Nejčastější dotazy před cestou do Egypta a odpovědi na ně

pixabay.com
|
13. 07. 2017
|
Oblíbené destinace v Severní Africe zažily v minulých letech nepříjemný propad. Letošní sezóna je ale mnohem příznivější. Lidé se zbavují strachu a do destinací, jako je Tunis nebo Egypt, s nadšením vyrážejí. Obavy z terorismu jsou ty tam, čemuž nahrávají i cenově výhodné nabídky.

Pokud se letos do Egypta také chystáš, pravděpodobně tě bude pálit několik otázek. Tím spíš, pokud do této země cestuješ prvně a nemáš potřebné zkušenosti ani informace.

Dolary nebo eura?

Oficiální místní měnou je egyptská libra (1EGP = 1,2890 Kč). Místní ale (z pochopitelných důvodů) stojí raději o papírové peníze vyšší hodnoty. Pokud se rozhoduješ mezi eury a dolary, měla bys vědět, že kurz eura a dolaru místní jaksi neřeší. Pro ně je to 1:1. Proto je výhodnější brát do Egypta dolary v co možná nejmenších bankovkách. S rozměněním sto dolarové bankovky bys totiž mohla mít v Egyptě pořádný problém.

Kolik stojí vízum?

Nedávno médii proběhla zpráva o tom, že víza do Egypta by se měla během letošního roku dočkat zdražení. V diskuzích i na sociálních sítích začala panika. Klid! Dle oficiálních zdrojů se zdražení ani během letošní sezóny nechystá. Cena jednorázových turistických víz do země zůstane pro letošní sezónu na úrovni loňska, tedy na 25 dolarech (634 korun). Vízum lze zakoupit přes CK (dražší varianta) nebo přímo na letišti při příletu (levnější varianta).

velbloud.jpg

Svézt se na velbloudovi je zážitek!
pixabay.com
Na dovolené v Egyptě můžeš zažít spoustu dobrodružství. A nemyslíme to nijak negativně.

Peníze do pasu?

Zajistit si lepší hotel nějakou tou bankovkou v pasu, který odevzdáváš na recepci před přidělením ubytování? Toť otázka! Někde to fungovat může, jinde ani omylem. Někde na drobné v pasu nehledí a přidělí pokoj dle stávajících kapacit, jinde si můžeš navíc udělat pořádnou ostudu. Už několikrát jsme byly, my z redakce, svědky toho, jak recepční před zraky ostatních hostů peníze z pasu vysypal a vrátil je majiteli.

Užívat léky proti průjmu preventivně?

Faraonova pomsta je hrozbou, které se obává asi každý cestovatel. Nutno podotknout, že skutečný „Faraon“ postihne pouze zlomek turistů. Zažívací komplikace a úporné průjmy jsou většinou způsobeny nestřídmým pojídáním a popíjením všeho, co nadmíru oblíbené koncepty all inclusive nabízí. Proto někteří cestovatelé zvažují preventivní užívání léků určených k zástavě průjmu. Buď si od jiného cestovatele nechají přivést egyptský Antinal nebo se „ládujínaším Ercefurylem (na předpis). Nutno podotknout, že účinek je v tomto případě zcela nulový.

bigstock-egyptian-pyramid-16398665.jpg

Když se nebudeš přejídat v rámci all inclusive, nejspíš ti ani nebude špatně.
bigstockphoto.com
Faraonovu pomstu preventivním braním léků proti průjmu fakt nezastrašíš.

Jak je to s internetem?

Některé hotely vyšší kategorie nabízí připojení na místní Wi-Fi zdarma, jinde si za surfování musíš připlatit. Nutno podotknout, že částky za denní či týdenní přístup rozhodně nejsou nízké. Proto je mnohem výhodnější koupit si místní SIM kartu, kterou seženeš v příletové hale letiště. Balíček s 2,5 GB se dá v pohodě usmlouvat třeba za 8 dolarů.

Kupovat výlety u místních nebo u CK?

Delegáti tě budou na úvodních informačních schůzkách samozřejmě strašit tím, že výlety od místních nejsou bezpečné. S kým si ale myslíš, že na výlet pojedeš, pokud si ho objednáš u české cestovky? Samozřejmě, že s místní cestovní kanceláří, s níž mají naše cestovky smlouvu. Rozdíl v ceně výletu u české CK a místních prodejců se šplhá k několika desítkám dolarů. A něco jako „turistická policie“, která by zájezdy od místních rušila bez nároku na vrácení zaplacení částky, samozřejmě neexistuje.

vylet.jpg

Výlety jsou oblíbenou činností na dovolených.
pixabay.com
Chceš ten samý výlet levněji, nebo dráž? Rozhodni se.

Pokud se chystáš na dovolenou do Egypta, užij si to tam!

Související články