
O účincích medvědího česneku se zmiňovaly v herbářích a moudrých knihách už naše babičky. A ani dnes tomu není jinak. Lahodné zelené lístky plné vitamínu C, železa a dalších vitamínů i minerálů upravujeme na nespočet způsobů.
V následujících řádcích ti prozradíme, co medvědí česnek obsahuje a proč bys ho měla zařadit do jídelníčku. Zároveň připojíme pár vynikajících receptů na pesto, polévku, ale i máslo s medvědí silou.
Kde medvědí česnek hledat a jak ho sbírat
Medvědí česnek (latinsky allium ursinum) se začíná v lesích a hájích objevovat v jižních částech republiky už na začátku března. Šťavnaté zelené lístky se svou typicky aromatickou vůní rostou na humusovitých vlhkých loukách, stinných a vlhkých nivách, pod keři i v listnatých horských lesích.
Ideální doba pro sběr česneku medvědího je na přelomu dubna a května – tehdy má totiž největší sílu, která se ale sušením vytrácí. Ideální je tedy rostlinky konzumovat začerstva, případně jemně podušené.
Pozor! Ačkoli není medvědí česnek chráněnou rostlinkou, je potřeba upozornit na možnost porušení zákona, a to především při jeho sběru ve zvláště chráněných územích, kde může trhače postihnout peněžitá sankce.
Zázrak jménem medvědí česnek
Sto gramů medvědího česneku obsahuje 150 mg vitamínu C. Bohatý je také na železo, ale i látku allicin, která se uvolní, jakmile dojde k porušení svrchní části zelených lístků (například při krájení). Kromě výše zmíněného obsahuje medvědí česnek také vitamíny A, B1, B2, dále pak zinek, hořčík, vápník, měď nebo mangan. Jako přírodní antivirotikum a antibiotikum nachází uplatnění nejen v kuchyni, ale i domácí lékárně.
Jak medvědí česnek pomáhá?
Medvědí česnek je skvělým antioxidantem, takže se hodí do jarních očistných kúr. Detoxikuje a čistí střeva i žaludek, má příznivé účinky na cévy a krvetvorbu. Je vhodný při akutních i chronických průjmech nebo zácpě. Pomůže s léčbou vysokého tlaku, zbaví tě podrážděnosti, a dokonce také může pomoct od úzkosti. V lidovém léčitelství je považován za přírodní repelent a dříve jeho tinkturou ženy desinfikovaly domácnost. Medvědí česnek také léčí nemoci kůže, čistí ledviny a jeho šťáva pomáhá hojit mokvavé rány.
Pozor! Předávkování medvědím česnekem není nic neobvyklého! Mírná otrava touto silnou bylinkou způsobuje závratě, zvracení i průjmy. U těžších případů může dojít k zánětům ledvin.
Medvědí česnek: recepty, které si zamiluješ
Kromě kořínků lze z česneku spotřebovat prakticky cokoli. Lístky použiješ na pesto, polévku, máslo, do salátů nebo z nich připravíš lahodný špenát. Cibulky mohou nahradit klasický česnek a jsou vhodné jako koření. Květy použij jako ozdobu zeleninových salátů.
Pesto z medvědího česneku:
Budeš potřebovat: Větší hrst listů, extra panenský olivový olej, větší kousek nastrouhaného parmazánu, sůl na dochucení, kešu nebo piniové oříšky.
Jak na to: Lístky medvědího česneku několikrát překroj nožem a vlož do mixéru. Postupně přilévej olej a nakonec přidej oříšky. Dochuť solí a ulož do ledničky nebo mrazáku.
Polévka z medvědího česneku
Budeš potřebovat: Jednu menší cibuli, větší lžíci másla, hrst nasekaného medvědího česneku, jeden větší brambor na zahuštění, zeleninový vývar, sůl a pepř na dochucení, případně smetanu na zjemnění.
Jak na to: V hrnci si nech rozpustit máslo, na kterém orestuješ na kostičky pokrájenou cibulku, přidej lístky medvědího česneku a nech rozvonět, poté stáhni. Ve vedlejším hrnci si uvař na kostičky nakrájené brambory. Jakmile jsou brambory měkké, přeceď je a vlož do hrnce s cibulkou a česnekem. Zalej zeleninovým vývarem, zvyš plamen, a jakmile začne polévka vřít, rozmixuj ponorným mixérem. Dochuť solí a pepřem a na zjemnění přidej smetanu.
Máslo z medvědího česneku
Budeš potřebovat: cca 200 g másla, 30-50 gramů medvědího česneku, sůl na dochucení.
Jak na to: Do mixéru vlož změklé máslo, lístky medvědího česneku a sůl. Vše důkladně rozmixuj a hmotou plň formičky, které nech vychladnout v ledničce.