Vyrob si halloweenské dekorace a navoď si doma tu správnou atmosféru

Shutterstock
|
25. 10. 2022
|
Známe to všichni. Domy v Americe jsou během období Halloweenu ve filmech vždycky krásně nazdobené, plné dýní a jiných dekorací. Svůj domov si ale můžeš vyzdobit i ty! A je to fakt jednoduché.

Svátek strašidel a tajemna, Halloween, se slaví hlavně v anglosaských zemích. To ale neznamená, že by sis ho nemohla užít i tady, v Česku. Jednatřicátého října to vypukne, uspořádat můžeš třeba party pro kamarádky s trendy tematickými koktejly nebo vyrazit na akci v klubu v sexy masce.

Strašidelné oltáře s lebkami

Jak vlastně tradice zdobení lebkami nebo pavouky vznikla? Keltové tento svátek zavedli už v době před naším letopočtem. Považovali ho za dobu, kdy se mohou spojit s mrtvými, a proto si stavěli oltáře, na které pokládali ptačí pera, zvířecí lebky a další obřadní předměty. Věřili, že se mrtví vrací na zem, a tak se převlékali do kostýmů, aby je odehnali.

Zvyky dnešního Halloweenu se pak rozvinuly v Irsku, a to díky několika svátkům včetně křesťanských slavností Všech svatých. Zajímavostí je, že právě v Irsku oslavují Halloween odpalováním ohňostrojů a jezením tradičního ovocného koláče.

Zcela jistě pak znáš americkou tradici, která baví hlavně malé děti. Převléknou se do roztomilých masek a chodí po domech s básničkou a prosbou o nějakou tu sladkost. Tento zvyk pochází už ze středověku, kdy děti chodily na Dušičky od domu k dobu a chtěly vyměnit modlitby za jídlo.

Pokud jsi nedočkavá, navoď si doma atmosféru už teď pomocí těch správných dekorací, které si snadno vyrobíš sama doma.

Krvavé svíčky

Tohle je extrémně jednoduchý návod na výrobu krvavých svíček, díky kterým u sebe doma navodíš tu správnou strašidelnou atmosféru!

Co potřebuješ: robustní bílou svíčku, červenou svíčku, zapalovač, podložku pro ochranu stolu

Jak na to?

  • Vybranou bílou svíčku polož na podložku.
  • Zapal červenou svíčku a její vosk začni kapat okraj bílé svíčky. Voskem nešetři a nech ho stékat po okrajích svíčky, aby to imitovalo stékající krev.
  • Teď už je můžeš jen zapálit a máš hotovo!

TIP: Pokud se připravujete na Halloween a nemáte ještě zařízený kostým, nezoufejte a nějaký halloweenský kostým objednejte. 

 

shutterstock_2201902411.jpg

Ozdob si interiér, ale klidně i dveře!
Shutterstock
Při výrobě halloweenských dekorací se neboj experimentovat!

Papírové dýňové dekorace

K Halloweenu neodmyslitelně patří vyřezávání děsivých výrazů do dýní. Pokud se ti nechce kupovat opravdové dýně, můžeš si vyrobit malé dýně z papíru.

Co potřebuješ: barevné nebo vzorované papíry, nůžky, oboustrannou pásku, lepící pásku, provázek

Jak na to?

  • Všechny papíry si nastříhej na proužky o šířce přibližně 4 centimetry. Na každou dýni si připrav dva proužky o délce 18 centimetrů, čtyři o délce 23 centimetrů a čtyři o délce přibližně 28 centimetrů.
  • Každý proužek pak slož jako harmoniku.
  • Dva proužky stejné délky přilep k sobě oboustrannou páskou a vytvoř kruh. Na konci bys měla mít jeden malý kroužek, dva střední a dva velké.
  • Nakonec ohni střed kroužků k sobě, aby vytvořil plochý medailonek. Kápni do středu trochu lepidla tavicí pistolí a přidrž.
  • Pak už bude stačit, kdy budeš lepicí pistolí lepit „harmoniková sluníčka“ k sobě, nejdřív dvěma největšími dole, pak dvěma středními a konče jedním malým nahoře.
  • Tvoje dýně je skoro hotová! Teď už jen přilep nahoru kousek provázku a dva malé zelené lístečky.

Strašidelný Halloweenský věnec na dveře

Vyděsíš jím sousedy, ale taky nezvané návštěvníky. Kreativitě se ve výrobě věnců opravdu meze nekladou, tak si s ním pořádně vyhraj!

Co potřebuješ: pěnový věnec jako podklad, oranžový provázek, černý papír, nůžky, tavicí pistoli

Jak na to:

  • Na několika místech podkladového pěnového věnce aplikuj lepidlo a pak ho obvaž oranžovým provázkem.
  • Následně si z černého papíru vystřihni netopýry o různých velikostech a přilep je na věnec. Můžeš ho doplnit o další dekorace, například malé pavoučky.

Náš tip: Strašidelný věnec můžeš vyrobit i tak, že podkladový pěnový věnec zaplníš velkým množstvím dekorací stejného typu, například bílými plastovými míčky, kterým nakreslíš zorničky, takže budou vypadat jako umělé oči, nebo malými plastovými dýněmi, listy, případně větvičkami.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Související články