Pečivo v košíčku, které si rádi dáme skoro v jakékoli situaci, má svůj původ v 10. nebo 11. století ve Walesu. Podobně jako třeba italská pizza, i muffin vznikl spíš jako z nouze ctnost, stylem co dům dal. Dnešní podobu dortíčku neměly odjakživa, naopak. Dřív vypadaly spíš jako vdolky a pekly se hlavně pro služebnictvo.
Zachutnaly i vyšším vrstvám
Jenže jak tak při pečení muffiny krásně voněly, později je začalo vyžadovat i panstvo k tradičnímu odpolednímu čaji. Netrvalo dlouho a muffiny prodávali i pouliční obchodníci. V Anglii se obliba muffinů neměnila až do 1. světové války. Do Ameriky pronikla jejich myšlenka a recept během 18. století.
Na druhou stranu jsou ale taky rozdíly mezi britskými a americkými muffiny. Ty americké totiž začal v 19. století péct Samuel B. Thomas. Pekař si vzal tenkrát do parády recept po své matce a brzy si díky lahodnému pečivu získal srdce Američanů. Rozdíl byl v tom, že americké muffiny obsahovaly prášek do pečiva, ty britské kvasnice. A ty britské se stále ještě liší tvarem – jsou totiž diskovité.
bigstock-cranberry-muffins-on-a-wood-cu-265724089.jpg
Malý dortík, který dobyl velký svět
Muffin, malý dortík, se připravuje ve speciálním plechu s formičkami, které vyložíme papírovými košíčky. Tvar je tedy daný, ale chuť? Variací existuje tolik, že to snad ani nejde spočítat. Každá nová je přitom vítaná a při pečení můžeš popustit uzdu fantazii. Něco ubereš, něco přidáš, vyzkoušíš nové kombinace. Muffiny jsou v tomhle hrozně vděčné.
Muffiny si můžeš připravit jak na sladko, tak na slano. Obojí je skvělé. Kdo nechce používat klasickou bílou mouku, může zkusit špaldovou, mandlovou nebo jakoukoli jinou adekvátní alternativu. Slané i sladké muffiny můžou být ideální svačinkou, která zasytí a dodá potřebnou energii. Jíst se dají čerstvé, ale klidně si je můžeš zabalit na další den s sebou do práce.
bigstock-muffins-with-spinach-sweet-po-119779778.jpg
Typy muffinů
Existuje několik specifických typů muffinů:
Britský – ten se vyrábí ze světlého kynutého těsta s kvasnicemi, bývají ploché a podávají se s máslem nebo taky rozkrojené a naplněné jako sendvič.
Kukuřičný – ten si oblíbili Američani. Kukuřičné muffiny jsou vlastně jinak tvarovaný kukuřičný chléb. Nejedí se ale jen na sladko. Často se setkáš například s muffinem s dušeným masem a chilli.
Košonky – jejich základem je celozrnná mouka, otruby, med a suroviny, které tvůrce najde doma. Dostaly se k nám z Francie během napoleonských válek.
Těsto a suroviny, které můžeš bez obav přidat
Základní těsto, podle kterého dnes u nás muffiny pečeme, se skládá z hladké mouky, mléka, oleje, kypřicího prášku, vajec a cukru krupice. Vždycky se dá ale báječně vylepšit. Oblíbené jsou například muffiny s borůvkami, čokoládové muffiny (do kterých stačí přisypat kvalitní kakao nebo nalámat či nastrouhat čokoládu), přidat se dá i jakýkoli druh oříšků, kokos, rozinky, datle i spousta ovoce – vyber si klidně svoje nejoblíbenější.
Alternativy pro všechny, kteří chtějí lepší nebo zdravější
Pokud si hodně zakládáš na chuti a vláčnosti, nejspíš tě oslní i mrkvové nebo jablečné muffiny. Těsto je po přidání těchto ingrediencí takřka dokonalé. Zdravější alternativy spočívají v nahrazení nejen mouky, ale třeba i přidání proteinu nebo sladidla místo cukru, případně tvarohu pro vyšší obsah bílkovin. Velmi oblíbené jsou banánové muffiny, které není třeba jakkoli doslazovat, protože těsto s banány je sladké samo o sobě.