Růžová dobrota s ovocnou chutí. Ruby čokoláda, seznamte se!

Shutterstock
|
23. 05. 2023
|
Novinka ve světě čokolád. V překladu rubínová čokoláda už zaujala kdejakého cukráře a zaujme jistě i tebe. Jak chutná a v čem tkví její kouzlo?

Ruby čokoláda je nový druh čokolády s něžně růžovou barvou, která se vyrábí ze speciální odrůdy kakaových bobů zvaných Ruby Cocoa. Tyhle jedinečné boby s přirozeně červenorůžovou barvou rostou v Ekvádoru, Brazílii a na Pobřeží Slonoviny.

Jediným prodejcem ruby čokolády je belgicko–švýcarská společnost Barry Callebaut, která si recepturu i postup výroby pečlivě střeží. Ruby čokoláda byla ve vývoji od roku 2004 a až v roce 2017 byla představena na veletrhu v Šanghaji jako čtvrtý druh čokolády.

Jemná ovocná chuť s lehce nakyslým dozněním

Ruby čokoláda je charakteristická mírnou sladkokyselou chutí, která je srovnatelná s chutí bobulovin. Cítit můžeš i jemný vanilkový podtón a smetanovou konzistenci. Nejblíž má k bílé čokoládě s přídavkem malin nebo jahod.

Do ruby čokolády se nepřidávají žádná barviva ani ovocné příchutě. Jak bylo zmíněno výš, za ovocnou chutí i růžovou barvou stojí přísně střežený recept. Ale aspoň něco firma Callebaut prozradila – to, že součástí tajné receptury je kyselina citrónová.

Vyšperkuje každý recept k dokonalosti

Ruby čokoláda se chová podobně jako jiné druhy čokolád. Ideální teplota pro rozpouštění je 43–45 °C. Vyzkoušet ji můžeš jako součást polevy nebo krému do přípravy dezertů. Snadno tak vytvoříš růžový dort bez umělých barviv.

shutterstock_1928039066.jpg

Ruby čokoláda obsahuje jen kakao, cukr, kakaové máslo a mléko.
Shutterstock
S ruby čokoládou vytvoříš neotřelé dezerty!

K čemu se ruby čokoláda ještě hodí?

Ruby čokoládu si můžeš dopřát samotnou, ale skvěle chutná i s dalšími lahůdkami. Hodí se:

  • ke sladkým dezertům, kde vynikne především s malinami, borůvkami a dalším lesním ovocem
  • k pistáciím
  • ke kozímu sýru jako delikatesa k vínu
  • k neobvyklým kombinacím, například s mangem nebo liči

Pozor! Ruby čokoláda není vhodná jako přídavek do těsta při pečení. Při smíchání s krémem nebo vodou ztratí krásnou růžovou barvu a může zešednout!

Nový druh čokolády, nebo marketingový tah?

Od dětství znáš tři druhy čokolády: mléčnou, hořkou a bílou. Ale je opravdu ruby čokoláda čtvrtý nový druh? Objevuje se totiž nemálo pochybovačných hlasů. Jistě jsou místa na světě, kde se slupka kakaových bobů barví do růžova. Ovšem faktem je, že přirozeně narůžovělé jsou v podstatě všechny kakaové boby. Jde tedy jen o to, jak docílit zafixování tohoto efektu.

Pravděpodobně se pak jedná o velmi krátký proces fermentace růžových kakaových bobů a následné zakonzervování kyselinou citrónovou, která současně zvýrazní i ovocnou chuť. Klasická fermentace a sušení totiž vede k zhnědnutí bobů. Na základě toho panuje podezření, že se jedná o dobře promyšlený marketingový tah.

Ať už je to tak, či onak, pravdou je, že ruby čokoláda dodá cukrovinkám úplně nový vizuální i chuťový rozměr. Tabulku (85 g) ruby čokolády koupíš za 109 Kč.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autorka článku: Kristýna Burianová

Související články