Patizon: mimořádně zdravá zelenina, která ti pomůže s regenerací i hubnutím

Shutterstock
|
25. 07. 2023
|
Nastal čas, kdy se zahrádkáři nezdraví klasickým ahoj. Běžný pozdrav vystřídalo typicky letní: „Maruš, nechceš patizon? My už to s Frantou nemáme kam dávat.“

Když se řekne léto, většině z nás se vybaví třeba plavky, dovolená, grilovačky, cestování nebo ledová káva pod slunečníkem. Zkrátka takové ty obyčejnosti, které k létu patří úplně stejně jako zemitá vůně listí k čítankovému podzimu. Co by to ale bylo za správnou dobu od července do září, kdyby všude nebylo patizonu jako hub po dešti?

Ten, kdo dřív makal na svojí zahrádce, teď sklízí patizon v takovém množství, které v pohodě vystačí i pro pět početných rodin v sousedství. Což je kolem a kolem vlastně fajn. Nejenže patizon pravděpodobně utužuje sousedské vztahy, ale je taky mimořádně zdravý, chuťově strašně dobrý, když ho umíš upravit, a dokonce ti i ozdobí stůl.

A protože hádáme, že se při té záplavě patizonů k nějakému kousku v nejbližší době dostaneš i ty, máme pro tebe snadné recepty, se kterými se mrknutím oka blýskneš v plné parádě.

Nenáročný a superzdravý

Dýně, cukety i patizony se tváří docela nenápadně. Jako takové myší kožíšky mezi ostatními luxusnějšími druhy zeleniny. Patizon pak obzvlášť klame vzhledem. Vypadá jako něco mezi nepodařenou dýní a animovanou buclatou postavičkou se schovanýma očima. Co si pak s takovou obludkou vůbec počít?

Buď tuhle zeleninu, kterou sklízíme od července do září, můžeš přidat jako ozdobný prvek k přírodním dekoracím, nebo ho prostě zbašti – to je ještě lepší. Je totiž superzdravý a vytahovat se může mimořádně pestrou škálou vitamínů a minerálů.

Extra prospěšný je lidem, které trápí cévní, ledvinové a srdeční problémy, ale blahodárně pochopitelně působí na každého z nás. Například tím, že podporuje trávení, bojuje proti nadýmání, pomáhá imunitě a přispívá k regeneraci organismu. Pokud snad jedeš dietnější režim, tím spíš si patizon dej. Obsah kalorií je totiž skoro nula nula nic.

shutterstock_1168378336.jpg

Co takhle zapéct patizon s mletým masem? Je to dobrota!
Shutterstock
Patizon si můžeš připravit na spoustu způsobů. Tak se ho nevzdávej!

Patizon: recept na úspěch je tak jednoduchý!

Nepředpokládám, že by snad existoval recept z patizonu, který by nesliboval parádní chuťový zážitek. Jakékoliv jídlo z patizonu připravíš, vždycky se povede a strávníky uchvátí. S každým soustem se v puse snoubí chutě a vůně celého léta.

Než se ale do samotných receptů z patizonu pustíme, letem světem prosvištíme možnosti, které v kuchyni patizon obecně nabízí. Můžeme ho usmažit, ale dá se taky zapéct s masem, naložit, ugrilovat, dusit, přidat do salátů, použít k přípravě polévek a některých krémových omáček.

Smažený patizon

Na tuhle absolutní letní klasiku a vynikající záležitost prostě nesmíme zapomenout. Tenhle recept z patizonu si doma rozhodně zamilujete.

Co potřebuješ: větší patizon, 3 vajíčka, strouhanku, hladkou mouku, sůl a pepř, sušený česnek, mletou červenou papriku, olej na smažení

Jak na to?

  • Patizon oloupej, odkroj špičku, vyškrábni zrníčka a nakrájej ho na plátky.
  • Ty bohatě osol, opepři, očesnekuj a přidej špetku mleté papriky.
  • Obal plátky patizonu v trojobalu (mouka, vajíčko, strouhanka).
  • Rozpal si olej a obalené plátky smaž z každé strany pěkně dozlatova.

Patizonové placky

Další recept z patizonu, který si nesmíš nechat utéct. Až ti v nejbližších dnech bude sousedka patizon nabízet, chraň tě ruka páně odmítnout.

Co potřebuješ: větší patizon, 500 g hladké mouky, majoránku, mletý muškátový oříšek, česnek podle chuti, sůl a pepř, vajíčko, olej na smažení

Jak na to?

  • Ze všeho patizon oloupej.
  • Pak ho nakrájej na větší kusy a zbav ho semínek.
  • Nastrouhej ho najemno.
  • Přidej sůl, pepř, vajíčko, prolisovaný česnek, mletý muškátový oříšek, majoránku a mouku.
  • Vymíchej si řidší těsto a placky smaž na rozpáleném oleji dozlatova.

Patizon plněný masem

Poslední recept z patizonu, který jsme pro tebe připravily, si nech na slavnostnější příležitost. Tohle jídlo je neskutečně dobré a pochválil by ti ho klidně i šéfkuchař z epes rades luxus restaurace.

Co potřebuješ: velký patizon, 80 g slaniny, 5 stroužků česneku, 2 cibule, 500 g mletého vepřového masa, pár kapek sójové omáčky, trošku sezamového oleje, sůl a pepř, bazalku, tymián

Jak na to?

  • Nejdřív omyj patizon a odkroj stopku i s kouskem vrchní části.
  • Odklop uříznutý díl a lžící vydlabej dužinu se semeny.
  • Připrav si náplň. Rozpal pánev, rozehřej olej a na najemno nakrájené cibuli lehce osmahni slaninu, přidej maso, sójovku, sezamový olej, sůl, pepř, bazalku, tymián a nakonec česnek. Ten přidej fakt až na konci, jinak ti zhořkne.
  • Když je směs hotová, nacpeš ji do patizonu a v troubě pak pečeš slabou půlhodinku naplno nebo podle zkušeností s troubou.

Do kterého receptu se pustíš hned dneska?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Autorka článku: Bára Klímová

Související články