Velký přehled: Na kolik vyjde domácí uzení?

Kaiser udírny
Komerční článek
|
31. 10. 2023
|
Myslíte si, že domácí uzení je drahé? Příprava dobrot v domácí udírně vás může vyjít dokonce levněji než pravidelné nakupování komerčně vyráběných uzenin.

Spotřeba energie

1. Zelenina, koření a ořechy

Všem druhům ořechů, koření i zelenině stačí k vyuzení velmi krátká doba. Ať už dostanete chuť na zauzené vlašské ořechy, nebo třeba uzenou papriku, bude vám bohatě stačit 15 až 45 minut v kouři. Při současné ceně energie přibližně 6 Kč/1kWh vás vyjde uzení zeleniny a ořechů na méně než 6 korun.

Přesná délka uzení závisí jen na vašich chuťových preferencích. Pokud chcete surovině dodat jen lehký nádech uzeného aromatu, vložte ji do udírny na pár minut. Jestliže však toužíte po silné uzené chuti i vůni, nechte udírnu pracovat o něco déle.

2. Tofu

Rádi si zpestříte masové menu vegetariánskou pochoutkou? Vyzkoušejte uzené tofu v kombinaci s čerstvým pečivem nebo kuskusem a grilovanou zeleninou. Udírna bude s prací hotová za 2 až 3 hodiny. Za elektřinu tak zaplatíte maximálně 18 Kč.

3. Klobásy

Už tepelně upraveným klobásám postačí 2 až 3 hodiny uzení. Syrové klobásy potřebují v udírně strávit více času, a to nejlépe 5 až 6 hodin. I přesto není spotřeba energie závratná.

4. Ryby

Mořské i sladkovodní ryby perfektně vyudíte už za 2 až 3 hodiny. Během krátké doby si tak můžete pochutnat na pstruhovi, makrele nebo třeba českém kaprovi. Výjimkou je losos, který potřebuje 6 až 12 hodin v závislosti na velikosti filetu.

5. Vejce

S pomocí generátoru studeného kouře vám udírna během 2 hodin perfektně vyudí křepelčí vajíčka. Chcete si pochutnat na klasických slepičích vejcích? Za 2 až 3 hodiny můžete zahájit hostinu.

6. Sýry

Modrý sýr máte hotový už za 3 hodiny. Podobně je na tom i eidam nebo oblíbený oštiepok. Syrečky by měly v udírně strávit přibližně 5 hodin.

7. Maso

Delší dobu uzení byste měli věnovat zvěřině, drůbežímu, vepřovému a hovězímu masu. Kotleta a celé kuře potřebují zhruba 6 hodin v kouři. Vepřovému boku nejlépe svědčí 6 až 9hodinový pobyt v udicí komoře. Husí prsa zvládnete už za 4 hodiny a hovězí jerky díky tenkým plátkům vyudíte už za 3 až 4 hodiny.

pr_clanek_kaiser_udirny_1_3.jpg


Kaiser udírny

Cena štěpky

I velmi kvalitní dřevěnou štěpku bez kůry a jiných příměsí pořídíte velmi levně. Půlkilové balení jemné ovocné štěpky seženete do 100 Kč. Toto množství vám vydrží až na 6 hodin uzení. Obvykle tak zvládnete s jedním balíčkem udírnu pustit jednou až dvakrát podle toho, zda udíte vejce, sýry, nebo maso. V obchodech seženete i štěpku ve větším balení, které většinou ještě pár korun ušetří.

Pokud topíte tvrdým dřevem a zbývají vám pelety z tvrdého dřeva bez kůry, můžete po poradě s výrobcem použít na uzení i je. Jde o přírodní palivo stejně jako dřevo nebo dřevěné uhlí.Vybírejte piliny lisované z čistého dřeva bez příměsi kůry. Existují už i pelety přímo na uzení.

Pořízení udírny

Nejméně práce a současně nejpříznivější cenu očekávejte od tzv. ready-made udíren. S touhle plechovou udírnou můžete začít už za pár minut. Potěší vás i snadná manipulace, nízká hmotnost a poměrně velká udicí šachta.

  • Pro začátečníky jsou ideální přenosné a rybářské udírny s univerzálním ohništěm na dřevo a možností umístění topné spirály. Jejich cena se pohybuje od 2 000 Kč do 10 000 Kč. Udit v nich můžete od jara až do podzimu.
  • Chcete-li si užívat uzení i během zimy, zvolte izolovanou udírnu s dvojím pláštěm. Můžete ji mít od 13 000 Kč do 20 000 Kč v závislosti na zvolené velikosti.

pr_clanek_kaiser_udirny_1_4.jpg


Kaiser udírny

Investice do zdraví se vždycky vyplatí

Uzení samo o sobě není úplně zdravou úpravou potravin, ale zato je až návykově dobré. Domácí uzeniny bez rychlosoli a dalších chemických látek si bez obav sem tam dopřejte. Svou peněženku tím nezruinujete, lépe si pochutnáte a máte dobrý přehled o tom, co jíte.

Tak raušovní uzení!

Související články