Dokonalá vánočka letos i na tvém stole. Dopřej jí čas a trošku sádla

Shutterstock
|
15. 12. 2022
|
Vánočka je jedním z nejstarších symbolů Vánoc. Na slavnostní tabuli se objevuje už od 16. století. Jak si ji letos připravit, aby chutnala jako od babičky?

Upéct dokonalou a chutnou vánočku chce čas a trochu toho umu. Nebo aspoň poctivý recept, který jsme pro tebe připravily. Výsledkem bude vláčná a lahodná vánočka plná rozmanitých chutí a vůní, která se ani během pečení nezbortí.

Chce to čas

Pečení poctivé vánočky nejde uspěchat. Jenom kynutí ti zabere zhruba 4 hodiny čistého času. Nesnaž se tuhle dobu uspíšit třeba tím, že položíš těsto k topení nebo ke sporáku. Rychlejší vykynutí totiž může mít za následek, že ti vánočka během pečení spadne

Spoustu času budeš muset věnovat také hnětení těsta. To je potřeba důkladně propracovat, aby se jednotlivé suroviny perfektně propojily. Čas potřebuje i pečení vánočky v troubě.

Ingredience potřebují pokojovou teplotu

Ať tě ani nenapadne vytáhnout vajíčka a ostatní ingredience z ledničky a rovnou z nich začít zpracovávat těsto. Suroviny se potřebují ohřát na pokojovou teplotu, proto si je připrav na linku zhruba 2–3 hodiny před tím, než s pečením začneš.

Kromě teploty je důležitá i kvalita použitých surovin. Margarín vyměň za poctivé máslo, u hladké mouky vol tu s označením 001. Vejce vybírej ty od slepic z volného chovu a používej jenom žloutky. Cukrem šetři. Čím víc ho totiž použiješ, tím spíš se vánočka „rozeběhne“ a ztratí svůj tvar. 

shutterstock_345286925.jpg

Nejlepší vánočka chce čas a správné ingredience pokojové teploty.
Shutterstock
Na tuhle vánočku žádný strávník jen tak nezapomene.

Na dochucení můžeš použít rozinky namočené v rumu, kandované ovoce nebo vlašské ořechy. Všechny tyhle dobroty ale do těsta zapracuj až po jeho vykynutí. Mandle na zdobení vánočky nech přes noc namočené ve vodě, aby byly po upečení chutnější. 

Co potřebuješ:

  • 1 kg pšeničné hladké mouky
  • 125 g změklého másla
  • 100 g změklého sádla
  • 50 g droždí
  • 350 ml mléka
  • 175 g cukru
  • 2 ks žloutků
  • ½ čajové lžičky soli
  • citrónovou kůru
  • 100 g rozinek namočených v rumu
  • 100 g mandlí na posypání vánočky
  • vejce na potření

Jak na to?

Odměř si 200 ml mléka, do kterého přidáš lžíci cukru a nadrobíš droždí. Připrav si kvásek a nech ho odpočinout. Jakmile se jeho objem zdvojnásobí, přidej ho do mísy k ostatním surovinám.

Ručně nebo za pomoci robota vypracuj hladké těsto a nech ho 4 hodiny kynout na teplejším místě. Po vykynutí zapracuj do těsta rozinky namočené v rumu. 

Hotové těsto si rozděl na 9 dílů a dej se do pletení. Na závěr vánočku posypej namočenými mandlemi a peč 10 minut v troubě vyhřáté na 210–240 °C. Poté teplotu stáhni na 130–160 °C a nech vánočku zezlátnout.

Pokud do středu vánočky vpíchneš obyčejnou dřevěnou špejli, na které nezůstane lepivé těsto, vánočka je hotová. Nech ji odpočinout ve vypnuté troubě s pootevřenými dvířky.

Praktický tip závěrem: Aby vánočka nebyla suchá, vlož do trouby i žáruvzdornou misku s vodou a část másla v receptu nahraď sádlem. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články