Jak vybrat ten správný airtrack?

mastersport.cz
Komerční článek
|
19. 04. 2022
|
Milujete gymnastiku, propadli jste parkouru nebo jste zapálenými vyznavači bojových sportů? V tom případě by ve vašem sportovním vybavení rozhodně neměl chybět airtrack. Podle čeho ale vybrat ten nejvhodnější?

Airtrack je označení pro speciální typ nafukovací žíněnky, která skvěle tlumí nárazy při nejrůznějších sportovních aktivitách. Velkou výhodou je její šířka a pružnost, která vám poskytne dostatek prostoru pro ochranu celého těla. Cena tohoto vybavení není zanedbatelná, a tak jeho výběr neuspěchejte. Jaké faktory byste měli zohlednit, abyste zvolili ten pravý airtrack pro své potřeby?

Hustota a rovný povrch žíněnky

Vnitřní náplní airtracku je stlačený vzduch a jeho dostatečná hustota tak zajišťuje rovný povrch a tím pádem lepší balanc při sportu. Pokud si zkusíte zacvičit na airtracích od více výrobců, zjistíte, že se od sebe v tvrdosti a pružnosti značně odlišují. Zjistěte, jaká hustota vám vyhovuje nejlépe, a ideálně si zkuste airtrack sami vyfouknout, sbalit a znovu nafouknout, aby vás doma nečekalo nějaké nepříjemné překvapení.

Materiál

Airtracky bývají vyrobeny z PVC pomocí technologie Drop Stitch, která propojuje jednotlivé vrstvy velkým množstvím nylonových vláken. Kvalitu materiálu tedy od oka či při zkoušení posoudíte jen velmi těžko, ovšem jejím ukazatelem může být záruční doba, která se u různých značek často odlišuje. Vždy tedy upřednostněte výrobek s co nejdelší možnou záruční lhůtou.

Ideální rozměry

Kromě hustoty výplně hrají podstatnou roli také všechny rozměry žíněnky, tedy její výška, šířka a délka. Standardem je výška 10 cm, ta by měla vašemu tělu poskytnout dostatečnou oporu. Jestliže ale sháníte airtrack například na nácvik parkouru či jiných sportů s vysokými skoky, doporučujeme zvolit žíněnku o výšce minimálně 20 cm. Co se týče šířky, většinou se setkáte s rozměrem 1 m, který bývá pro většinu sportovních tréninků zcela dostačující, je ovšem možné sehnat i širší kusy, které měří od 1,5 m až po 2,8 m. Podobně je to i s délkou, k běžnému používání vám postačí 2 m, není však problém koupit profesionální airtrack dlouhý až 15 m.

Další vybavení

Určitou roli může při výběru hrát i příslušenství, které výrobce k produktu nabízí. Základním vybavením mnoha airtracků bývá pumpa, kterou by měla jít žíněnka snadno a rychle nafouknout. Dále se můžete setkat také například s nafukovacím klínem na trénování skoků, se spojovacím dílem k propojení více airtracků nebo i s přepravním vozíkem, který oceníte při přemisťování větších a těžších žíněnek.

Tagy: 
Související články