Sirtfood dieta: zpěvačka Adele s ní zhubla desítky kil a můžeš při ní víno i čokoládu

Shutterstock
|
19. 02. 2023
|
Když zpěvačka Adele zhubla neuvěřitelných 45 kilogramů, strhla se žhavá diskuze o tom, jak se jí to podařilo. Odpověď zněla – sirtfood dieta! Co se při ní konzumuje a je vhodná i pro tebe?

Sirtfood dieta nebo taky dieta podle Adele. Svět se o ní dozvěděl právě díky téhle zpěvačce s famózním hlasem. Ale nedržela ji jen ona, chválí si ji i Pippa Middleton, sestra vévodkyně Kate. To, že o ní víme, zapříčinila nejen Adele, ale především kniha The Sirtfood Diet, která vyšla v roce 2016.

Zázračné sirtuiny

Sirtfood dieta je založena na potravinách obsahujících sirtuiny (enzymy v rostlinných potravinách) a na razantním omezení příjmu kalorií. Celá myšlenka spočívá v tom, že sirtuiny mají pozitivní účinek na lidské zdraví a spolu v kombinaci s nižším příjmem kalorií by měly aktivovat tzv. gen štíhlosti, zdraví a dlouhověkosti.

Těmito pochody se zabývá i profesor genetiky a biolog David Sinclair ve své knize Konec stárnutí: Proč stárneme a proč už nemusíme. Vědci se dokonce snaží vytvořit lék na bázi sirtuinů, který by lidem dopřál dlouhověkost v tabletách.

Co sirtfood dieta slibuje?

Není toho málo. Otázkou je dlouhodobost...

  • lepší spalování tuků (až 3 kilogramy za týden)
  • prevenci vzniku zánětů a nemocí
  • budování svalové hmoty
  • snížení projevu stárnutí
  • zlepšení paměti

Tři fáze diety, které tě možná odradí

Sirtfood dieta je poměrně náročná, a pokud se hodně hýbeš, nemusí ti úplně vyhovovat. 

1. fáze: trvá 3 dny, při kterých jíš pouze jedno jídlo denně složené ze sirtfood potravin a vypiješ 3 zelené šťávy (kapusta, rukola, petržel, zelené jablko, citronová šťáva, zelený čaj); denní kalorický příjem by neměl překročit 1 000 kcal

2. fáze: trvá 4 dny, při kterých jíš 2 jídla a vypiješ 2 zelené šťávy denně; denní kalorický příjem je kolem 1 500 kcal

3. fáze: trvá 14 dní, kdy jíš 3 jídla denně a vypiješ 1 zelenou šťávu; přidej i cvičení 5x týdně aspoň po dobu 30 minut denně

Další postup není stanovený, ale doporučuje se lehce zvýšit příjem kalorií při stálé konzumaci jídel bohatých na sirtuiny.

shutterstock_140728465.jpg

Sirtfood dieta funguje na principu příjmu sirtuinů.
Shutterstock
Některé věci jsou na téhle dietě lákavé. Třeba to, že si můžeš dát červené víno.

Kde sirtuiny hledat? 

Když se do toho budeš chtít pustit, nebo jen budeš zvědavá, odkud se dají sirtuiny čerpat, mrkni sem:

shutterstock_268783751.jpg

Sirtfood dieta je náročná a konzumuje se při ní velmi málo.
Shutterstock
Dieta není podle odborníků trvale udržitelná. Proto opatrně s ní. Hrozí jojo efekt.

Odborníci jsou skeptičtí...

Podle výživových odborníků může tahle dieta sloužit jako dobrý restart nebo krátký detox, ale z dlouhodobého hlediska není tenhle dietní styl udržitelný. Stravování je totiž nízkoenergetické, a může tak tedy snadno dojít k nedostatku makro i mikro živin. A pokud se aktivně hýbeš, můžeš pociťovat i nedostatek energie. V neposlední řadě ti při vrácení k normální stravě hrozí klasický jo-jo efekt.

…ale inspirovat se můžeš

I přesto, že nutriční poradci sirtfood dietu spíš nedoporučují, není od věci zaměřit se na potraviny bohaté na sirtuiny. Nemusíš dodržovat přísná pravidla diety, ale zařaď do jídelníčku doporučované potraviny. Co kdyby přece jen ten gen zdraví a dlouhověkosti fungoval?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články