Kešu ořechy: hrst denně ti zajistí lesklé vlasy i lepší spánek

Shutterstock
|
05. 10. 2023
|
Kešu ořechy vlastně nejsou ořechy, ale nic to nemění na faktu, že patří mezi nejoblíbenější na trhu. Víme, proč bys je měla zařadit do jídelníčku každý den.

Kešu ořechy nejsou z botanického hlediska skutečnými ořechy, ale jedná se o semena plodů (nažek) tropického stromu ledviníku západního. Ten roste na tropických plantážích a původně pochází z Brazílie. Dneska se pěstuje taky ve Vietnamu, Nigérii, Tanzanii, Indii nebo Indonésii.

Jeden strom vyprodukuje až 50 kg oříšků, ale první kvalitní kešu se dají sklidit až po 8 letech. Do té doby strom sice plodí, jádra ale nejsou tak chutná.

Víš, že největší „kešu strom“ na světě je v brazilském městě Natal? Je víc než 140 let starý, zabírá 8 000 metrů čtverečních a od roku 1994 je zapsán v Guinessově knize rekordů.

Chceš udělat něco pro své zdraví? Kešu jsou tím pravým ořechovým

Kešu jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny a spoustu dalších zdraví prospěšných látek, včetně bílkovin, vlákniny, minerálů (měď, zinek, hořčík) a antioxidanty ve formě fenolických sloučenin. Z nutričního hlediska jsou taky zajímavé – 21 % tvoří bílkoviny, 46 % tuků a 25 % sacharidů.

shutterstock_1010405878.jpg

Kešu seženeš i pražené a solené. To už ale není taková hitparáda, co se zdravotního přínosu týče.
Shutterstock
Kešu si můžeš dát jen tak nebo je třeba přimíchat do jogurtu. Mluvíme tu ale o těch v natural verzi!

A co tahle zdravá přírodní bomba?

  • Snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
  • Pomáhá v boji s cholesterolem.
  • Brání vzniku žlučových kamenů.
  • Podporuje činnost mozku.
  • Snižuje riziko rozvoje cukrovky.
  • Chrání před osteoporózou.
  • Udržuje zdravou a hydratovanou pokožku.
  • Snižuje vysoký krevní tlak.
  • Udržuje zdravé dásně a neutralizuje bakterie v dutině ústní.

Kolik kešu za den můžeš sezobat?

Ideálně jednu hrst přírodních, neochucených. Tak pro své zdraví uděláš maximum. Ořechy můžeš chroupat jen tak jako svačinku nebo si je přimíchat do jogurtu nebo ovesné kaše. Oblíbené jsou taky u veganů, kteří z nich připravují rostlinnou zakysanou smetanu nebo sýr.

Skladuj je v chladu a temnu

Kešu ořechy skladuj na chladném a temném místě bez slunečního záření. Na teplém místě by mohly velmi rychle žluknout a hořknout. Ideální teplota je 15–20 °C a uzavíratelná skleněná nádoba, která nepropustí vzduch. Takhle skladované ti vydrží 5–6 měsíců.

Zdravé a bezchybné kešu ořechy by měly mít světle krémové zbarvení bez prasklin, plísní, skvrn a zatuchlého zápachu. Pak nabízejí jemnou máslovou chuť a mají tvar ledviny.

Pozor na alergii

U některých lidí může dojít při konzumaci kešu k alergické reakci. Nejrizikovější skupinou jsou malé děti. Mezi příznaky alergické reakce patří lehké svědění kůže, tzv. kopřivka, potíže s dýcháním, bolesti břicha, zvracení a průjem. Alergické projevy jsou způsobeny kyselinou anacardic, která se nachází i v mangu a pistáciích. Pokud se u tebe alergie projeví, radši kešu vůbec nejez.

Není kešu jako kešu

Kešu ořechy se označují písmenem a číslicí. Písmeno značí jakost, kdy nejkvalitnější kešu najdeš pod označením WW (White Wholes), někdy jen jako W. Nižší třídou jsou kešu SW. Číslice značí velikost jader. Platí jednoduché pravidlo, čím nižší číslo, tím větší ořech.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autor článku: Kristýna Burianová

Související články