g hovězího mletého masa, čerstvě mletou sůl, čerstvě mletý pepř, cibuli nakrájenou najemno, čerstvé bylinky, česnek, žloutek

Jak na to?

Do větší mísy dej mleté maso, které osolíš, opepříš a přidáš k němu vaječný žloutek, nadrobno nasekané bylinky, cibuli a utřený česnek.

Všechny suroviny důkladně zapracuj rukama a nech v lednici alespoň hodinu odpočinout.

Masovou směs rozděl na čtyři stejné díly. Z každého z nich vypracuj kouli a 20x s ní bouchni o kuchyňskou linku. Nárazy zlepší pojivost masa a to se pak nebude při pečení rozpadat.  

Navlhčenýma rukama uhlaď masové koule, pak je jemně zplošti na výšku 1,5–2 cm a uhlaď případné praskliny.

Uprostřed každé placky ještě vymáčkni nepatrný důlek, aby se maso rychleji propeklo a zároveň se na pánvi nebo grilu nevyboulilo. S takhle připraveným masem můžeš vyrazit na letní grilovačku. A pozor, pak to chce domácí bulky na burger!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autor článku: redakce

Související články