Jarní závitky po domácku a podle tvojí chuti. Jak na ně?

Bigstockphoto
|
28. 06. 2021
|
Oblíbila sis v asijské restauraci jarní závitky? Nejspíš to není nic, co bys nezvládla připravit doma. Zkusit to můžeš podle tohohle receptu.

Jarní závitky jsou jednou z laskomin čínské kuchyně. Tenké těstíčko plněné smaženou zeleninovou směsí má svůj počátek v Číně mezi lety 618-907, kdy byla u vlády dynastie Tang. Tehdy se závitky se zeleninou nebo ovocem dělávaly u příležitosti svátku jara (čínský Nový rok), proto je dneska známe jako jarní závitky. Postupem času se receptura měnila až do dnešní podoby.

S jarními závitky se ale nesetkáš jen v Číně. Hojně je znají i lidé tam, kde žije čínská komunita – třeba v Japonsku, USA, nebo dokonce na Mauriciu. Můžeš si je dopřát skoro po celém světě v asijských bistrech a Česko není výjimkou.

Jarní závitky se sice plní smaženou zeleninou, nicméně existuje i varianta s masem a vytvořené těsto můžeš naplnit prakticky čímkoli, co ti v téhle kombinaci bude chutnat!

bigstock-springrolls-1665054.jpg

Jarní závitky mají dlouhou tradici.
Bigstockphoto
K jarním závitkům si můžeš dát třeba sladkokyselou omáčku. Je to dobrota!

Jarní závitky jen se zeleninou

Co potřebuješ: těsto na jarní závitky (dá se koupit chlazené i mražené), 2 mrkve, 2 stroužky česneku, 10 lusků hrášku, 3 houby shiitake, 100 g bílého zelí, 50 g skleněných nudlí, 2 lžíce světlé sójové omáčky, lžíci ústřicové omáčky, sůl a pepř; na zahuštění a dokončení ještě 5 lžic vody, lžíci škrobu a olej na smažení

Jak na to?

  • Těsto nech chvíli zabalené na lince, aby mělo pokojovou teplotu. Bude se ti s ním líp pracovat.
  • Pokud nemáš čerstvé houby, namoč ty sušené do vody a nech je máčet aspoň 15 minut. Stejně tak namoč skleněné nudle.
  • Očisti stroužky česneku a nakrájej je na drobné kostičky. Omyj a očisti mrkve a nakrájej je na drobné nudličky.
  • Na nudličky nakrájej i zelí a hráškové lusky.
  • Houby a nudle sceď, nudle několikrát překroj, aby byly dlouhé plus mínus 5 centimetrů. Houby nakrájej na nudličky.
  • Na pánvi orestuj česnek na oleji, přidej mrkev, zelí a hráškové lusky. Nech všechno asi 5 minut prohřívat. Pak přidej ještě nudle a houby a prohřívej další 3 minuty.
  • Jakmile zelenina změkne, kápni k ní sójovku, ústřicovou omáčku a dochuť solí a pepřem.
  • Zelenina bude potřebovat ještě trochu zahustit, protože bude pouštět vodu. Stačí přidat směs z 5 lžic vody a lžíce škrobu. Polovinou směsi zahusti zeleninu, druhou polovinu si nech na později.
  • Připrav si jeden plátek těsta na závitky, polož ho do pozice kosočtverce a do spodní poloviny nanes trošku zeleniny. Zespodu ji přiklop, dvakrát zaroluj, přiklop pravý a levý roh, znovu dvakrát zaroluj a zbylý cíp potři troškou škrobové směsi. Tak se nebude odlepovat.
  • Když už máš závitky připravené, rozpal si v hrnci olej a smaž 3-4 minuty, pěkně dozlatova. Závitky musí být celé ponořené.

Pozor! Těsto na závitky, které zrovna nepoužíváš, měj stále zabalené. Rychle totiž schne a pak by se ti mohlo lámat. To nechceš.

Jarní závitky s masem

Co potřebuješ: těsto na závitky, 100-150 g mletého masa (1:1 vepřové a hovězí), větší cibuli, mrkev, skleničku bambusových výhonků, 100 g bílého zelí, chilli papričku, sůl a pepř

Jak na to?

  • Postupuj jako v předchozím receptu – zeleninu očisti, nakrájej ji na nudličky a smaž ji 5 minut.
  • Pak do zeleniny vmíchej mleté maso a co nejvíc ho rozruš, aby v něm nezůstaly hrudky.
  • Směs opepři, osol a přidej chilli papričku. Jakmile maso zhnědne, je hotovo.
  • Připrav si těsto na závitky a naplň ho podle návodu výš.
  • Závitky smaž v hrnci s rozpáleným olejem 3-4 minuty.

Máš ráda jarní závitky? Napiš nám v diskuzi pod článkem nějaký svůj zlepšovák!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články