Co budeme potřebovat na vysokohorskou turistiku?

Pixabay
Komerční článek
|
29. 09. 2021
|
Procházíte-li se rády ve vysokohorském terénu, popř. v podhůří, je dobré vybavit se kvalitním oblečením, obuví i doplňky. Vysokohorský terén bývá plný překvapení.

Skály, suťovisko, kořeny stromů. To je jen zlomek toho, co vás může ve vysokých horách potkat. Velký pozor bychom si měly dát i na náhlé změny počasí. Vítr, déšť i sníh mohou během pár hodin vystřídat ostré horské sluneční paprsky. Jste na to připravené?!

Jaké oblečení zvolit na vysokohorskou turistiku?

Na vysokohorskou turistiku můžeme obléci trendy funkční oblečení. Ženy si oblíbily zejména merino oděvy, které skvěle odvedou pot a udrží naše tělo v suchu. Velmi módní jsou také sportovní sukně, které lze obléci na funkční legíny. Alfa a omega oblékání na horách je tzv. vrstvení. Místo objemné bundy tak raději zvolte funkční trička a mikiny.

Jaké doplňky vybrat pro pěší túry v horském terénu?

Co se týče doplňků, můžeme je rozdělit na dvě skupiny. Do té první řadíme doplňky, které jsou nezbytné pro naše zdraví. Na trhu jsou k dispozici nejrůznější bandáže a ortézy, které nám usnadní pohyb v terénu po předchozím zranění. Takové pomůcky skvěle fixují oslabenou část těla a tlumí nárazy při pohybu v nerovném terénu. Druhou skupinou doplňků jsou kousky, kterými doladíme náš sportovní outfit. Může se jednat o funkční čelenky a čepice, šály a šátky, nákrčníky či rukavice. Do horského terénu oceníte i polarizované brýle.

Jakou obuv zvolit do vysokých hor a jakou na pochůzky podhůřím?

Do vysokých hor je dobré zvolit pevnou obuv, která dostatečně fixuje náš kotník. Velmi oblíbené jsou zejména kotníčkové pohorky, které by měly disponovat kvalitní podrážkou. Ta musí být dostatečně odolná. Za úkol má totiž tlumení nárazů chodidla při kontaktu se zemí. Vzhledem k tomu, že se na našich cestách velmi pravděpodobně potkáme s ostrými kamínky a navlhlými kořeny stromů, bude dobré volit podrážku s protiskluzovými vlastnostmi. Také je vhodné, aby byla bota vyrobená z kvalitního nepromokavého materiálu. Ten bychom měly i pravidelně impregnovat. Do podhůří pak můžete nazout i nižší trekové boty či sandály s krytou špičkou.

Tagy: 
Související články