Skandimánie: 5 nejlepších skandinávských interpretek posledního desetiletí

Noiseporn/Unsplash
|
17. 12. 2022
|
Skandinávie dál jako by nic produkuje neuvěřitelně vlivné popové hvězdy, které jsou navíc děsně cool. Jen za poslední desetiletí se na vrcholky skandinávských hitparád dostal nekonečný zástup skandinávských zpěvaček, které často nechávají své mužské protějšky v prachu, a přitom svojí neuvěřitelnou hudbou vytvářejí pevné kořeny skandipopu.

Skandimánie je zkrátka v plném proudu, a tak jsme si řekli, že vám představíme pět skandinávských interpretek posledního desetiletí, které si musíte poslechnout a ideálně je vidět naživo!

Icona Pop

Icona Pop je oblíbené švédské elektropopové duo, o kterém švédský tisk píše jako o hudbě, u které se dokážete smát i plakat zároveň. Jeho dvě členky Caroline Hjelt a Aino Jawo svým elektrohousem s punkovými a indie popovými vlivy bourají skandinávskou hudební scénu už od roku 2009.

Se svým debutovým albem „This Is...Icona Pop“ sklidily pochvalné kritiky například od časopisu Rolling Stone a Pitchfork, a dělaly support na vyprodaných turné Katy Perry, Miley Cyrus a One Direction. Jejich singl „I Love It“ se stal jedním z největších hitů z dílny švédských interpretů, v roce 2013 se umístil na prvním místě britského žebříčku singlů a prodalo se ho přes 4,3 milionu certifikovaných stažení.

Sigrid

Sigrid Solbakk Raabe, která si říká Sigrid, je norská zpěvačka a skladatelka, která v Norsku prorazila v roce 2013 se svým debutovým singlem „Sun“. Do záře reflektorů po celém světě se ale dostala teprve o několik let později, mimo jiné díky úspěchu svého debutového EP „Don't Kill My Vibe“, díky kterému vyhrála BBC Music Sound of 2018.

Sigrid si díky svému evidentnímu talentu získala fanoušky nejen ve vyšších kruzích, mimo jiné včetně Lorde a Eltona Johna, ale i v kancelářích velkých nahrávacích společností. Během jednoho svého výletu do kanceláří vydavatelství Island (s nímž později podepsala smlouvu) prý odehrála krátký set, ze kterého celému osazenstvu spadla brada. Její popularita nadále rostla a v roce 2019 se její studiové album Sucker Punch propracovalo na první místo norské hitparády a na čtvrté místo britské hitparády.

MØ, rodným jménem Karen Marie Ørsted, pochází z dánského Odense, kde strávila mládí hraním po večírcích s dívčí růžovou kapelou MOR. Je označována jako sólová elektro-R&B zpěvačka s ponurým soulovým nádechem, která čerpá inspiraci od Grimes a Santigold. NME přirovnává její tvorbu k hybridu mezi Siouxsie Sioux a Janet Jackson.

Mezinárodní fanouškovskou základnu si MØ získala po rané spolupráci s Aviciim a Diplem. V roce 2012 podepsala nahrávací smlouvu se společností Sony Music Entertainment, v roce 2013 vydala debutové EP „Bikini Daze“ a v roce 2014 debutové sólové album „No Mythologies to Follow“. V roce 2016 se podílela na písni „Cold Water“ s Major Lazer a Justinem Bieberem, která debutovala na druhém místě v USA a na prvním místě ve Velké Británii –⁠ jednalo se o první singl MØ, který získal prvenství.

Tove Lo

Ebba Tove Elsa Nilsson, která vystupuje pod jménem Tove Lo, zahájila svoji kariéru v roce 2006 v rockové kapele Tremblebee a do světa pop music se přesunula až pak. Kritici se vyjadřují o jejích skladatelských schopnostech velmi pochvalně a sama čerpá inspiraci pro svoje texty ze všech oblastí svého života. Její píseň „Habits (Stay High)“, která se dostala na vrchol popové hitparády, je toho názorným příkladem.

Habits názorně zachycuje její hédonistické pokusy přenést se přes svého ex. Mnozí z nás se po rozchodu obracejí k zlozvykům, jako je nadměrná konzumace alkoholu, sklouznutí k videohrám či online kasinovým hrám, ale Tove všechno řeší zakázanými látkami a erotickými kluby. Lidem se na Lo zjevně líbí, že zpívá o svém životě hezky bez obalu, což její hudbě dodává osvěžující syrovost, s níž se pak dokáží ztotožnit.

Zara Larsson

Zara Larsson odstartovala svoji hudební dráhu poté, co v deseti letech vyhrála talentovou soutěž Talang, švédskou verzi Britain's Got Talent. Smlouvu s nahrávací společností podepsala v roce 2012 a její první EP opanovalo vrchol švédské hitparády.

Její popularita pak dál rostla. První singl z jejího alba „Lush Life“ se dostal do první desítky několika evropských hitparád a její další singl „Never Forget You“ získal ve Švédsku čtyřikrát platinovou desku. Larsson v současnosti tvoří hudbu dál a v roce 2021 vydala své třetí album „Poster Girl“.

Související články