Možná tě hned napadlo, že jde o další z pokladů francouzské kuchyně – a taky ano. Ale zároveň je neodmyslitelnou součástí té belgické a kanadské! Tarte au sucre (anglicky sugar pie a po našem cukrový koláč) ale můžeš mít doma i ty. Stačí dát dohromady pár ingrediencí a dobrota, se kterou uctíš u tu nejmlsnější návštěvu, je tady.
Co je sugar pie a kde se vzal?
U téhle pochoutky tvoří základ křehký korpus a pak krémová směs, jež je kombinací tuku, cukru, vajíček a smetany. Od věci není přidat oblíbené koření, třeba vanilku nebo skořici. Pokud chceš ale zachovat jednoduše geniální cukrovou chuť, ušetři si je na jindy.
Tarte au sucre není jen jeden, existuje víc druhů, které se liší těstem nebo použitými surovinami. Třeba právě v Kanadě byl cukr dost drahý, proto v koláči hraje velkou roli tradiční javorový sirup, případně melasa.
S Kanadou, hlavně s provincií Quebec, se cukrový koláč pojí nejvíc, ale rozhodně tu nevznikl (své místo na poštovní známce si v roce 2019 i tak vydobyl). Recept sem dovezli Francouzi. Ve finále na tom ale tak úplně nezáleží, důležitý je výsledek.
dalle_2025-12-10_18.26.35_-_a_hyperrealistic_image_of_a_freshly_baked_tarte_au_sucre_sugar_pie_placed_on_a_simple_white_ceramic_plate._the_tart_has_a_golden_caramelized_top_wi.jpg

Cukrový koláč: recept na báječný chuťový zážitek
Teď už přichází ta pravá chvíle, kdy se mrkneme na to, bez čeho se při přípravě cukrového koláče nehneš, a jak postupovat, aby byl výsledek naprosto skvostný.
Co potřebuješ: 1 a 1/3 hrnku hladké mouky, ½ hrnku rostlinného tuku (vychlazeného), pár lžic studené vody, ½ lžičky soli a na náplň ještě 3 lžíce hladké mouky, 2 hrnky třtinového cukru, 2 vejce, vanilkový extrakt a 350 ml kondenzovaného mléka
Jak na to?
- Předehřej si troubu na 180 °C.
- Nejdřív samozřejmě musíš udělat těsto. Smíchej mouku a sůl, potom postupně přidávej tuk a okamžitě ho zapracuj.
- Ideálně ti vzniknou hrubé drobky. Nebuď překvapená, je to správně.
- Přidej 2–3 lžíce studené až ledové vody. A potom se dej do hnětení, aby vzniklo těsto, které bude držet pohromadě.
- Z těsta pak udělej kruhovou placku – prostě aby to v závěru mělo tvar koláče.
- Vyválej ho tak, aby mělo průměr asi 30 cm.
- Vlož ho do formy na koláč s průměrem 23 cm. Těsto ti pěkně pokryje okraje.
- Pak se dej do náplně. Stačí smíchat cukr s moukou, přidat vajíčka, vanilku (pokud chceš) a kondenzované mléko.
- Dej koláč péct do vyhřáté trouby. K parádnímu výsledku to bude ještě zhruba 45 minut. Okraje musí být tužší, ale náplň konzistencí spíš pudinková.
- Než ho začneš krájet a servírovat, nech koláč úplně vychladnout.
Znáš sugar pie neboli tarte au sucre, nebo je to pro tebe novinka? A vyzkoušíš ho? Dej nám vědět v diskuzi!
Autor článku: redakce
Použité zdroje:
- food52.com/recipes/41928-sugar-pie-tarte-au-sucre
- tastingtable.com/1231220/how-sugar-pie-became-a-quebec-staple
- allrecipes.com/recipe/213595/miraculous-canadian-sugar-pie
- fresh.iprima.cz/poklady-belgicke-kuchyne-cukrovy-kolac-aneb-tarte-au-sucre-476608
- apetitonline.cz/jak-na/sugar-pie-pripravte-si-kolac-ktery-dobyl-kanadu-voni-karamelem-chutna-famozne












