Příběh J. K. Rowlingové: Od oběti domácího násilí po nejlépe vydělávající spisovatelku

Bigstockphoto
|
08. 03. 2022
|
Jak se dostala J. K. Rowlingová, autorka knih o Harrym Potterovi, k pohádkové kariéře? Cesta to nebyla jednoduchá…

Britská spisovatelka Joanne K. Rowlingová (56) je označována za jednu z nejvýdělečnějších spisovatelek světa. Její majetek se odhaduje na miliardu dolarů. Jenomže cesta k práci snů byla pořádně klikatá. Teprve nedávno Joanne přiznala, že ve svém minulém manželství byla obětí domácího násilí. A dodává, že ani současná milující rodina a bohatství neodstraní jizvy, které jí po hrůzném zážitku zůstaly. Jak se z toho všeho dokázala vyhrabat?

Seznámení J. K. Rowlingové s prvním manželem

V roce 1990 se mladá Joanne Rowlingová coby učitelka angličtiny přestěhovala do portugalského města Porto. Bylo jí 25 let, neuměla pořádně portugalsky a po smrti matky si v cizí zemi připadala opuštěně. A tehdy potkala svého prvního manžela Jorgeho Arantese. Jak uvádí Joanne, šlo o charismatického mladíka, který jí dokázal naslouchat. Společně navíc sdíleli vášeň pro literaturu. Zkrátka z toho byla láska jak hrom.

Problémy v manželství

Na podzim 1992 se dvojice vzala a rok poté se jim narodila dcera Jessica. Brzy se ale začala projevovat Jorgeho druhá stránka. Jak on sám přiznal britskému deníku Sun, byl povahou bouřlivák a v té době byl závislý na drogách. Není divu, že si Rowlingové přátelé začali dělat starosti. Jorgeho označili za žárlivého a majetnického.

Jak uvádí Rowlingová na svém webu, Jorge se na ní dopouštěl domácího násilí. Jorge to popírá se slovy, že byl k manželce násilnický jen jednou, když mu oznámila, že od něj odchází. Jejich dceři byly v té době dva měsíce a Joanne trvala na tom, že dítě vezme s sebou. S tím Jorge nesouhlasil. „Vytáhl jsem Joanne v pět ráno na ulici, kde jsem ji silně uhodil,“ přiznal podle deníku Sun během soudního líčení.

bigstock-harry-potter-shop-210317167.jpg

J. K. Rowlingová se proslavila právě touhle ságou.
Bigstockphoto
Ságu o Harrym Potterovi si zamilovaly miliony fanoušků po celém světě.

Jak vznikl Harry Potter

Rowlingová další den utekla i s malou dcerou do Edinburghu ke své sestře. Majetnický manžel, kterého vyhodili z práce, ji ale brzo následoval. Jak Joanne popisuje na svém Twitteru, psychoterapeuti jí diagnostikovali silné deprese a úzkostnou poruchu, nejspíš jako následek manželovy tyranie.

Psaní slavné ságy o Harrym Potterovi tedy byla pro autorku svým způsobem terapie. Mladá maminka docházela s dcerou každodenně psát do místních kaváren, aby ji žárlivý manžel nenašel. Zastavil ho až soudní zákaz přibližování a rozvod.

Současnost

Nyní je J. K. Rowligová šťastně vdaná za doktora Neila Murraye, se kterým má další dvě děti. Jak sama říká, právě díky špatným zkušenostem v prvním manželství si teď mnohem víc váží své stávající lásky. Přiznává, že přestože traumatické vzpomínky ze života nevymaže, snaží se z nich vytěžit do dobré. Musíme přiznat, že se jí to povedlo bravurně.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6

Související články