Dovolená pro singles: jak na ni a kam se vydat?

www.bigstockphoto.com
Komerční článek
|
23. 05. 2018
|
Všechny tvoje kamarádky už mají rezervované letenky někam do ráje, kde stráví 14 dní se svým milým, ale ty nemáš ani toho milého? S rodiči na chalupu se ti ze srdce nechce a ráda bys poznala něco nového? Vydej se na dovolenou sama!

Nikde není psáno, že krásná místa, dlouhé pláže a luxusní resorty jsou jen pro zamilované párečky, znuděné manžele s dětmi nebo dvojice seniorů na zaslouženém odpočinku. Jsou i pro mladé single kočky, které nemají a možná ani nechtějí mít někoho, s kým by se po večerech vodily za ruku. Jenom si musíš dobře vybrat destinaci, aby sis volno stoprocentně užila a všechno bylo fajn. 

Ta podezřelá

Je pravda, že budeš možná v zajetých stereotypech mírně podezřelá, až se budeš sama procházet po pláži, sama si vychutnávat večeři a potom na baru drink. Není divná? Není to psychopat? Určitě je divná! Ale ber to tak, že nejsi jediná. A kdyby všichni, kteří právě nemají parťáka, seděli doma, co by to mělo za logiku? 

Jak naplánovat dovolenou, když na ni pojedeš sama

Přece jen a jen podle sebe. S cestovkou můžeš vyrazit, kam se ti zachce. Delegát ti zajistí informace i všechno ostatní, co budeš potřebovat, a do jisté míry se postarají o tvoje bezpečí. Takřka o nic se nebudeš muset starat, dny strávíš na pláži, ve vlnách moře, pozorováním místních i rekreujících se kocourků, večer si dáš na baru drinků, na kolik budeš mít chuť, a nikdo tě nebude krotit, abys nedělala ostudu… To zní víc než dobře, ne?Razantně větší dobrodrůžo je to v případě, že se rozhodneš jet na vlastní pěst. Pak už bys měla zvážit, kam to bude, protože s sebou nebudeš mít žádnou oporu, pokud se teda nerozjedeš ke známým do Německa. Rozhodně bys měla vynechat lokality, kde se ženy bojí i s doprovodem mužů. Třeba na východ od nás by se ti ta cesta nemusela moc vyplatit. 

Na druhou stranu jsou bezpečné země, kam se žena bát nemusí. Může to být Skandinávie, pokud tě láká turistika, hory a fjordy, zhruba stejné riziko jako u nás tě čeká v jižní Evropě, v resortech v Karibiku, na Bali… Možností je spousta. Pamatuj ale, že si všechno musíš zařídit sama. Pokud se tedy bojíš na ulici někoho požádat o radu, asi to nebude úplně to pravé ořechové. 

Začni se toulat

Jestli máš auto, sbal si věci na tak dlouho, jak dlouhou máš dovolenou, a jen tak odjeď. Samozřejmě by ses neměla beze slova vypařit, někomu bys měla říct, kam zhruba se chystáš jet a kam se chceš podívat. Jinak ale můžeš bez ohledu na celý svět improvizovat a to je opravdu notně osvobozující. 

Vytáhni kolo

A jestli nepatříš mezi hrdé majitelky plechového miláčka, nezoufej! Skvěle cestovat se dá i na kole. Jezdit můžeš nejen po Česku, ale i blízkém (či vzdálenějším zahraničí). Navíc existují cestovky, které se na cyklovýlety přímo specializují. Na vybrané místo tě dopraví speciálně upraveným autobusem (vybrat si můžeš i variantu s leteckou dopravou) a pak budeš brázdit nejkrásnější místa a objevovat vybrané památky. Zajištěné máš samozřejmě i ubytování, takže se nemusíš prakticky o nic starat. Tyhle cyklotoulky mají něco do sebe.

Stopem to nezkoušej

Cestovat stopem je docela riskantní záležitost i pro dvojice, takže tuhle variantu raději zavrhni. Nikdy nevíš, na koho narazíš a čeho všechno bude schopen. Dobrou variantou pro nezávislé toulání je vlak, ale je pravda, že abys z cesty něco měla, chtělo by to delší než jen čtrnáctidenní volno. Takovou cestu je taky potřeba dopředu naplánovat, vědět, kdy kde budeš a kolik času budeš mít na svoje zastávky. 

To, že jsi sama, neznamená, že máš zůstávat doma!

Léto se blíží, tak začni plánovat, co podnikneš. Pokud máš dostatek financí a chceš se někam podívat, nevadí, že nemáš přítele, manžela nebo kamarádku, která by s tebou jela. Odcestuj jednoduše sama a bez jakýchkoli omezení. Jen mysli na svou bezpečnost a zbytečně neriskuj. Užij si cestu i sama!

Pro začátek si dopřej i krátkodobý zážitek, pak už plánování půjde líp.

 
Související články