Rumové koktejly: objevte méně známé kombinace

Envato Elements
|
31. 01. 2024
|
Rum je jedním z nejoblíbenějších destilátů, který si rádi vychutnáme samotný. Zároveň patří mezi nejčastěji používané ingredience při přípravě míchaných nápojů. Mojito, Piña Coladu nebo Daiquiri zná pravděpodobně každý.

Svět rumových koktejlů je ale mnohem pestřejší a nabízí řadu skvělých kombinací. Vybrali jsme pro vás receptury pěti méně známých rumových drinků, které si zamilujete na první ochutnání.

Painkiller

  • 6 cl rumu Pusser‘s (nebo overproof rumu)
  • 12 cl ananasové šťávy
  • 3 cl čerstvé pomerančové šťávy
  • 3 cl kokosového krému

Do šejkru nadávkujte led, rum, kokosový krém, pomerančovou i ananasovou šťávu a krátce, ale důkladně protřepejte. Přeceďte do sklenice typu hurricane glass, zastrouhněte muškátovým oříškem a ozdobte trojúhelníkem ananasu. Podávejte s brčkem. 

Ať už název slibuje cokoliv, v lékárně tenhle drink rozhodně nehledejte. Koktejl vznikl v 70. letech 20. století na Britských Panenských ostrovech. Painkiller byl od samého začátku spjat s rumem Pusser‘s, který do roku 1970 dostávali členové britského námořnictva na příděl. Charles Tobias, majitel značky Pusser‘s, získal v roce 1979 povolení ke komerčnímu použití přídělového rumu. Když se z Painkilleru stala věhlasná záležitost, chtěl si Tobias název nechat patentovat. Bohužel v New Yorku již existoval stejnojmenný bar, a tak si nechal patentovat alespoň recepturu koktejlu.

painkiller.jpg


Envato Elements

Hemingway Daiquiri

  • 6 cl bílého rumu
  • 1,5 cl likéru Maraschino
  • 1,5 cl čerstvé grapefruitové šťávy
  • 2 cl čerstvé limetkové šťávy

Do šejkru s ledem přidejte rum, Maraschino, grepovou a limetkovou šťávu. Důkladně protřepejte, aby se obsah dobře vychladil. Pomocí barového sítka přelijte do sklenice, ozdobte výsečí limetky nebo grepu a podávejte. 

Jak už název koktejlu napovídá, legenda o jeho vzniku je spjata s Ernestem Hemingwayem. Ten se údajně jednou zastavil v havanském baru El Floridita a poručil si Daiquiri. Chutnalo mu, ale nebylo to ono. Poprosil tedy barmana, aby mu namíchal Daiquiri bez cukru, zato s dvojitým množstvím rumu. Ten mu požadovaný drink připravil a na počest ho po slavném spisovateli i pojmenoval.

Jungle Bird

  • 4,5 cl tmavého rumu
  • 2,5 cl Campari
  • 4,5 cl ananasové šťávy
  • 1,5 cl čerstvé limetkové šťávy
  • 1,5 cl cukrového sirupu

Do šejkru s ledem nadávkujte všechny ingredience a důkladně protřepejte. Přes barové sítko nalijte do sklenice naplněné ledem, ozdobte plátkem ananasu a podávejte. 

Jungle Bird je jedním z mála koktejlů, u kterého známe přesnou historii. Jeho vznik se datuje do roku 1973, kdy otevřel malajský hotel Kuala Lumpur Hilton. Prostor byl unikátní tím, že hosté mohli z baru pozorovat exotické ptáky ve voliéře. Bar manager Jeffrey Ong proto vytvořil koktejl Jungle Bird, který podával hotelovým hostům jako welcome drink. Servíroval jej v porcelánové nádobě ve tvaru ptáka s otvorem v ocasu. Brzy se nápoj těšil takové oblibě, že se z něj stal jeden z nejslavnějších malajsijských koktejlů.

jungle-bird.jpg


Envato Elements

Pauline

  • 4,5 cl bílého rumu
  • 2,25 cl čerstvé citronové šťávy
  • 1,5 cl cukrového sirupu
  • 0,125 cl absintu
  • 1 střik Orange Bitters
  • 3 kapky solného roztoku v poměru 4:1 (20 g mořské soli na 80 g vody)
  • 0,75 cl vody

Šejkr naplňte ledem, přidejte všechny suroviny a dobře protřepejte. Sceďte do vychlazených sklenic, zastrouhněte muškátovým oříškem a podávejte. 

Jewel Murray, šéfbarmanka vyhlášeného koktejlového baru Gibson ve Washingtonu, dává v nabídce prostor méně známým, možná až zapomenutým koktejlům. Při tvorbě jednoho z koktejlových menu objevila se svým týmem recept na Pauline z roku 1925. A bylo jasno, který drink se dočká „nového kabátu“. Oproti původní receptuře použila bílý rum a přidala absint a Orange Bitters, takže koktejl slibuje silný aromatický zážitek. Netradiční a aktualizovaná verze Pauline rozhodně stojí za vyzkoušení.

Cotillion

  • 4,5 cl bourbonu
  • 1,5 cl pomerančového likéru
  • 0,75 cl tmavého rumu
  • 1,5 cl čerstvé pomerančové šťávy
  • 1,5 cl čerstvé limetkové šťávy

Všechny přísady dobře prošejkrujte s ledem, sceďte do čisté koktejlové skleničky a podávejte. 

Cotillion vznikl v jednom z nejprestižnějších nočních klubů na světě – Stork Clubu na Manhattanu. Tento silný bourbonový koktejl s kapkou rumu popíjely mnohé filmové hvězdy, aristokraté a další celebrity, které tvořily VIP klientelu baru.

cotillion.jpg


Envato Elements
Tagy: 
Související články