Medvědí česnek je nejsilnější jarní bylinkou

Medvědí česnek roste především na přelomu dubna a května
20. 04. 2017
|
Sběr medvědího česneku je v plném proudu. Lidé s košíčky i taškami vyrážejí do lesa za jediným účelem – nasbírat si domů alespoň pár lístků voňavého medvědího česneku, který je právem považován za nejsilnější jarní bylinku a přírodní antibiotikum.

O účincích medvědího česneku se zmiňovaly v herbářích a moudrých knihách už naše babičky. A ani dnes tomu není jinak. Lahodné zelené lístky plné vitamínu C, železa a dalších vitamínů i minerálů upravujeme na nespočet způsobů.

V následujících řádcích ti prozradíme, co medvědí česnek obsahuje a proč bys ho měla zařadit do jídelníčku. Zároveň připojíme pár vynikajících receptů na pesto, polévku, ale i máslo s medvědí silou.

Kde medvědí česnek hledat a jak ho sbírat

Medvědí česnek (latinsky allium ursinum) se začíná v lesích a hájích objevovat v jižních částech republiky už na začátku března. Šťavnaté zelené lístky se svou typicky aromatickou vůní rostou na humusovitých vlhkých loukách, stinných a vlhkých nivách, pod keři i v listnatých horských lesích.

Ideální doba pro sběr česneku medvědího je na přelomu dubna a května – tehdy má totiž největší sílu, která se ale sušením vytrácí. Ideální je tedy rostlinky konzumovat začerstva, případně jemně podušené.

Pozor! Ačkoli není medvědí česnek chráněnou rostlinkou, je potřeba upozornit na možnost porušení zákona, a to především při jeho sběru ve zvláště chráněných územích, kde může trhače postihnout peněžitá sankce.  

Medvědí česnek je skvělý antioxidant.
pixabay.com
Při sběru si hlavě medvědí česnek nespleť s jinou rostlinkou. Zkus lístky trochu třít prsty - pokud ucítíš česnek, je to správně.

Zázrak jménem medvědí česnek

Sto gramů medvědího česneku obsahuje 150 mg vitamínu C. Bohatý je také na železo, ale i látku allicin, která se uvolní, jakmile dojde k porušení svrchní části zelených lístků (například při krájení). Kromě výše zmíněného obsahuje medvědí česnek také vitamíny A, B1, B2, dále pak zinek, hořčík, vápník, měď nebo mangan. Jako přírodní antivirotikum a antibiotikum nachází uplatnění nejen v kuchyni, ale i domácí lékárně.

Jak medvědí česnek pomáhá?

Medvědí česnek je skvělým antioxidantem, takže se hodí do jarních očistných kúr. Detoxikuje a čistí střeva i žaludek, má příznivé účinky na cévy a krvetvorbu. Je vhodný při akutních i chronických průjmech nebo zácpě.  Pomůže s léčbou vysokého tlaku, zbaví tě podrážděnosti, a dokonce také může pomoct od úzkosti. V lidovém léčitelství je považován za přírodní repelent a dříve jeho tinkturou ženy desinfikovaly domácnost. Medvědí česnek také léčí nemoci kůže, čistí ledviny a jeho šťáva pomáhá hojit mokvavé rány.

Pozor! Předávkování medvědím česnekem není nic neobvyklého! Mírná otrava touto silnou bylinkou způsobuje závratě, zvracení i průjmy. U těžších případů může dojít k zánětům ledvin.

Recepty z medvědího česneku

Kromě kořínků lze z česneku spotřebovat prakticky cokoli. Lístky použiješ na pesto, polévku, máslo, do salátů nebo z nich připravíš lahodný špenát. Cibulky mohou nahradit klasický česnek a jsou vhodné jako koření. Květy použij jako ozdobu zeleninových salátů.

Pesto z medvědího česneku:

Budeš potřebovat: Větší hrst listů, extra panenský olivový olej, větší kousek nastrouhaného parmazánu, sůl na dochucení, piniové nebo kešu oříšky.

Jak na to: Lístky medvědího česneku několikrát překroj nožem a vlož do mixéru. Postupně přilévej olej a nakonec přidej oříšky. Dochuť solí a ulož do ledničky nebo mrazáku.

Pesto z medvědího česneku využiješ třeba na těstoviny.
pixabay.com
Pesto z medvědího česneku může být skvělým oživením ve tvé kuchyni.

Polévka z medvědího česneku

Budeš potřebovat: Jednu menší cibuli, větší lžíci másla, hrst nasekaného medvědího česneku, jeden větší brambor na zahuštění, zeleninový vývar, sůl a pepř na dochucení, případně smetanu na zjemnění.

Jak na to: V hrnci si nech rozpustit máslo, na kterém orestuješ na kostičky pokrájenou cibulku, přidej lístky medvědího česneku a nech rozvonět, poté stáhni. Ve vedlejším hrnci si uvař na kostičky nakrájené brambory. Jakmile jsou brambory měkké, přeceď je a vlož do hrnce s cibulkou a česnekem. Zalej zeleninovým vývarem, zvyš plamen, a jakmile začne polévka vřít, rozmixuj ponorným mixérem. Dochuť solí a pepřem a na zjemnění přidej smetanu.

Výborná je i polévka s medvědím česnekem.
pixabay.com
Bacily, které na jaře létají vzduchem, si na tebe jen tak nepřijdou. Tedy pokud budeš mít po ruce medvědí česnek.

Máslo z medvědího česneku

Budeš potřebovat: cca 200 g másla, 30 – 50 gramů medvědího česneku, sůl na dochucení.

Jak na to: Do mixéru vlož změklé máslo, lístky medvědího česneku a sůl. Vše důkladně rozmixuj a hmotou plň formičky, které nech vychladnout v ledničce.

Medvědí česnek obsahuje spoustu vitamínů a minerálů.
pixabay.com
Miluješ jen tak chleba s máslem? A co takhle chleba s máslem s medvědím česnekem?

Vyrážíš do lesa? Pamatuj, že životadárná síla medvědího česneku se vytrácí s jeho prvními kvítky, tak si pospěš!

Související články