Partnerské problémy: víš, jak jim předcházet?

Bigstockphoto
|
11. 09. 2021
|
Partnerské problémy tu byly, jsou a vždycky budou. Nic není věčně jen zalité sluncem. Naštěstí ale existuje pár jednoduchých fíglů, jak neshodám předcházet.

Hádky jsou prý kořením vztahu. Nejeden pár by nám tady a teď bez váhání potvrdil, že bez nich to není úplně ono a že parádně vyčistí vzduch. A taky často slýchám, že nejkrásnější je pak to usmiřování. S tím vším se asi dá docela klidně souhlasit. Jenže? Rychlá hádka, pár hromů, blesků, fofr výměna názorů a přidání na hlasitosti není totéž, co dlouhodobé problémy.

Samotná hádka není ten problém. Ta už je často jen důsledek. Opravdový problém ale je, když necháváme věci vyhnít, je jich moc a pak bouchneme. Když se to stane jednou, pětkrát, žádný stres. To není nic strašného. Ale pokud ve vztahu nekomunikujeme, problémy neřešíme nebo jim nepředcházíme, pak nám jednou s největší pravděpodobností zbudou jen ty hádky a nakonec i oči pro pláč.

Problémy jsou všude

A to doslova. I když to často na sociálních sítích vypadá tak, jako by nikdo na světě, kromě tebe, problémy neviděl ani z rychlíku, opak je pravdou. Úplně každý má nějaké problémy. Ať už větší, nebo menší, má je. Tím si můžeš být stoprocentně jistá. Ne že by to bylo nabádání ke škodolibosti, ale přece jen je dobré si občas uvědomit, že ne, že fakt se problémy netýkají jen mě.

Život s sebou holt problémy nese a má je každý. Na to nezapomínej. Rodiče mají problémy s dětmi, děti mají problém se školou, někdo má finanční problémy a jinde jsou zase na denním pořádku zmíněné problémy ve vztahu, o kterých ještě bude řeč. Takže? Ne, vážně tak nemáme problémy jen my jediní, i když si to občas myslíme. Na to je dobré nezapomínat.

bigstock-relationship-difficulties-con-335202478.jpg

Občas se pohádat? To je v pořádku.
Bigstockphoto
Čím déle ve vztahu jsme, tím větší můžeme mít nároky. Pak vznikají problémy.

Proč máme partnerské problémy

V některém vztahu je problémů míň a v některém víc. Ale v každém je najdeš. A proč to tak je, není až tak těžké uhodnout, že? Každý jsme totiž jiný. A i když jsme si s partnerem třeba sebevíc podobní, není to žádná záruka toho, že právě nám se problémy obloukem vyhnou. Nevyhnou.

Je bláhové si myslet, že si budeme žít pěkně na romantickém obláčku a že problémy se budou týkat jen těch druhých. Alespoň tak nám to většinou připadá hlavně na začátku vztahu. Což je v pořádku. Ten úžasný startovací koktejl, který v prvních měsících usrkáváme a po partnerovi šílíme, je potřeba.

Čím déle spolu ale jsme, tím víc problémů budeme mít. A fakt to není varování. Naopak. Je to takhle, úplně logicky, normální. Když je člověk zamilovaný až po uši, odpustí druhému ledacos. Ale postupem času začneme být na partnera i na vztah náročnější. A tam, kde jsou nároky, se holt objevují i problémy.

Jak problémům předcházet

Partnerské poradny jsou bezvadná věc. Kovaní odborníci partnery hezky nasměrují a naučí je, jak problémy řešit. Pokud ale chceš jít cestou, která přes partnerské poradny vůbec nevede, nauč se problémům předcházet. Jak?

  • Komunikace, komunikace a zase komunikace. Jasně že je to to největší klišé, které se omílá neustále dokola, ale on vážně nikdo jiný zatím nic lepšího než komunikaci nevymyslel. Komunikace toho usnadní a vyřeší vůbec nejvíc. Když spolu s partnerem umíte komunikovat, snadno si spolu všechno vyříkáte
  • Nechtěj partnera předělávat k obrazu svému.  On je on a ty jsi ty.
  • Kvalitní vztah není o tom, že jeden skáče, jak druhý píská.
  • Řešte neshody na neutrální půdě.
  • Není umění pořád jen mluvit, umění je naslouchat.
  • Když řešíte problémy, vyslechni stanovisko partnera. Nech ho domluvit. Ochota pochopit taky neuškodí.
  • Zameť si i před vlastním prahem.
  • Neupínej se jen k začátkům. Vztah se časem vyvíjí.

Jak předcházíš problémům ve vztahu ty? Poděl se s námi o své zkušenosti v diskuzi pod článkem!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Autorka článku: Barbora Klímová

Související články