Ledová káva 5x jinak: utopíš v kofeinu zmrzlinu nebo přidáš další hořkost?

Shutterstock
|
30. 06. 2025
|
Léto už se ohlásilo a horko se dá v následujících týdnech očekávat. Ty na něj ale můžeš být perfektně připravená, a to díky pěti receptům na ledovou kávu, která tě osvěží i povzbudí, ať už budou tvoje dny pracovní, odpočinkové nebo třeba sportovní.

Pokud miluješ kávu a ani v létě se jí nechceš vzdát, nejspíš trošku bojuješ s tím, že pít horké espresso po obědě, když je všude výheň, není úplně to pravé ořechové (byť teplé nápoje pomáhají tělu k ochlazování!).

Aby sis svou denní dávku kofeinu mohla dopřát trošku komfortněji, připravili jsme pro tebe sympatický seznam ještě sympatičtějších receptů na ledovou kávu. Kterou zkusíš jako první?

Cold brew

Jestli nehledáš speciální kávový drink s přesnou mírou mléka a s dalšími ingrediencemi, cold brew tě nadchne. Kouzlo tohohle nápoje spočívá v tom, že jde o kávu louhovanou zastudena, a to aspoň 16 hodin. Vůbec není od věci nechat ji louhovat klidně i 24 hodin. A co víc? Když si jí připravíš dost a správně ji uskladníš, můžeš si ji vychutnávat i víc dní po sobě.

Cold brew je oproti kávě připravované s horkou vodou jemnější, nehrozí tak, že vynikne kyselost nebo hořkost až do chuťových extrémů.

Co potřebuješ: 100 g hrubě mleté kávy, litr studené vody a french press (nebo zavařovací sklenici a plátýnko)

Jak na to?

  • Odváženou kávu dej do zavařovací sklenice nebo do french pressu.
  • Zalij ji připravenou studenou vodou.
  • Tuhle směs pořádně promíchej a sklenici uzavři. Nebo můžeš kávu nechat ve french pressu.
  • Nejdřív po 16 hodinách přelij kávu přes plátýnko do jiné sklenice. Pokud použiješ french press, teď je teprve ta chvíle, kdy stlačíš síto. Pak kávu přelij.
  • Při podávání přidej pár kostek ledu.

Frappé

Frappé se standardně připravuje z instantní kávy, ale pokud k téhle tekutině nechováš nejvřelejší sympatie, vezmi jako základ poctivé espresso.

Co potřebuješ: espresso, cukr (pokud sladíš), 150 ml mléka (plnotučného pro plnou chuť) a led

Jak na to?

  • Uvař si espresso a do shakeru k němu přilij mléko, přidej led a případně cukr.
  • Potom směs pořádně protřepej.
  • Frappé servíruj ve vysokých sklenicích a s brčkem.

Affogato

Affogato? Je to káva, nebo dezert? Ve výsledku je to vlastně úplně jedno! Že si na téhle dobrotě pochutnáš, na to si klidně vsadíme.

Co potřebuješ: espresso a dva kopečky vanilkové zmrzliny

Jak na to?

  • Je to jednoduché. Do skleničky dej dva kopečky zmrzliny (nebo kolik chceš, samozřejmě).
  • Zmrzlinu pak přelij espressem.
  • Když si budeš chtít nápoj ještě trochu vytunit, můžeš přidat třeba amaretto nebo jiný likér. Nealko verze je ale skvělá sama o sobě.
  • Na zmrzlinu můžeš před servírováním nasypat i trošku zapražených vlašských oříšků.

shutterstock_2477028455.jpg

Přelít zmrzlinu espressem? Ano, i z toho může vzniknout něco fantastického!
Shutterstock
Affogato těží z báječné kombinace kávy a zmrzliny.

Ledové caffé latte

Další jednoduchý způsob, jak se osvěřit a zároveň nakopnout. Ledové caffé latte je prostě bomba.

Co potřebuješ: pár kostek ledu, mléko a espresso

Jak na to?

  • Do sklenice (300 ml) dej pár kostek ledu.
  • Zalij je vychlazeným plnotučným mlékem. Když budeš chtít, můžeš si ho našlehat.
  • Přilij espresso.

shutterstock_2285090591.jpg

Příprava ledové kávy není složitá, tak s chutí do toho!
Shutterstock
Ledová káva nikdy nemůže zklamat. Vylaď si ji podle svých chutí.

Espresso tonic

Někdo to rád hořké! Pokud jsi to i ty, pojď si s námi udělat espresso tonic – nápoj, který nás už nějaké to léto oblažuje a nejspíš jen tak nepřestane. Spojení dvou hořkých chutí může někomu připadat až moc, my si tenhle drink ale nemůžeme vynachválit!

Co potřebuješ: espresso, tonic, led

Jak na to?

  • Do skleničky dej pár kostek ledu a na ně nalij pořádně vychlazený tonic.
  • Připrav si espresso a na chvilku do něj dej taky několik kostek ledu. Opravdu ale jen na chvilku, aby se led nestačil rozpustit.
  • Jakmile budeš mít espresso zchlazené, můžeš ho pomaličku přes vypouklou stranu lžičky přilévat k tonicu – jen tak se obě tekutiny nesmíchají. Pak bude nápoj nejen chutnat, ale stane se i potěchou oka.
  • Budeš-li chtít, můžeš sklenici dozdobit plátkem citrónu, ale není to nutné.

Už máš svého favorita, nebo se nemůžeš rozhodnout a připravíš si postupně všechny ledové kávy, které jsme ti nabídly?

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • lazenskakava.cz/jak-na-domaci-cold-brew
  • aromaniac.cz/akademie/jak-spravne-pripravit-frappe
  • en.wikipedia.org/wiki/Affogato
  • vybornakava.cz/2014/ledova-kava-osvezeni-ktere-dobije-baterky
  • lazenskakava.cz/espresso-tonic-recepty
Související články