Jak ti chutná káva? Podle všeho záleží i na barvě hrnečku

Shutterstock
|
16. 12. 2023
|
Někdo miluje arabicu, jiný dává přednost hořčejší robustě, další má svůj oblíbený mix. Espresso, cappuccino nebo flat white? A víš, že nezáleží jen na tom, co všechno máš v hrnečku, ale i na tom, jak sám hrneček vypadá?

Začaly jsme gurmánsky, ale chutnat může samozřejmě i instantní káva, to už je na tobě. Hlavní je vědět, co ti udělá během náročného dne dobře. Zajímavé ale je, že ta samá káva ti může chutnat jinak, když ji piješ z různě barevných hrnečků nebo šálků!

Bílá pro hořkou kávu, červená pro sladší

O tom, že barvy působí na lidskou psychiku, už bylo napsáno hodně. A nejspíš jsi i něco přečetla. Možná tě ale nenapadlo vztáhnout to kromě oblečení nebo výmalby v bytě i na hrneček nebo šálek, ze kterého si vychutnáváš oblíbený životabudič.

V jistém ohledu nezáleží na tom, jestli si kávu sladíš, nebo ne, případně do ní přidáváš mléko či smetanu. Barva totiž zapůsobí, aniž by sis to uvědomila, a je hotovo. Přišlo se třeba na to, že bílou barvu už automaticky spojujeme s hořkou nebo kyselou chutí kávy – jsme na ni zvyklí už z kaváren nebo restaurací.

Na druhou stranu nám káva tak nějak roztančí chuťové buňky do sladka, když si kávu uvaříme do červeného nebo modrého hrnečku.

shutterstock_2154395669.jpg

Bílý hrnek automaticky spojujeme s hořkostí nebo kyselostí kávy.
Shutterstock
Barva hrnku? Skutečně na ní záleží!

Černá nakopne, žlutá pohladí

Když potřebuješ, aby tě káva opravdu nakopla a rychle postavila na nohy, abys mohla fungovat další hodiny, udělej si ji do tmavého hrnku – hnědého nebo černého. Sílu kávy totiž vnímáme podle její tmavosti. A tmavé barvy ji logicky podpoří.

Den blbec? Tak to sáhni po žlutém hrnečku. Kávu v něm sice vnímáme jako slabší, zato však žlutá sama o sobě naladí člověka na příjemnější vlnu. Udělej si pohodlí a chvilku na svou kávu ve žlutém hrníčku. Hned ti bude líp, především na duši.

Z jakého hrnečku si kávu vychutnáváš ty? A přemýšlela jsi někdy o jeho barvě?

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • horoskopy.blesk.cz/clanek/nove-horoskopy-astroclanky/519380/barva-oblibeneho-hrnku-na-kafe-ovlivnuje-jeho-chut.html
  • frekvence1.cz/clanky/zivotni-styl/barva-hrnku-ovlivni-chut-kavy-jakou-barvu-ma-vas-oblibeny-hrnek-na-ranni-vzpruhu.shtml
  • flavourjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/2044-7248-3-10
Související články