Návrat do práce po dovolené? Tipy, jak si ho zpříjemnit

Bigstockphoto
|
06. 08. 2021
|
Pokud patříš mezi ty, kteří by si po návratu z dovolené do kanceláře hned vzali další volno, pak je tenhle článek pro tebe. Jak zvládnout návrat do pracovního režimu?

Poslední dny dovolené míváme tendence propadat beznaději, kolik nás toho po návratu čeká. Brzké vstávání, hromada povinností, rutina… Hladina stresu stoupá a představa, že zatímco dneska popíjíš na pláži mojito, pozítří už budeš trčet v kanclu, může přinést až infarktové stavy. Často ale úplně zbytečně. Přinášíme tipy, aby návrat do reality nebyl tak bolestivý.

Rozvrhni si práci před dovolenou

Dvakrát měř, jednou řež. Před dovolenou to platí dvojnásob. Vyhraď si tedy dostatek času na rozplánování všech projektů, které momentálně máš. Co do tvého návratu nepočká, se snaž vyřídit hned, případně směřovat na kolegy. Na dovovolené pak budeš mít mnohem lehčí hlavu.

Před odjezdem všechno ukliď

Pro klid v duši před dovolenou pořádně vygruntuj, a to byt i pracovní stůl. Funguje to jako skvělý psychologický trik – budeš mít pocit, že jsi všechno nechala zorganizované, a návrat do běžného režimu bude hned příjemnější. Navíc tě bude čekat o nepříjemnou povinnost míň.

bigstock-concept-burnout-syndrome-busi-379821775.jpg

Vrátit se k čistému pracovnímu stolu je základ.
Bigstockphoto
Pokud se do práce vracíš opravdu nerada, možná by stálo za úvahu změnit místo.

Zapni automatickou odpověď na e-mailu

Dovolenou zkrátka potřebujeme jednou za čas všichni. Takže žádné výčitky! A když odpočinek, tak pořádný. Notebook nech doma a firemní e-maily na cestách nekontroluj! Ideálním řešením je zapnout si na e-mailu automatickou odpověď s obdobím, kdy jsi mimo kancelář, a kontaktem na kolegu, který tě zastupuje. Dobrým řešením je taky nastavit si automatické SMS k nepřijatým hovorům na služebním telefonu. Máš právo na svůj klid!

Důležité projekty deleguj na kolegy

Neboj se požádat o pomoc, a to jak během dovolené, tak po jejím návratu. Domluv se s kolegy, kteří by tě v případě urgentního projektu zastoupili. Určitě budou souhlasit. Až pojedou na dovolenou oni, můžeš jim pomoct na oplátku zase ty.

Volno si naplánuj do poloviny týdne

Psychologové radí tento trik – naplánuj si volno do poloviny týdne. První pracovní týden po návratu tak bude kratší, a tím pádem i míň bolestivý, než kdyby tě čekal pracovní týden v plné palbě, včetně nenáviděného pondělí.

Vezmi si čas na aklimatizaci

Spěchat po příjezdu z dovolené hned druhý den do práce je trochu drsné. Po návratu si dopřej 1-2 dny volna, aby ses trochu aklimatizovala. V práci pak budeš mít mnohem víc elánu! Pamatuj si taky, že v kanceláři není potřeba hned kmitat. Pomalu, ale jistě se do tempa zase dostaneš, není nutné se tím stresovat.

Naplánuj si hned aspoň výlet! Co takhle nejkrásnější jezera v ČR?

Po návratu si dopřej prázdninové radosti

Vrátit se z dovolené není konec světa. Nezapomeň si i po návratu udělat radost dovolenkovými neřestmi. Ať už se jedná o mořské plody k večeři, plážovou hudbu během pracovního rytmu nebo divoká noční dobrodružství s přítelem. Nudné všední dny tak okořeníš trochou zábavy. A pokud návrat do kanceláře přece jen bude nepříjemný, můžeš začít plánovat další dovolenou. Nebo aspoň víkendový výlet.

Jaké jsou tvé triky pro aklimatizaci po dovolené? Napiš nám své postřehy do diskuze pod článkem!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Související články