Seriál o hubnutí: nevěř tukožroutské dietě jako tvoje babička!

Bigstockphoto
|
28. 03. 2022
|
O tukožroutské dietě básnily naše babičky i maminky. Slibovaný úbytek až pět kilo za týden je prostě lákadlo na entou. Jenže to není taková hitparáda, jak by se mohlo na první pohled zdát. Jojo efekt na sebe nenechá dlouho čekat.

A to vždycky a za každé situace. Během toho týdne, který slibuje zázraky, sice můžeš zhubnout až 5 kilogramů, ale rozhodně ne na tucích – spíš na svalech. A to nechceš. Leda bys potřebovala honem rychle trochu shodit do plesových šatů. Po celou dobu diety ale mysli na to, že to takhle nezůstane.

Ale pozor. Tukožroutskou dietu nemusíš hned úplně zatracovat. Může totiž posloužit jako účinná několikadenní detoxikace, která se hodí hlavně na jaře a na podzim. Pustit se do ní můžeš i v průběhu zimy a obzvlášť dobrý nápad je detoxikovat tělo před začátkem systematického hubnutí.

Dieta, která staví na polévce

Spojení tukožroutská polévka už jsi určitě někdy zaslechla – nejspíš od žen o generaci nebo dvě starší. Už za nich totiž tahle věc frčela, nejspíš ale hlavně proto, že nefungovala taková osvěta ohledně hubnutí, poměru svalů a tuků nebo správné skladbě stravy.

Tukožroutská polévka se skládá z rajčat, celerové natě, hlávkového zelí, cibule a zelených paprik. Tuhle směsku můžeš dochutit bylinkami, zeleninovým bujón, solí a pepřem. Zeleninu nakrájej a vař asi 10 minut zprudka, ale bez rajčat. Potom vař delší dobu zvolna, dokud zelenina nezměkne. Až bude měkká, přidej nakrájená rajčata a vař dalších 20 minut.

Potřebovat budeš hlávku zelí, 7 velkých cibulí, svazek celerové natě, 3 papriky a 5 rajčat. Z tohoto množství si připravíš polévku na celých 7 dní.

diet-398612_960_720.jpg

Hubnutí s touto dietou je jen přechodné.
Pixabay
Do plesových šatů se jeden večer vejdeš, ale stojí to trápení za to?

Už třetí den ti tahle „dobrota“ poleze krkem, můžeš si k ní ale dát i něco navíc, takhle:

  • 1. den: polévka a max. 1 kg ovoce
  • 2. den: polévka a max. 1,5 kg zeleniny
  • 3. den: polévka, ovoce a zelenina
  • 4. den: polévka, 3 banány a max. 1 l odtučněného mléka
  • 5. den: polévka, 300 g kuřecího nebo hovězí masa (připravit ho musíš bez tuku)
  • 6. den: polévka, zelenina, kuřecí nebo hovězí maso
  • 7. den: polévka, zelenina a rýže

Během diety pij vodu, čaj a kávu. Zapomeň na alkohol, slazené nápoje, sladkosti a jakékoli jiné jídlo, které není v rozpisu. Ke konci už je možné podle některých variant diety zařadit i ovocné šťávy – ale pozor, ne kupované džusy, jen čerstvé a doma připravené šťávy.

Výhody a nevýhody diety. Jak to vlastně funguje?

Tukožroutská dieta má hlavně nevýhody – strava během ní je silně nevyvážená, proto se nedoporučuje držet ji déle než týden. Během diety ubývají svaly a dochází k odvodu vody z těla, proto tě tolik potěší pohled na váhu po sedmi dnech trápení. Tuky ale nemizí, i když to název polévky i celé diety slibuje. Během diety můžeš být nervózní a cítit se fyzicky slabší, protože ti budou chybět bílkoviny, složené sacharidy a kvalitní tuky.

K výhodám můžeme znovu jen zopakovat, že může dieta posloužit jako detoxikační plán. Ke zhubnutí dojde jen na přechodnou dobu, protože jakmile se vrátíš k běžnému stravování, stoprocentně dojde k navrácení kil a pravděpodobně i k jojo efektu. Takhle to bohužel funguje u všech nevyvážených a jednorázových diet a ta tukožroutská není výjimkou.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články