Jak zhubnout stehna: Dodržuj základní pravidla a zkus tuhle pětici cviků

Bigstockphoto
|
03. 03. 2022
|
Jen co si sedneš, rozleje se po celé židli moře tvarohu. Zní ti to povědomě? Rozpláclá stehna při sezení jsou sice normální, ale jestli jim chceš trošku pomoct držet tvar, projdi si naše tipy!

Při hubnutí stehen platí to samé co při hubnutí kterékoliv jiné části těla: mít odhodlání, dodržovat pitný režim a dlouhodobě udržovat kalorický deficit. To znamená soustředit se hlavně na to, kolik přijímáš denně kalorií a jestli jich spálíš víc, než přijmeš. Připoj k tomu zdravou stravu a máš skoro vyhráno!

Cílené hubnutí? Deziluze!

Možná už to víš, možná to teprve zjišťuješ, ale tvoje tělo si jen tak neřekne: „Aaa, chce zhubnout na stehnech, tak já teď budu likvidovat výhradně stehenní tuk!“ Hubnutí je komplexní proces, při kterém se spaluje rovnoměrně tuk z celého těla, přitom z některých partií to jde líp, z jiných hůř. Hlavně nezapomínej, že jde o dlouhodobý proces a že pokud to nevzdáš, výsledky se dostaví!

Kombinuj kardio a silový trénink

Při hubnutí stehen je nejlepší kombinace kardia a silového tréninku. Do kardio cvičení, při kterém spaluješ nejvíc tuků, patří třeba běh, jízda na kole a na bruslích, plavání, tanec, tenis a spousta dalších. Kromě toho, že se při kardiu dostaneš do potřebného kalorického deficitu, s ním také posiluješ svůj kardiovaskulární systém.

Neméně důležitý je silový trénink. Posilovat spodní část těla bys měla 2–4x týdně. Dej si při tom pozor, abys zapojila všechny části nohou, nejenom stehna. Bolet by tě měly i boky, hýždě, lýtka...

bigstock-164442227.jpg

Jez s mírou, dodržuj pitný režim a cvič. Půjde to!
Bigstockphoto
Základem hubnutí je kalorický deficit. Bez něj se můžeš stavět na hlavu, ale kila dolů nepůjdou.

Zázrak zvaný chůze

Hodně ti pomůže, když budeš co nejvíc v pohybu. Neboj se proto víc zapojit do svého života chůzi. Cestou do práce můžeš vystoupit z autobusu o zastávku dřív nebo si zajít pěšky na nákup. Zní to možná až moc jednoduše, ale faktem je, že obyčejným chozením se můžeš zbavit až 300 kalorií za hodinu!

Cviky na stehna, které bys měla zkusit

Aby ses měla od čeho odpíchnout, nabízíme ti 5 tipů na cviky, které dají tvým stehnům zabrat:

Lavička

Představ si, že sedíš na imaginární lavičce. Nohy pokrč v kolenou tak, aby svíraly úhel 90 stupňů. Potom se zapři rovnými zády o zeď, ruce podél těla taky opři o zeď a vydrž! Kromě stehen ucítíš i břišáky, takže jako přidaný bonus zpevňuješ střed těla.

Obrácená kolébka

Lehni si na břicho a hlavu opři o ruce položené na podložce. Potom pokrč obě nohy v kolenou a naráz zvedni, kam to půjde. Měj přitom kotníky u sebe a kolena mírně od sebe.

Roznožování v leže

V leže na zádech zvedni napnuté nohy tak, aby s tělem svíraly pravý úhel. Potom je roztahuj od sebe, co nejvíc to jde, a zase vracej do výchozí polohy. Zapojíš při tom vnitřní i vnější stehna.

Roznožování ve stoje

Stůj s rovnými zády, jednu nohu přitom roznož do strany cca do 45 stupňů. Napočítej do tří a nohu pomalu vrať, nikdy ale ne na zem. Pro lepší balanc se můžeš přidržet stěny.

Výpady

Klasické výpady můžeš dělat dopředu, dozadu i do strany – na stehna fungují všechny varianty. Hlavně si pamatuj, že koleno zadní nohy by se nemělo dotknout podlahy, zatímco koleno přední nohy by nemělo přesáhnout špičku.

Chceš zhubnout stehna, ale obáváš se nárůstu svalů? Neboj, při cvičení s vlastní vahou z tebe kulturista nebude. Tak cvičení zdar!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Související články