Krásné a zdravé vlasy můžeš mít i díky jídlu

Bigstockphoto
|
20. 04. 2021
|
Nejlepší vlasová kosmetika tě nejspíš nikdy nespasí a nezajistí ti ty úžasné a zdravé vlasy, pokud si nedáš pozor na to, čím je živíš zevnitř. Skladba jídelníčku na ně totiž působí, a to docela zásadním způsobem.

Víš, že vlasy rostou rychlostí asi jeden centimetr za měsíc? A stejně jako třeba u nehtů, závisí jejich kvalita na tom, jestli máš dostatek vitamínů a minerálů, na genech a dědičnosti nebo na kosmetice, kterou používáš, a na péči, kterou jim věnuješ. Zjisti v následujících odstavcích, jak se už od základu postarat o to, abys měla vlasy pevné, zdravé a krásné!

Dopřej si pestrý jídelníček

Nejen kvůli vlasům se vykašli na rychlovky z rychlého občerstvení, které často znamenají jen prázdné kalorie a minimum živin. Zařaď hodně zeleniny, k ní přiber ovoce, kvalitní bílkoviny, jako je maso, sýry, vejce, tofu nebo tvaroh, a sacharidy – tmavé pečivo (to skutečně tmavé, ne barvené), brambory, rýži a další.

Zeleninu hlavně zelenou

Pro vlasy je z celého spektra zeleniny nejdůležitější ta zelená – brokolice, špenát, fazolky, salát a listová zelenina. Z té totiž načerpáš vitamíny A a C, železo a vápník. Všechno dohromady je hotová podpůrná bomba, která se postará nejen o objem, ale i o produkci přirozeného kožního mazu, který je pro kvalitu vlasů důležitý.

bigstock-lettuce-and-coriander-in-veget-80271392.jpg

Pro vlasy je důležité přijímat vitamíny a minerály ze zeleniny.
Bigstockphoto
Konzumace zelené zeleniny ti rozhodně udělá radost v podobě krásných vlasů.

Vajíčka zevnitř i zvenčí

Vejci si můžeš taky pomoci. Jednou možností je udělat si ze syrových vajíček zábal na vlasy, určitě se ti ale osvědčí i jejich konzumace. Udělej si čas od času míchaná vajíčka. Pro otrlejší je tu ještě jedna možnost, a to pití rozšlehaných vajíček.

Vyzkoušej luštěniny

Jestli ti luštěniny nezpůsobují závažnější zažívací potíže, pak vsaď na kombinaci zinku, železa a proteinů, kterou obsahují. Za nezdravé a lámavé vlasy totiž často může právě nedostatek těchto látek, takže je dost velká šance, že se to pravidelnou konzumací luštěnin zlepší.

Oříšky, oříšky, oříšky!

Nemáme teď na mysli, že bys měla večer u televize spořádat pytel pražených a přesolených ořechů, ale ořechy v jejich „natural“ podobě nevynechávej, můžeš si je dopřát třeba k svačince. Skvělé jsou para ořechy, kešu nebo vlašské oříšky. Všechny tři druhy obsahují hodně selenu, omega-3 mastné kyseliny a alfa-linolenové kyseliny, které pozitivně působí na kondici vlasových kořínků.

Zařaď červené maso

Červené maso je jednou z potravin, které úspěšně zabraňují vypadávání vlasů. Nachází se v nich totiž železo, které se v kombinaci s ostatními látkami v mase v těle lépe vstřebává, a síru, která podporuje prokrvování pokožky (i na hlavě), takže jsou pak vlasy kvalitnější a rychleji rostou.

bigstock-food-high-in-protein-protein-s-134547956.jpg

Pestrý jídelníček je základ zdraví, a to nejen pro vlasy.
Bigstockphoto
Jídelníček by měl být pestrý, a to v rámci jednoho týdne. Zaměř se na to!

Alkohol a smažená jídla. Co ještě vynechat nebo omezit?

Stejně jako existuje seznam potravin, které bys měla kvůli svým vlasům konzumovat, existuje i seznam toho, čemu by ses měla vyhnout nebo to alespoň omezit. Na prvním místě musíme zdůraznit, že je vhodné omezit příjem cukru a sladkostí, pak smažených jídel a pochutin typu chipsy. Zkus taky omezit přísun soli, alkoholu a kávy.

V žádném případě vlasům neprospívají jednostranné diety, takže pokud sis všimla, že tvoje vlasy trpí během diety, v níž chybí některé druhy potravin, pak může být na vině právě ona. Důležité je i to, abys nejedla omezený výběr jídel po dlouhou dobu, strava by měla být pestrá i v rámci jednoho týdne.

Neméně důležitý je pitný režim. I přesto, že je silně individuální, denní příjem by se měl pohybovat kolem 2 litrů a v ideálním případě by mělo jít o vodu nebo neslazený ovocný nebo bylinkový čaj.

Znáš ještě další trik, jak si jídlem zajistit bujnou kštici? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Související články