Low carb, low fat a keto: 3 nejoblíbenější směry v hubnutí současnosti

Bigstockphoto
|
13. 04. 2022
|
Hubnutí je zezačátku trochu detektivka: kdo by se ve všech těch typech diet vyznal? V dnešním článku si představíme 3 nejoblíbenější směry v hubnutí současnosti.

Léto je sice ještě daleko, ale čas hubnutí do plavek už je tu! Jestli se chceš letos u vody blýsknout svou novou štíhlou postavou, měla bys začít co nejdřív, protože v červnu už to nedoženeš. Na cestě k vysněné postavě by ti mohla pomoct některá z následujících diet.

Hvězda číslo jedna: low carb

Low carb neboli nízkosacharidová dieta spočívá v omezení příjmu karbohydrátů čili sacharidů. Ty jsou hlavním zdrojem energie většiny buněk, a tak je potřeba vzít tuhle jejich funkci v potaz při sestavování jídelníčku. Jako alternativní zdroj energie bys měla využít především tuky, ale i bílkoviny.

Jedním z pozitiv low carb stravy je její vliv na snížení krevního tlaku i hladiny cukru v krvi a relativně rychlé hubnutí. Naopak ti může přivodit bolesti hlavy nebo zácpu.

  • Co jíst při low carb dietě: krůtí a kuřecí maso, ovoce a zeleninu, ryby, mléčné výrobky aj.
  • Co nejíst při low carb dietě: brambory, rýži, těstoviny, cokoliv s obsahem mouky, sladkosti aj.

V těsném závěsu: low fat

Tahle nízkotučná dieta se naopak zaměřuje na omezení příjmu tuků, zejména těch nasycených živočišných, jako je máslo, sádlo a tuk obsažený v mase. Místo nich budeš baštit ty nenasycené – ryby, ořechy, semínka nebo avokádo a samozřejmě taky hodně sacharidů a bílkovin!

bigstock-cropped-view-of-slim-woman-mea-449383155.jpg

Low fat, low carb a ketogenní dieta. To je svatá trojice současného stravování.
Bigstockphoto
Hubnutí není raketová věda. Někomu ale diety můžou pomoct z nejhoršího.

Podobně jako low carb, i low fat dieta tě docela rychle zbaví přebytečných kil, navíc si s ní trochu vylepšíš hladinu cholesterolu. Háček je v tom, že dlouhodobé low fat stravování ti může naopak hubnutí zpomalit a ztížit kvůli rozhození hormonů.

  • Co jíst při low fat dietě: nízkotučné mléčné výrobky, otruby, ovoce a zeleninu, cokoliv s obsahem omega 3 a 6 mastných kyselin, luštěniny, borůvky aj.
  • Co nejíst při low fat dietě: jídlo s obsahem nasycených mastných kyselin, zejména živočišných (máslo, sádlo, mléčné výrobky, tučné maso aj.)

Borec na konec: Ketogenní dieta

Tvým hlavním cílem při keto dietě bude dostat se do tzv. ketózyto je stav, kdy má tvé tělo k dispozici tak málo sacharidů, že začne spalovat vlastní tukové zásoby. Abys toho docílila, nesmíš jíst víc než 50 g sacharidů denně, udržovat průměrný přísun bílkovin a drasticky navýšit přísun tuků. Pohyb tomu samozřejmě pomůže.

Výhody i nevýhody jsou v tomhle případě hodně podobné jako u low carb diety, protože jde vlastně o její brutálnější mutaci.

  • Co jíst při keto dietě: maso, ryby, mořské plody, sýry, vejce, zeleninu aj.
  • Co nejíst při keto dietě: cukr, alkohol, mléko, bílou mouku, brambory, některé ovoce (např. banán, hrozny), aj.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Související články